Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerini konu alan “18 Yolları Açan Kadınlar” adlı belgesel gösterimi ve söyleşi Eskişehirliler ile buluşacak.

Tepebaşı Belediyesi, kültürel etkinlikleri destekleyerek kent halkı ile buluşturmaya devam ediyor.

Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ve KA-DER iş birliğinde düzenlenecek Kısa Belgesel Filmi Gösterimi & Söyleşi etkinliği 17 Kasım’da gerçekleşecek. KA-DER’in yapımını üstlendiği “18 - Yolları Açan Kadınlar…” adlı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İlk Kadın Milletvekilleri Belgeseli, Eskişehirliler ile buluşacak. KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu’nun da katılacağı etkinlik 17 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te Anemon Otel’de gerçekleştirilecek.

Siyasette Kadının Yeri

 “Siyasette Kadının Yeri” adlı söyleşide CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Elif Gürsoy açıklamalarda bulunacak.

18 - Yolları Açan Kadınlar…

1935 seçimlerinde TBMM’nin ilk kadın vekillerinin siyaset yolculuğuna mercek tutan kısa film, Türkiye’de kadınların Osmanlı’nın son döneminden itibaren seçme seçilme talebini ve mücadelelerini beyaz perdeye yansıtıyor. Kadınlar Halk Fırkası, Türk Kadın Birliği, kadınların çıkardığı çeşitli mecmualar gibi deneyimler ışığında 1935’e gelen süreç ve sonrasında Meclis’teki kadın temsili, Fatmagül Berktay, Aynur Demirdirek, Ayşegül Yaraman, Nuray Karaoğlu gibi isimlerin anlatımlarıyla gözler önüne seriliyor. İlk 18 kadın vekillerimizden Hatı Çırpan (Satıkadın), Benal Nevzat, Mebrure Gönenç, Nakiye Elgün, Mihri İffet Pektaş ve Huriye Baha Öniz; görüntüleri ve tarihçilerin, gazetecilerin, ailelerin konuşmaları eşliğinde sunuluyor.

Editör: Mustafa YILDIRIM