Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt Bloomberg HT’nin konuğu oldu. Ali Çağatay tarafından sunulan Ana Haber Bülteni’ne katılan Kurt, önemli açıklamalar yaptı.

 Odunpazarı’nın Eskişehir’in kuruluş tarihinde merkez bölge olduğunu belirten Kurt, Eskişehir’in hem Selçuklu’nun hem Osmanlı’nın kuruluşu, hatta Cumhuriyet’in de kuruluşunun merkezlerinde olduğunu anlattı. Odunpazarı İlçesi’nde 50 hektarlık SİT alanında 3000’e yakın korunması gereken ev olduğunu belirten Kurt, Odunpazarı Evleri’nin en yenisinin 200 yıllık, en eskilerinin ise 250-300 yıllık olduğunu dile getirdi. Kendisinden önceki belediye başkanlarının Odunpazarı’nın Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için müracaat ettiğini anlatan Kurt, “Bazı çalışmalar yapılmış. Şu anda biz Unesco’da 33. Yedek sıradayız. O yedekten asil listeye her yıl 2 bölge alınıyor. Ama bu uygulamada bir değişiklik yapmışlar ve 1’e düşürmüşler. Yani böyle giderse bize 33 yıl sonra sıra gelebilir.” dedi.

 BAKANLIK ALAN YÖNETİMİNİ ONAYLADI

 Ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na alan yönetimleri sınırlarını onaylattıklarını belirten Başkan Kurt, artık Odunpazarı Tarihi Bölgesi’nde bir SİT alanı olduğunu dile getirdi. Bu alanı sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile birlikte yönetip denetleyeceklerini belirten Kurt, “Oradaki insanlar kendi kararlarını kendisi verecek”  şeklinde konuştu.

 EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK ORTAMLAR

 Odunpazarı sınırlarında Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyeleri’nin yürüttüğü 2 ayrı çalışma olduğunu kaydeden Kurt, iki çalışmanın da entegre biçimde yürütülerek yepyeni bir mekan kullanımı yönteminin ortaya çıkarıldığına dikkat çekti. Kurt, “Bunları ağırlıklı bir biçimde turizme ve ekonomiye katkı verecek bir ortam olması lazım. Oteller var, ticaret haneler var ama daha ağırlıklı bir biçimde kültür ve sanata yönelik bazı mekânlar ortaya çıkarıyoruz. Gece ve gündüz kullanılabilsin diye. Bu becerilirse Odunpazarı Evleri biraz daha tanınabilir.” dedi.  

Editör: TE Bilişim