DSC_0188

Eskişehir’in ulusal liglerde oynayan tek basketbol takımı olan Çağdaş Kolejliler GSK Kadın Basketbol Takımı, Eskişehir’in dört bir yanından yetiştirdiği başarılı kadın sporcularla, birçok hayata dokunuyor ve o hayatları sihirli bir değnek değmişçesine değiştiriyor. Bir spor kulübü olmanın ötesinde kız çocukları basketbol sporu ile yaşamın içine katmayı ve onlara güzel bir gelecek kurmalarında destek olmayı amaçlayan kulüp, Eskişehir’de maddi durumu yetersiz, spor yapma olanakları kısıtlı başarılı öğrencileri de kendi bünyesine katıyor ve onlara yalnızca sportif çalışmalarda değil eğitim alanında da destek veriyor… Çağdaş Kolejliler GSK Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tuna, bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurulan Çağdaş Kolejliler GSK’nın Eskişehir’deki kız çocuklarının basketbola ilgisini arttırmak, hayat boyu spor yapma alışkanlıkları kazanmalarını sağlamak, spor ile akademik başarının yan yana olabileceğini kanıtlamak, ilgi duyan her kız çocuğunun basketbol oynamasına imkân sağlamak amacında olduğunu anlatıyor. Ancak kulübün, daha çok çocuğa ulaşmak ve onların yaşamına dokunmak için; kent halkının, yöneticilerin, sanayicilerin, akademik çevrelerin kısacası herkesin sunacağı desteğe gereksinimi var.

Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi’nde mücadele eden Çağdaş Kolejliler GSK Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tuna, Yönetim Kurulu Üyesi Basketbol Şube Sorumlusu Cengiz Hakan Aydın ve Baş Antrenör Burak Şen ile bir araya geldik ve Eskişehir’de basketbolu, basketbolun nasıl gelişebileceğini, kadın sporcuları ve kulübün çalışmalarını masaya yatırdık.

WhatsApp Image 2022-02-08 at 16.19.37

ESKİŞEHİR’İN LİGDEKİ TEK KADIN TAKIMI

Çağdaş Kolejliler GSK Kadın Basketbol Takımı nasıl kuruldu? Hangi aşamalardan geçti?

Yönetim Kurulu Üyesi Basketbol Şube Sorumlusu Cengiz Hakan Aydın: Bu takımın temelleri aslına bakarsanız çok eskilere dayanıyor. Ancak asıl başlangıç olarak 2016 yılında kurulan AR-GE GSK’ünü gösterebiliriz ARGE o dönemde çoğunluğu Çağdaş’ta eğitim gören 13-14 kız çocuğunun anne ve babaları tarafından kurulan ve yine aileler tarafından finanse edilen bir kulüptü. Ancak, bu yapılanma kulüp ve dernek işlerinde deneyimsiz olduğundan kulüp zorunlu olarak kapanmak durumunda kaldı. Çağdaş’ın bünyesinde, o takımda oynayan öğrencilerin velileri olarak bizler bir araya gelerek ne yapabiliriz, nasıl yapabiliriz diye düşündük ve 2019 yılında kurulan bugünkü takımımızın temellerini attık.

WhatsApp Image 2022-02-08 at 16.19.34

Çağdaş Kolejliler GSK Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tuna: Amacımız, çocuklarımızın basketbol sporunun disiplini içerisinde bedensel ve sportif gelişimlerini daha sağlıklı sürdürmesi, farklı takımlarla müsabakalara çıkarak farklı kültürleri, kişileri ve sporcuları tanıyarak sosyalleşmesi hem de Eskişehir’de hiç olmayan bir kadın basketbol takımını oluşturmaktı. Şu an kulübümüz, Eskişehir’in, Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi’nde mücadele eden tek basketbol takımı.

DSC_0162

TEK AMAÇ SPOR DEĞİL!

Takım bugün geldiği noktada birçok kadın basketbolcu da yetiştirdi. Eskişehir’de takıma ilgi ne yönde? Kız çocuklarının dikkatini çekti mi?

Çağdaş Kolejliler GSK Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tuna: Zaman içerisinde amacımız farklı bir boyuta doğru da evrildi. Şöyle ki evet ilk zamanlarda ana amaç spordu ancak zaman içerisinde, Eskişehir’de yaşayan, basketbola ilgi duyan ancak oynama fırsatı bulamayan çok sayıda çocuğumuza da destek olduk. Onların hem eğitimlerinde hem de basketbolda başarılı birer birey olarak yetiştirilmesinde takımımız bir sosyal sorumluluk projesi görevi de üstlendi. Sadece kent içinde değil, farklı illerdeki rakip takım sporcularımızın da yeri geldi bazı ihtiyaçlarının karşılanmasında bizler veliler olarak aramızda para toplayarak onlara destek olduk. Rakip takımlarda da olsalar, ihtiyacı olan oyunculara elimizden geldiğince destek sağladık.

DSC_0156

Basketbol Şube Sorumlusu Cengiz Hakan Aydın: Yalnız kadın basketbolu değil. Biz Eskişehir’de erkek basketbolunun da gelişmesini istiyoruz. Eskişehir’de birkaç yıl önce 2002-2003-2004 doğumlu çok yetenekli oyuncular vardı. Yeterli destek olmayınca haliyle dağılmaya başladı bu grup. Biz kulüp olarak 2019 yılında onları bir araya getirmeyi ve Çağdaş bünyesinde bölgesel ligde mücadele etmeyi istedik ve bu yönde çabaladık ama grubu toparlayamadık. Eskişehir istese, bizim yaptığımız gibi erkeklerde de bir takım kurup, ligde başarılı bir grafik yakalayabilir ama buna kimse yanaşmıyor. Eskişehir’de futbola büyük bir ilgi var ama basketbol futbolun gölgesinde kalıyor. Biz aynı zamanda sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı grupta bulunan kızların nitelikli eğitim alarak başarılı sporcu, başarılı öğrenci ve başarılı iş kadını olmalarını da hedefleyen bir kulübüz. Bu doğrultuda çalışıyoruz. Şehir genelinde yaptığımız çalışmalarla basketbolda başarılı pek çok kız çocuğunun hem eğitimini üstleniyoruz hem de takıma dahil ederek bünyemizde yetiştirip onların hayatına olumlu dokunuşlar yapıyoruz. Bu noktada, sayıları çok az da olsa bize yardımcı olup destek sağlayan isimsiz destekçilerimize de teşekkür ediyoruz.

Baş Antrenör Burak Şen: Biz kulüp olarak bugüne kadar alt yapımımızda 120 kız sporcu yetiştirdik. Bu bence çok büyük bir iş. Bizim alt yapımızda yetiştirdiğimiz ve yıllarca burada emek vermiş olan kızlarımız bugün A takım seviyesinde oynuyorlar. Bu nedenle bizim sloganımızda ulusal liglerde oynayan tek takım diye bir cümlemiz var. Buradaki başarının sebebi, kulübümüzde yetişen çocuklarımız bir üst aşamada kendilerini gösterebilme şanslarının olması.

1-25

TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA GİTTİK

Sporcuları kaç yaşından itibaren nasıl seçiyorsunuz?

Baş Antrenör Burak Şen: Okulumuzda hafta sonu spor okullarımız var, buraya gelen öğrencilerimiz içerisinden biz seçimimizi yapıyoruz ve onları takımın U10, U11, U12 kategorilerde takımımıza dâhil ediyoruz. Pandemiden önce bizim takımımız tüm yaş gruplarında Eskişehir şampiyonluğu dışında grup birinciliği alıp Türkiye Şampiyonası’na gitti. Bunu Türkiye’de başaran tek kulüp biz olduk. Şu anda da U14, U16, U18’de yine birinciyiz ve grup müsabakalarına gitmeye hak kazandık. Bizim burada aşağıda oynattığımız çocuklarımızı A takımlarında oynatma şansımız var. Açıkçası burada kendi rakiplerimize de yardımcı oluyoruz ki; bu meşale yansın ve ileriye dönük sürdürülebilir bir şey olsun bu nedenle alt yapımıza önem veriyoruz ve A takımımızın yüzde 70’ini alt yapımızda yetişen çocuklarımız oluşturuyor.

WhatsApp Image 2022-02-08 at 16.19.34 (1)

Doç. Dr. Yavuz Tuna: Bu çocuklar sadece sporda değil, akademik olarak da başarı kazanıyorlar. TEOG sınavında bu çocuklar büyük başarı sağladılar.

Cengiz Hakan Aydın: Şu an kulübümüzde bölgesel ligde mücadele eden takımımızda 22 sporcumuz var. Alt yapımızla beraber toplam sporcu sayımız 140 civarında. Bazı sporcularımız başka okullarda okuyup bizde oynuyor, bazıları BESYO’da öğrenci. Kütahya’dan gelen 6 sporcumuz var antrenmanlarımıza katılıyorlar, maçlara çıkıyorlar bölgeselde. Bursa’dan da 2 sporcumuz geldi şu an okulumuzda okuyorlar lisede, aynı zamanda takımımızda da oyuncular. 2 basketbolcumuzu süper lig takımlarına gönderdik, zaman içinde milli takıma giden, davet alan, seçmelerine katılan çok sporcumuz oldu. sporcularımıza süper ligdeki büyük takımlardan teklifler geliyor, bu da bizi mutlu ediyor, motive ediyor. Onların daha iyi bir gelecek kurmalarına da katkı sağlamış oluyoruz.

AKADEMİK BAŞARI SPORTİF BAŞARIYI BESLİYOR

Velilerin çoğunun bakış açısı önce okusunlar sporu sonra bir şekilde yaparlar şeklinde. Siz bunu nasıl değiştiriyorsunuz?

Cengiz Hakan Aydın: Benim şu ana kadar gördüğüm ve edindiğim tecrübe şu; eğer bir kız çocuğu akademik alanda başarılıysa sporda da çok başarılı oluyor. Basketbolda da voleybolda da, hatta futbolda bile çok iyi oluyor. Çocukların sporu ve akademik eğitimlerini dengede götürmeleri ve muhakkak okumaları gerekiyor. Biz tüm sporcularımızın üniversite okumaları için de büyük bir gayret veriyoruz. Hatta öğrencilerimizin ders saatleri ile antrenmanlar çakıştığında önceliğimiz ders oluyor ve antrenmanı daha farklı bir zamanda yapıyoruz.

WhatsApp Image 2022-02-08 at 16.19.38

Burak Şen:  Ben 15 yıldır beden eğitimi öğretmeniyim. Anne babaların kaygıları sınav olduğu zaman başlıyor. Asıl burada önemli olan kısım, hem sporun, hem de akademik eğitimin planlı, programlı ve disiplinli bir şeklide yürütüldüğünde beraber olabileceğini anlamaları... Sporun içindeki disiplin, takımda bize de yansıyor. Anne babalar çocuklarını özellikle spora yönlendirseler çocuklar akademik alanda daha başarılı olacaklardır. O sınav ve ders kaygı ve stresini de çocuklar yine sporla atmış oluyor ve rahatlıyorlar.

Siz Çağdaş Kolejliler Spor Kulübü’nü daha çok bir sosyal sorumluluk projesi olarak tanımlıyorsunuz, bize bunu biraz açar mısınız?

Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tuna: Bizim için Eskişehir’de kadın basketbol çok önemli, kadınları bu sporun içine çekebilmemiz onları buna dâhil edebilme noktasında büyük gayretimiz var. Eskişehir’de 80 ortaokul var bunların içinde sadece 2 okul kadın basketbol takımı çıkarabildi. Sanayi bölgesinde birçok firma var; her biri bir okula destek olsa daha fazla kadın sporcu bu şehirden çıkarabiliriz. Bu zor bir şey değil. Biz de elimizden ne geliyorsa yaparız. Sadece Eskişehir’de değil başka illerden de bizim başarımıza güvenip bize gelen bizde olmak isteyen pek çok kızımıza da kapımızı açtık. Maçlara gittiğimiz deplasmanlarda maddi durumu yetersiz olan ve oralarda heba olmasını istemediğimiz çok başarılı pek çok kızımızı buraya getirerek hem eğitim almalarını hem de basketbolda kendilerini yetiştirmelerini sağladık. Bunun yanı sıra rakip takımlarımızın bile yeri geldi maddi açıdan pek çok eksiğini bizler giderdik ki çocuklarımız maç yapabilsin -her iki taraf için de söylüyorum- kızlarımız bu sporla gelişsin, yetişsin…

DSC_0180

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurulan Çağdaş Kolejliler GSK; Eskişehir’deki kız çocuklarının ve kadınların basketbola ilgisini arttırmak, hayat boyu spor yapma alışkanlıkları kazanmalarını sağlamak, spor ile akademik başarının yan yana olabileceğini kanıtlamak, ilgi duyan her kız çocuğu ve kadının basketbol oynamasına imkân sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Özellikleri olan ve sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı grupta bulunan kızların nitelikli eğitim alarak başarılı sporcu olmanın yanı sıra başarılı iş insanı olmalarını da hedefleyen Çağdaş Kolejliler GSK; Eskişehir’deki Emek, Gökmeydan, Yeşiltepe, Sarıcakaya gibi mahallelerden 120 oyuncuyu oyuncu havuzunda bulunduruyor. Çocuklarımız, takımımız o kadar başarılılar ki, birinci lige çıkabilmelerinin önünde engel yok, bunu rahatlıkla başarabilirler ancak o lige katılım çok fazla maddi kaynak gerektiriyor. Kendi adıma şöyle düşünüyorum, oraya o parayı vermektense burada şehrimizde o parayla daha fazla çocuğumuzun eğitim almasını, spor yapmasını sağlayabiliriz. En önemli yatırım çocuklara yatırım. Herkes bulunduğu mevkileri ya da şahsi çıkarları bir kenara bırakarak spora o gözle bakmalılar. Bu işi rekabet olarak görmektense önemli olan sonuçta kimin kazanacağıdır. Çocuklarımızın ve geleceğimizin kazanacağı bir sistemin var olabilmesidir önemli olan. Bizim bu işteki en büyük çabamız budur.

Antrenör Burak Şen:

Bizim için takımımızın başarısı, Eskişehir’de bir farkındalık yaratmak daha fazla kesimin dikkatini çekmek ve beraberinde de daha fazla destek alma açısından önemli. Bu sayede çok daha fazla kızımızın hayatını kurtarırız. Onların hem eğitimlerine hem de spor hayatlarına katkı sunmak, bunu sürdürebilmek için büyük firmaların desteğine ihtiyaç var. Bizim temel amacımız, kıyıda köşede kalmış, ne iyi bir eğitime ne de iyi bir sportif faaliyete ulaşma imkânı olmayan çocukları kurtarmak.

AMATÖRE ESKİŞEHİR’DE DESTEK YOK

Eskişehir’de hep Eskişehirspor konuşuluyor peki amatör spor kulüplerine yaklaşım nasıl siz nasıl sorunlar yaşıyorsunuz?

Cengiz Hakan Aydın: Bizim en büyük sorunumuz mali açıdan hiçbir destek verilmemesi. Belki Eskişehirspor’a yapılan yardımlardan dolayı amatörlere sıra gelmiyordur, bilemiyorum. Biz çok kapı çaldık, çok kişiyle görüştük ancak bize, size verirsek diğerlerine de vermemiz gerekir dediler. Bu nedenle pek çok kulüp belli bir yerden sonra ayakta duramıyor ve dağılıyor. Maalesef spora kimse önem vermiyor. Spor insanların gözünde cazibesini yitirdi.

Doç. Dr. Yavuz Tuna: Biz üniversitelerle bile görüştük, hatta dedik ki; alın sizin bünyenizde olsun takım, biz de size destek olalım. Ama olmadı. Çok başarılı oyuncular, sporcular var, mesela Eskişehir’de iki voleybol kadın takımı var, ikisi de birinci ligde mücadele ediyor ama oyuncuların hiç biri Eskişehirli değil. Örneğin organize sanayide çok sayıda, büyük firma, şirket var. Milli Eğitim Müdürü ya da Vali, bir liderlik yapıp kentteki her bir okul takımına ya da amatör kulübe bir şirketi sponsor olarak görevlendirse, çok değil forma ve birkaç ufak destek bile takımlara nefes aldırır. En önemli yatırım çocuklara yatırımdır, biz de önce çocuklarımıza yatırım yapmalıyız…

BU ÇOCUKLARI KURTARMAMIZ LAZIM

Eskişehir Basket takımımız süper ligde mücadele ederken, maddi olanaksızlıklar yüzünden ligden çekilmiş ve dağılmıştı, peki Çağdaş Kolejliler, ilerde Eskişehir’in basketbol takımı olabilir mi?

Cengiz Hakan Aydın: Şimdi böyle bir şeyin olabilmesi için bu işin sürdürülebilirliğini sağlayacak iyi bir plan ve proje lazım. Biz bu işi gönüllü yapıyoruz. Maddi yapının güçlü ve sürdürülebilir olması lazım. Bize kendi kızları için takım kurdu diyenler bile oldu. Biz her şeyi gönüllü yapıyoruz. Tüm çabamız çocuklarımız, öğrencilerimiz, Eskişehir’in kızları çocukları için. Buradan birkaç firma bize dese ki biz size destek olacağız, bize bir proje getirin biz buna varız. Bakın tüm samimiyetimizle söylüyoruz, illa ismimiz Çağdaş olacak değil, isim sponsoru olmak isteyen firmalar da olabilir. Eskişehir’de Emek Mahallesi’ni bir dolaşın. Bizim 40 kızımız orada antrenman yapıyor. Ömür tarafında çok yetenekli kızlarımız var. Biz onları buraya getiriyor, burada oynatıyoruz. Hayatlarına dokunuyoruz. Servis bizim için çok büyük sorun, çok maliyetli. Bir firma bize servis hibe etse, başka bir firma başka bir gideri karşılasa… Bu tür destekler de bu aşamada değerli bizim için… Bizim çalışmalarımız projelerimiz hazır. Biz 10 yıldır bölgesel ligde zaten varız. Eskişehir, neden kadın basketbolunda bir marka olmasın? Bizim işimiz tamamen sosyal sorumluluk. Spor yaparak, kızlarımızın hayatları kurtuluyor. Eğer birileri bir hayır yapmak istiyorsa, kız çocuklarının spor yapmalarına yardım etsinler. Bu çocukları birlikte kurtaralım, onları sporla hayata katalım!

BİZ HEDEFLERİMİZE ULAŞTIK

Takımı sportif anlamda bundan sonraki süreçte ne bekliyor?

Antrenör Burak Şen: 5 grupta maçlar yapıldı her grupta 26 takım bulunuyor ve grubun en iyi iki takımı gruptan çıkıyor. En iyi 3’üncü olan iki takım da bunlara dâhil oluyor. Toplam 12 takım çıkacak bir üst tura. 12 takım arasında da 1 -12, 2-11, 3-10 gibi bir düzenleme var. Biz 6 Şubat’ta grubumuzun lideri Kastamonu İstiklal Yolu takımı ile Kastamonu’da son maçımıza çıktık. Maçı kazanarak büyük bir sürpriz yaptık ve Play-Off elemesi oynamaya hak kazandık. Aslında bu yılki hedeflerimizi aştık ama eleme maçları için eşleştiğimiz İstanbul Emlak Konutu geçip birinci lig yolunda neden adım atmayalım. Çok büyük sürpriz olur çünkü Emlak Konut süper ligde oynayan oyuncularının desteği ile grup maçlarını namağlup tamamladı. Ama biz kızlarımıza güveniyoruz, yine sürpriz yapabilirler. Özetle, şu an birinci lige çıkabilmemiz için önümüzde son iki basamak var. Tabi lig yükseldikçe giderleriniz maliyetleriniz katılım bedelleriniz de ciddi oranda artıyor. Biz burada her şeyi imece usulü gönüllü kendi imkânlarımızla yapıyoruz.  Biz kuruluş amaçlarımızla yola çıktığımız ilk günden bugüne geldiğimiz yere ve yaptıklarımıza baktığımızda şunu hepimiz çok rahat söyleyebiliriz: Biz hedeflerimize ulaştık. Biz kendi menfaatimiz için değil Eskişehirli kızlarımız ve öğrencilerimiz için bu yola çıktık ve bugüne kadar da bu gayede ilerledik.

Editör: Mustafa YILDIRIM