Hazırlanan meslek kanununun ihtiyaçları karşılamadığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Üyesi Tuncer Çor, banka promosyonları ve eğitim öğretime hazırlık ödeneklerinde de düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.  
Eğitimsen adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Çor, iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın birleşerek masa başında hazırladıkları meslek kanununun emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının tek taraflı olarak düzenlediklerini söyledi.  Konunun asıl muhatabı öğretmenlerin iradesi dışında onların hakları ve talepleri dikkate alınmadan hazırlanan kanunun bütün eleştirilere rağmen yasalaştırıldığını belirten Çor, anayasa mahkeme süreci devam ederken kanunun uygulanmaya koyulduğunun altını çizdi. Çor ifadelerine şu şekilde devam etti; “Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır.” EğitimSen’in sürecin en başından itibaren itirazlarına devam ettiklerini, eylem ve etkinliklerle, hukuksal mücadeleyle kanunu ve süreci durdurmaya çalıştıklarını söyleyen Çor, angaryaya dönüşen seminerlerin, sınavın ve kariyer basamaklarının her zaman karşısında olduklarını yineledi. 
Gerçek bir meslek kanunu istiyoruz 
Eleştiri ve önerileri doğrultusunda gerçek bir meslek kanunu talep ettiklerini belirten Çor, mevcut meslek kanunun ihtiyaçları karşılamadığının altını çizdi. Çor konuya yönelik şu şekilde konuştu: “Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”na uygun şekilde düzenlenmelidir.”
Banka Promosyonları Güncellenmelidir
Türk lirasının değer kaybı, yüksek enflasyon ve önceki yıllarda imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle kamu emekçilerinin ekonomik olarak ciddi anlamda zararda olduklarını ifade eden Çor, enflasyon farkı nedeniyle yapılan zamların anlamını yitirdiğini belirtti. Ayrıca tüm bankaların, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellenmesi gerektiğini vurguladı. 
Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği düzenlenmeli
Çor Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği’ne yönelik: “2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM