Kırım Bahçesaray şehrinde Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından başlatılan aramalar sonrası yapılan gözaltılara tepki göstermek için 3 dernek ve bir vakıf temsilcileri Kırım Derneği’nde bir araya geldi.

“Putin çocuklarımız terörist değildir” yeni eylem hareketlerini başlatacaklarının duyurulduğu ortak açıklamaya Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Recep Şen, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Recep Şen, “Kırım Bahçesaray şehrinde Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından başlatılan toplu aramaların ardından 11 Mart 2020’de gözaltına alınan ve Rusya’nın Rostov şehrine götürülerek Rus Askeri Mahkemesi’nde 29 Ekim 2021 tarihinde yargılanmaya başlanan Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Rüstem Seitmemetov ve Amet Süleymanov’un celselerini izlemeye gelen aralarında hamile kadın ve yaşlıların da bulunduğu 28 Kırım Tatarı daha zorla alıkonulmuştur. Rüstem, Seytumer ve Amet’in eşleri de gözaltına alınanlar arasındadır. Dava sonucunda hiçbir delil gösterilmeksizin sözde mahkeme tarafından sanık olarak tutuklananlara toplam 56 yıl hapis cezası verilmiştir”dedi.

Harekete geçmeye davet ediyoruz

Kırım Tatar Türkleri’nin sürekli haksız iddialarla suçlanarak, hapis tehdidi ile karşı karşıya kaldığını belirten Şen, “Biz Eskişehir’deki Kırım Tatar Türkleri olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini göreve çağırıyor, sürgünde olduğu gibi bu gelişmeler karşısında da sessiz kalmamasını bekliyor, Kırım’ın yeni bir Bosna, Urimçi, Kamboçya olmaması için harekete geçmeye davet ediyoruz”dedi.

Putin idaresine karşı Kırım Tatarlarının boyun eğmeyeceğini belirten Şen, “Putin çocuklarımız terörist değildir” diyerek yeni eylem hareketimizi başlatacağız”şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim