Medya Böceği köşemizde 15.06.2020 tarihinde yazılan yazıya istinaden Kentaş Aş Genel Müdürü İbrahim Çolak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklaması şöyle; 

 

1.      İDDANIZ : Esnaf Odaları Birliği Mahkemeye verdi kazandı.

DOĞRUSU: Dava Esnaf Odaları Birliği tarafından açılmamıştır. Ekrem Birsen şahsi olarak, ilgili cadde üzerinde ikamet ettiğini ve ilgili caddenin imar planlarında cadde üstü otopark olarak kullanılacağının bilgisini olmadığını gerekçe göstererek, Sakarya-1 caddesi için dava açmıştır. Mahkeme, ilgili cadde için, işletilmesinin durdurulması kararını aldı, dava istinaf mahkemesindedir daha sonuçlanmamıştır.

 

2.      İDDANIZ : Aslında cadde üzerinin ücretli otoparka dönüştürülemeyeceği yönünde emsal karar var.

DOĞRUSU : 5216 SAYILI Büyükşehir Belediye Kanunu ile 2919 sayılı Karayolları Trafik Kanunu açık bir şekilde yetkinin büyükşehir belediyesinde olduğunu göstermektedir.

-        5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda “Büyükşehir ulaşım ana plânını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini plânlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.”

-        2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun “Park ücretinin alınması, araçların çektirilmesi ve kaldırılması ile muhafazası” başlıklı 79'uncu maddesi “Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için park ücreti, yetki ve sorumluluk alanına göre park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilen gerçek veya tüzel kişilerce alınabilir. Bunlar dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi herhangi bir şekilde park ücreti alamaz. Erişme kontrollü karayolları (otoyol-ekspresyol) hariç olmak üzere büyükşehirlerde yetkili idareler, büyükşehir belediyeleridir. Birinci fıkra hükmüne aykırı olarak park ücreti alan veya almaya teşebbüs edenler, fiilleri daha ağır bir ceza gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”

3.       İDDANIZ :  Türkiye’de geçerli olan kart, burada geçerli değil. Bu konu ile ilgili kimse bize ulaşmadı. Bir dizi başvuru işleminden geçilmesi gerekiyor. Dışarıdan gelecek gerçek gazeteciler zor durumda kalabilir. Bir uygulama yapılacaksa sistem sağlıklı yapılmalıdır.

DOĞRUSU : Kasım 2019 dönemi öncesi, aracın önüne BASIN kartı koyan (sahte – gerçek ) herkes cadde üstü otoparklarından ücretsiz faydalanabiliyordu. Bazen araç önünde hiçbir kart olmasa da, saha denetimlerinde, personel bu araç basın aracı kartı gösterdi dediğinde, denetim personelimiz durumu kabullenip (Ispat edilemeyeceği için) aracın parklanması ücretsiz yapılabiliyordu. Bu durum, hem şirket kontrol ve denetimlerimizde aksaklığa yol açıyordu hem de gerçek gazetecilerin haklarını gasp edilmesine, kamu zararı oluşmasına sebebiyet veriyordu. Kasım 2019 tarihinde EBB Basın Yayın Daire Bşk. vasıtasıyla; tüm gazete, ajans ve haber sitelerine, mail/ faks / mesaj yolu ile yeni sistemin detayları üzerine bilgi verildi. Bu sistemde, sarı/mavi basın kartı sahibinin, araç ruhsatı ve basın kartının örneğinin şirket merkezimize ya da araç üzerine konulan bilgi fişlerinin üzerinde yazan telefon numarasına whats up üzerinden göndermelerinin yeterli olacağı bilgisi iletildi. (Başvuru çok basit ve uygulanabilir) Bu kapsamda bugüne kadar 51 basın çalışanı evraklarını göndermiş, ücretsiz parklanmaları için sisteme girişleri yapılmıştır. ( Ayrıca  yeni sistem ile gazete ve ajanslara 2 adet ,aracın gazete/ ajansa ait olması koşulu ile, kontenjan sağlanmaktadır. ) Bu belgelerin ibrazı ile  hem bundan sonraki parklanmaları ücretsiz olmakta hem de daha önce ilgili plakaya ücret tahakkuk ettirildiyse sistemden silinmesi sağlanmaktadır. Ayrıca şehir dışından gelen basın mensupları yine araçlarının üzerine konulan bilgi fişi üzerindeki numaraya bilgi vermeleri (basın kartı ve ruhsatı) durumunda, araç borçları silinmektedir.

Yazıda bahsi geçen Mustafa Yıldırım, yazının yazıldığı gün gerekli bilgileri whats up aracılığıyla sorumlu personelimize gönderdiği an sisteme tanımı yapılmış ve geçmiş borçları silinmiştir. Yukarıda belirttiğiniz iddiaların hiç birini de personelimize aktarmamış ve şikayette bulunmamıştır.

 

 

 

İbrahim ÇOLAK
Genel Müdür