Eskişehir Organize Sanayi Bölge (EOSB) Müdürlüğü bünyesinde kurulan Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Komisyonu, organize sanayi bölgesi içerisinde yaşamını sürdüren yaklaşık 800’e yakın köpeğin barınma, beslenme ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun mesai harcıyor.

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan “Organize Patiler” olarak bilinen ve 75 gönüllü üyeden oluşan Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Komisyonu kurulduğu günden bu yana OSB sınırları içerisinde bulunan sokak hayvanlarına şefkat elini uzatmaya devam ediyor.  800’e yakın sokak köpeğinin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayan komisyon, 25  köpeği ise tedavi ettirerek sağlığına kavuşturdu.

30’a yakın yuva bağışı yapıldı

Komisyon yetkilileri yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Organize Sanayi Bölgesi’nde 800’e yakın köpek yaşadığını öngörüyoruz. Komisyon kurulduğunda ilk 3 buçuk ay gönüllü desteği ile haftada 5 gün, günde ortalama 800 kilo yemek artıkları ile besleme yapıldı. Mart ayı itibari ile ayda 3 buçuk-4 ton civarı düzenli kuru mama ile besleme yapılıyor. Mama tedariğimiz organize bölge müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır. Gönüllü firmalarımız tarafından 30’a yakın yuva bağışı yapıldı. Bu sayı yeterli olmamakla birlikte yaz sonuna kadar gerekli sayıya ulaşmayı hedefliyoruz. Sokaktaki canlarımızın tedavilerini karşılıyoruz.  Şimdiye kadar kliniğe sevk edilenler için açılan dosya sayısı 25” ifadelerinde bulundular.

7 kişilik yönetim ve 75 gönüllü üye

7 kişilik yönetim kurulundan oluşan ve gönüllülük esaslı çalışan komisyona organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalardan da destek geliyor. Komisyon yetkileri destek de bulunan firmalara teşekkür ederek, “Komisyonumuz Organize Bölge Müdürlüğüne bağlıdır ve gönüllülük esası ile çalışmaktadır. 7 kişilik yönetim kurulu ile sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bugün itibari ile 75 üye sayısını geçmiş bulunuyoruz. Üyelerimiz içinde firma sahipleri de çalışanlar da mevcut.  Üye firmalardan ve kişilerden yemek artıklarının tedarikleri, yuva yapımı, klinik masraflarını karşılamak için bağış gibi destekler alıyoruz” ifadelerinde bulundular.

Belediyelerden barınak desteği sözü

Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi ile iş birliği içerisinde olduklarını aktaran yetkililer, her iki belediyeden barınak sözü aldıklarını aktardılar. Komisyon yetkilileri, “İki belediyemiz ile gereken görüşmeleri sağladık ve barınak destekleri için söz aldık. Protokol taslakları belediyelere ulaştırıldı.  Pandemi koşullarının iyileşmesi ile beraber protokol kabulü ve iş birliği konusunda desteklerini daha çok göreceğimizi umuyoruz” dediler.

OSB destek merkezinden büyük destek

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde yürütülen çalışmalar hakkında ise yetkililer, “Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günlerde OSB destek merkezinin tüm çalışanlarından inanılmaz destek gördük, açıkçası bizi çok mutlu ettiler. İlk yasaklarda izin konusunda sorunlar yaşıyorduk. Ekip bizim için besleme ve su tedariğini sağlayarak hayat kurtardı, diyebiliriz. Bunun haricinde aktif çalışan saha ekibimiz 15 kişi. Bu kişiler için özel izin çıkartarak besleme ve su organizasyonumuza aralıksız devam ettik” açıklamasında bulundular.

Bölgeye dışarıdan hayvan bırakılması en büyük sorun

Komisyon yetkilileri en büyük sorunlarının bölgeye çok sayıda köpek bırakılması olduğunu belirterek şunları aktardılar: “En önemli konu ise Organize Sanayi Bölgesine köpek bırakılması. Nasılsa burada bakılıyor diye kendi köpeklerini atan da çok oluyor, her hafta yeni küpeli köpeklerle de karşılaşıyoruz. Yeni atılan hiçbir köpek sürüler tarafından kabul görmez. Sürülerin parçaladığı çok köpeğe şahit olduk. Sanıyorum sonucun bu olacağını öngöremiyorlar. Kaldı ki sürülerden kaçsa bile saklanırken yiyecek bulması imkansız. Bölgeye yeni hayvan atılması şu an en büyük sorunumuz. Bir diğer sorunumuz ise, barınakları insanlar hayvan bakım evi zannediyorlar bu da bizim için ciddi bir problem. Telefon edeyim gelsin bu sürüyü buradan toplasın şeklinde düşünen çok. Barınaklar  kısıtlı imkanlarla hizmet veren belediyelere bağlı kuruluşlardır ve bir köpeği iyileşene kadar orada tutabilirler, bundan hariç iyileşen köpeği de aldıkları noktaya geri bırakma zorunlulukları var. Şikayet edip toplattığınız bir veya birkaç köpek tamamen yabancı olduğu belki yaşayamayacağı başka bir alana bırakılacak , kapınızın önü ise tanımadığınız başka bir sürü ile kuşatılacaktır, bunların farkında olmak çok önemli. Bunun için kısırlaştır, aşılat, besle, yaşat diyoruz.”