Derhal Fesihte Kullanılacak Yeni Kodlar Neler?

Çalışanın işten ayrılması sonrası Sosyal Güvenlik Kurumuna işten çıkış sebebini bildirilmesi, işten çıkış sebebini kapsayan kodun işaretlenmesi ile gerçekleşmekte idi.

4857 sayılı İş Kanun’un 25/2. Maddesinde düzenlenen işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri ve benzerleri halinde işverenin iş akdini derhal feshetmesi imkânı mevcuttur. İşveren işçinin bu kanunda düzenlenen hallerden biri nedeniyle feshedilmesi halinde kod 29 kullanılmakta idi.

08/04/2021 tarihi itibariyle SGK tarafından yayınlanan 2021/9 sayılı genelge ile ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeni ile iş akdinin haklı nedenle derhal feshedilmesinde kullanılan Kod 29 kaldırılmıştır.

İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranan işçilerin iş akdini derhal feshetmesi halinde yeni kodlar belirlenmiştir.

Yeni Kodlar Nelerdir?

08/04/2021 tarihinde yayınlanan 2021/9 sayılı genelge ile 4857 sayılı kanun 25/2. Maddesinde düzenlenen ahlak ve kötü niyet kurallarına aykırılık hallerinde iş akdinin derhal feshedilmesinde kanunda düzenlenen her bir hal için farklı kodlar belirlenmiştir. Bu durumda işveren iş akdini 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2. Maddesine göre feshederken kanunda yazılı hallerden hangisi için feshediyorsa ona ait olan kod numarasını kullanması gerekecektir.

Kod 42 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-a “İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.”

Kod 43 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-b “İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.”

Kod 44 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-c “İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması”

Kod 45 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-d “İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.”

Kod 46 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-e “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.”

Kod 47 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-f “ İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.”

Kod 48 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-g “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.”

Kod 49 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-h “ İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.”

Kod 50 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2-ı “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.”

Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir. Böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçilecektir