Memur Sen Eskişehir İl Temsilcisi Muammer Karaman, Esgazete'nin canlı yayın konuğu oldu. Karaman, milyonlarca kamu emekçisinin ve memur emeklilerinin sonucunu beklediği toplu görüşmeler ile ilgili bilgi verdi.

Memurlar 2001 yılında sendika kurma hakkını kullandıklarını ve 2012'den itibaren toplu sözleşme hakkını eksik de olsa kullandıklarını belirten Karaman, “ 2019 yılı Ağustos ayı başında başlayan 2200 2021 yılı kapsayacak sözleşme öncesi toplu sözleşme masasında memur ve emeklinin ücretlerinin yanı sıra da sosyal hakları ve diğer hakları konuşuluyor. Ailesini çocuklarını hesap ederseniz total rakam neredeyse ülke nüfusunun yarısını ilgilendiriyor. Bu kadar geniş kitleyi ilgilendiren toplu sözleşme konusunu sağlıklı açıdan yaklaşamıyoruz. Kamu İşverenin yanısıra medyanın da duyarlı bakmadığı ve topluma anlatamadığımız gibi eksiklerimiz var. Bunu birlikte tüm paydaşlarımızla paylaşmalıyız” dedi.

Bu sözleşme görüşmelerinde memurların yetkili sendika olarak bulunduklarını belirten Memur Sen İl Temsilcisi Muammer Karaman şunları söyledi:

“ Bizle beraber üye bakımından 2. ve 3. sırada bulunan konfederasyonlar bulunuyorlar. Biz bu duruşun doğru olmadığını söylüyoruz. Kamu çalışanlarının lehine olmadığını söylüyoruz. İşçiler durumunda bu durum olmuyor. Türk İş tek başına oturuyor hükümetin karşısında. Biz değer konfederasyonlarla beraberiz. Toplu sözleşme yasasına ve ruhuna uygun olmuyor. Bu arkadaşların bu masada tekliflerini sunma hakkı da yok. Bunlar genelde not alıyorlar, sonrası şöyle oldu böyle oldu diyorlar. Toplantı bitmeden ayrılabiliyorlar. Onlar güçlendiriyoruz diyorlar, biz de diyoruz ki Kamu İşverenleri neden sizden rahatsız değiller diyorlar. Bize güç katıyorsunuz hükümet niye sizi orada oturtuyor. Bizlere güç katmıyorlar, yaptıkları açıklamaya baktıklarında hükümete sesleri yok ama yetkili konfederasyona, sendikalarımıza sataşıyorlar, taş atıyorlar. Gariz ifadede bulunuyorlar. Hani sizin varlığınız bizi güçlendirecektiniz.”

Hükümetin verdikleri teklifi kabul etmediklerini ve sonunda anlaşamadıkları için Hakem Kurulu'na gidildiğini vurgulayan Memur Sen İl Temsilcisi Karaman, Hakem Kurulu'nun ülke gerçeğini görerek bir karar almasını yapmalarını istedi.

Memur Sen İl Temsilcisi Muammer Karaman’ın toplu sözleşme görüşmelerindeki gelişmeleri, verdikleri talepleri ile ilgili tüm konuşmalarını videodan izleyerek öğrenebilirsiniz.