KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Faik Alkan, “Sahte  enflasyon rakamları, kötü ekonomi yönetimi, yandaş sendika Kamu emekçilerini ve emeklilerini sefalete sürükledi!”dedi.

Alkan, “2021 Yılında hükümet ile yandaş sendika arasında imzalanan kamu sözleşmesi çökmüştür. TUİK in sahte enflasyon rakamlarının tek bir amacı vardır :Memurlara ve emeklilerine daha az enflasyon farkı ve buna bağlı daha az zam verilmektir.

TUİK in rakamlarına inanmıyoruz. Bizim gerçek enflasyonumuz pazardaki, çarşıdaki ve marketteki fiyatlarda gördüğümüzdür. O da %150 nin hatta bazı ürünlerde %200 ü bulan zam artışlarıdır.

Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik buhranını yaşadığımız bu tablonun sorumlusu siyasal iktidarın ekonomi yönetimidir.

Bu Hayat Pahalılığında Yüzde 7,5 Maaş Zammı İle Yaşanmaz! İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Maaş İçin Ek Zam İstiyoruz!

İşçiler, kamu emekçileri, emekliler bugüne kadar maaşlarında, ücretlerinde yapılan sefalet artışları sonucunda fazlası ile fedakârlıkta bulunmuştur. Üstelik söz konusu sefalet artışları bile daha yılın ilk aylarında emekçilerin cebine girmeden geri alınmaktadır.

Açlık sınırı beş bin TL’yi, yoksulluk sınırının 16 bin TL’yi çoktan aşmıştır. 

İğneden ipliğe, ekmekten suya zam sağanağı hız kesmeden devam etmektedir.

Resmi enflasyon bile yılın üç ayında %22,8 artmıştır. Yaşadığımız gerçek enflasyon ise bunun en az iki katıdır.

Dolayısıyla bu koşullarda hiç kimsenin altı milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yılın başında yapılan %7,5 sefalet zammı yetinmesini istemeye hakkı yoktur.

Temmuz ayını beklemeden tüm kamu emekçiklerinin, emeklilerin maaşları insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmelidir.

Bunun için;

●     İlk aşamada geçtiğimiz üç ayda yaşadığımız kayıpların telafi edilmesi için maaşlarımız 2022 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 2 bin TL artırılmalıdır.

●     Temmuz ayında en düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

●     Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, KDV tamamen kaldırılmalıdır.

●     Halkın, emekçilerin cebinden alıp, beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın aracı olan Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır.

●     Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalıdır.

●     Özelleştirmeler iptal edilmelidir. Başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmeler, fabrikalar kamulaştırılmalıdır.

Hangi sendikaya üye olursa olsun, ya da bir sendikaya olmasın, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya,  emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye,

Gerçek Sendikacılığın Evinde,  KESK’te birleşmeye davet ediyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM