İyi zeytinyağı nedir?   

İyi zeytinyağı, zeytin ağaçlarının bakımından zeytinin toplanmasına, zeytinin sıkıma nasıl gittiğinden ne zaman sıkıldığına, nasıl ve hangi şartlarda sıkıldığından stoklama koşullarına kadar geçen tüm süreçlerin doğru bir şekilde tamamlanması ile elde edilebilir.

Tüm bunlarla birlikte, zeytin ağacının cinsi, hangi coğrafi şartlarda yetiştiği, iklim koşulları, hakim rüzgarlar vs. gibi bir çok faktör de zeytinyağının kalitesini önemli derecede etkiler.

Peki İyi Zeytinyağı nasıl anlaşılır? 

İyi Zeytinyağını garanti eden en önemli kriter Coğrafi İşaret sahibi olup olmadığıdır (tabiki tadım uzmanı değilseniz). Çünkü coğrafi işaret almış bir zeytinyağı, özellikle de Ayvalık Zeytinyağı  kimyasal parametreleri yanı sıra duyusal olarak da testlerden geçirilmekte ve ürün %100 Ayvalık zeytinyağı olarak tescillenmektedir. Bu konuda Ayvalık Ticaret Odası çok katı kurallar uygulamakta, zeytinyağı Ayvalık’ lı olsa bile duyusal olarak mükemmel değilse Coğrafi İşaret vermemektedir.

Eğer tadım yaparak zeytinyağı seçmek istiyorsanız, bu durumda yapmanız gereken aslında çok kolay. Öncelikle zeytinyağını koklayın (küçük bir bardağa az miktar yağ koyarak avucunuzla bardağı ve dolayısıyla yağı ısıtın bu sırada bardağın ağzını kapatın ki kokular uçmasın), kokladığınız zeytinyağı size kötü bir his vermemelidir, aksine taze çim, domates, enginar vs. kısaca güzel taze ve hoş bir his vermelidir. Bu hisleri veren zeytinyağı büyük oranda taze bir zeytinyağıdır. Daha sonra ağzınıza bir miktar zeytinyağı alın ağzınızda çevirin ve hızlıca hava ile birlikte yutun. Bu sırada dilinizin arkasında hafif bir acılık ve genzinizde bir yakıcılık hissetmelisiniz. Tüm bunları alabiliyorsanız ve sizi rahatsız etmiyorsa bu zeytinyağı yüksek ihtimalle iyi bir zeytinyağıdır.

Peki İyi Zeytinyağı nasıl korunur? 

İyi üretilmiş bir zeytinyağı, 18-22 oC iklimlendirmeli odalarda hava almayan Paslanmaz Çelik Tanklarda muhafaza edilmeli, tüketiciye koyu renkli cam şişelerde yada Bag in Box ambalajlarda sevk edilmelidir. Bu şekilde korunan iyi bir zeytinyağı, sofralarınıza kadar ilk günkü tazeliğini ve iyiliğini koruyarak gelmeyi garanti eder. 

Saygılarımızla

Lovida Aile Tarım İşletmesi - Ayvalık Zeytinyağı

Editör: Mustafa YILDIRIM