Kurucusu Gülcan Düker olan Diyetera merkezinin Diyetisyenlerinden Gizem Taşkın sizin için yazdı

Kolay yoldan kilo vermek herkesin hayali, ancak hızlı verilen kiloların aynı hızda geri alındığı diyet başarısızlıklarını çoğumuz yaşamışızdır.  Piyasada içeriği bilinmeyen, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış, çok yüksek fiyatlarda ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan bitkisel zayıflama ilaçlarının çoğu mucizevi bir ilaç olarak tanıtılsa da  bu tür ilaçlarla verdiğimiz hızlı kilolar bize kalp, böbrek, sinir sistemi, karaciğer ve beyin hastalıkları olarak geri dönebilir. Öncelikle bilinmelidir ki bu ilaçların çoğu vücuttan yağ kaybına değil diüretik etkilerinden dolayı su kaybına sebep olurlar.

Zayıflama diyetlerinin; kişinin günlük besin öğesi ihtiyaçlarını karşılaması, damak tadına ve sosyal yaşamına uygun, varsa sağlık problemlerine çözüm getirici tıbbi öneriler içermesi gerekir. Kısa sürede kilo vermeyi hedefleten ve bu kurallara uymayan pek çok diyet vardır ancak, yanlış diyetleri uygulayarak hızla zayıflayanlar aynı hızla kilo alırlar, üstelik sağlıklarından da olurlar. Mucize şok diyetler kısa sürede ağırlık kaybı sağlar, ancak hızlı kaybedilen ağırlık, yağdan değil yağsız kitleden oluşur. Eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kaybedilen ağırlığın korunması mümkün olmaz, daha fazla kilo artışı olur.

 Çok düşük kalorili diyetler ise 500-1000 kalori veya daha az enerji gereksinimine göre düzenlenmiştir. Bu diyetler ile vücut için gerekli besin öğeleri yeterli alınamadığından birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Çok düşük kalorili diyetlerin; yağsız vücut kitlesinin  kaybına, bazal metabolizma hızının azalmasına, kaybedilen ağırlığın korunmamasına, vücutta vitamin ve mineral seviyelerinin düşmesine neden olduğu bilinmeli ve hatta ölümlerle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.

 Bunun dışında uzun süre yapılan çok düşük kalorili diyetler baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, uyuşukluk, kalp atış ritminde bozukluklar, düşük tansiyon, bulantı, kusma, kabızlık, ishal, şişkinlik , safra taşı, adet düzensizliği, böbrek taşları, kuru cilt, saç dökülmesi, kolesterol ve ürik asit düzeyinde artış, ağız içi yaralar, tırnak kırılmaları gibi sağlık problemlerine yol açabilir.

DENGELİ BESLEN KALORİYİ DOĞRU HARCA

Unutulmamalıdır ki sağlıklı beslenmek düşük kalorili beslenmek veya ekmek yememek değildir. Sağlıklı beslenmek her besin grubundan yeterli ve dengeli almak ve metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlayacak kaloriyi almaktır.

 Biz diyetisyenlerin hedefi; çok düşük kalorili diyetlerle aniden zayıflatmak değil, bu süreci zamana yayarak adım adım kilo vermek ve sonrasında kilo koruma programında hastanın yaşantısına doğru beslenme planını oturtmaktır.

Diyetera

Hoşnudiye mah. İsmet İnönü-1 cad. Gül Apt. 58/5

0505 800 94 64 
Email: [email protected]