Günümüzde oldukça yaygınlaşan internet kullanımı, beraberinde birçok problem getirdi. Eskiden güvenlik denildiğinde klasik durumlar akla gelirken, artık yeni teknolojik problemler ortaya çıkmaya başladı. Kablosuz modem teknolojileri sayesinde fiziksel kablolar ortadan kalktı. Fiziksel kabloların kalkmasıyla teknolojik cihazlara uzaktan erişim sağlama daha kolay hale geldi. Bu durum ise modem güvenliği konusunda sıkıntılar yaratmaya başladı. Komşularınızın internetinizi kullanması hoşuna gitmiyor değil mi? Özellikle ülkemizdeki internet hızları düşünüldüğünde, düşük olan hızı bir de istemeyerek paylaşmak can sıkabiliyor. Bu durumu engellemek için bir takım wi-fi ayarları gerekiyor. İşte karşınızda bu durumdan kurtulmak için kullanabileceğiniz wi-fi ayarları.
Güvenli Wi-fi ayarları için şifrenizi güncelleyin
Komşularınız veya kötü niyetli insanlar modeminize giriş yapabilir. Bunu engellemek için harf, noktalama işaretleri ve rakamlardan oluşan güçlü bir şifreleme kombinasyonu kurun. Ayrıca şifrenizin kırılmasını zorlaştırmak için daha güvenli teknolojiler tercih edebilirsiniz. Bunun için internet tarayıcınıza giriş yapın. Daha sonra kablosuz güvenlik ayarları sekmesini açın. Burada yer alan WPA2+AES seçeneğini seçerek daha fazla güvenlik elde edin.
Görünmez olun
Bilgisayarınızda veya tabletinizde kablosuz olarak bağlantı sağlamak istediğinizde, karşınıza çeşitli modem isimleri çıkar. Bu isimler her modemin tanımlayıcı bilgisidir. Kimilerinde modemin marka ve modeli yazarken kimilerinde özelleştirilmiş isimler yer alır. Bu ismi gizleyerek, istemediğiniz kimselerin internetinizi kullanmasını engelleyebilirsiniz. Bunun için internet tarayıcınızdan modeminizin arayüzüne giriş yapın. Daha sonra kablosuz ağ ayarları bölümünden SSID yayınlama seçeneğini devre dışı bırakın. Bundan sonra ağınızı sadece siz görebileceksiniz. Dışarıdan bağlanmak isteyenler ise sizin modeminizi görüntüleyemecekleri için internet bağlantınızı kullanamayacak.

Şifrenizi karmaşık kombinasyonlar ile oluşturdunuz. Buna rağmen hala internetinizin komşularınız tarafından kullandığından mı şüphe ediyorsunuz? Uygulayabileceğiniz bir diğer çözüm ise MAC engellemek. MAC numarası internete bağlanan her cihazın kimliği manasına gelir. Bu, harf ve rakamlardan oluşan (Örnek: 0:0B:DB:82:58:C3 ) bir kombinasyondur.  Bunun için öncelikle modeminize bağlanan cihazın MAC adresini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için yeniden modem arayüzüne giriş yapın. Daha sonra kablosuz bölümünden bağlı cihazları görüntüleyin. Burada bağlanan cihazın ismi, MAC adresi ve IP numarası gibi birçok bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. Daha sonra güvenlik duvarı sekmesine geçiş yapın. Burada yer alan MAC filtreleme bölümünden engellemek istediğiniz cihazın numarasını kaydedin. Daha sonra ise modeminizi tekrar başlatın. Böylece artık bu cihazlar modeminize erişim sağlasa bile internet bağlantınızı kullanamayacak. Eğer bu işlemi kısa yoldan program aracılığıyla yapmak istiyorsanız, Android platformu üzerinden Wifi Kill programı ile yapabilirsiniz. Program üzerinden ağınıza bağlanan cihazları tek tuşla engelleyebilirsiniz.