Kiminle konuşursam aynı şeyleri dinliyorum; “Çocuğum kreşe başladığından bu yana sürekli hasta, sürekli doktordayız.” Eylül ayında kreşe başladığı günden bu yana benim oğlum için de aynı şeyleri söyleyip duruyorum, özellikle uzun süreler antibiyotik kullanmasından rahatsız oluyorum. İki haftada bir hastayız ve bunlar için genelde antibiyotik tedavisi veriliyor. Kreş sorumluları, öğretmenler durumu normal karşılıyor, çocukların bünyesinin zamanla ortam ve koşullara uyum sağlayacağını, bağışıklığının güçleneceğini söylüyorlar. Emin olun bu durum Eskişehir’in en iyi bilinen okullarında da geçerli, hatta bazılarında daha fazla bile olduğunu annelerden duydum. Şöyle de bir sorun var, çalışan anne ve babalar, maalesef hasta olduğu dönemlerde de çocuklarını kreşe yollamak konusunda ısrarcı olabiliyormuş. Hasta olan çocuk kreşte arkadaşlarıyla birlikte olduğunda diğer çocuklara hastalık bulaştırıyor. Bu konuda kesin kuralların olması gerekmez mi, hem çocuğun daha çabuk iyileşmesi hem de arkadaşlarına hastalık bulaştırmaması için evinde dinlenmesi gerekmez mi? Oğlum hastalandığı zamanlarda doktorumuzun ilk önerisi bir süre kreşe gitmesin olur, evde bizim bakımımızla, dinlenerek, çok daha çabuk iyileşir çocuklarımız. Onlara nefes aldırmamız gerekiyor bu tür zamanlarda, öbür türlü ilaç kullansalar dahi, kreşte sürekli arkadaşlarıyla koşturup, kendini yorduğunda iyileşmesi gecikiyor, sorun daha da büyüyor zamanla. Tabi çok istesek de her zaman çocuğumuz ile birlikte olacak zamanımız yok, işe gitmek zorundayız ve onları da kreş ya da bakımevlerine emanet etmek de zorundayız. Peki çocuklarımız 6 ay, 1 yıl bu hastalık sürecini yaşamak zorunda mı, biz çocuğumuz zamanla alışacak diye sabredip, ona sürekli ilaç  mı verelim.
Tabi hayır, başka bir çözüm olmalı…
Konuyu biraz araştırdığımda ilgili yönetmelikte kreş ve bakımevlerinin gerekli gördükleri takdirde doktor ve hemşire istihdam edebilecekleri yazdığını gördüm. O zaman kreş ve bakımevi sahiplerine, müdürlerine sesleniyorum; doktor ve hemşire çocuklarımız için gerekli lütfen siz de gerekli görün. Çocuklarımız hasta olduklarında bakabilsinler diye değil sadece, önleyici sağlık hizmetlerini kreşlerde uygulayabilsinler diye istiyoruz. Bizdeki en büyük eksiklerden biri önleyici sağlık hizmetleri, biz hep hasta olduktan sonra sağlığımıza kavuşmak için tedavi oluruz ama hastalanmamak için ne yapmamız, kendimize nasıl bakmamız gerektiğini bilmeyiz. Sağlık konusunda yaptığım haberler, okuduğum yazılar dışında hiçbir eğitimi olmayan ben bile şunu biliyorum mesela; bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerekiyor, çünkü yaşadığımız ortam ne kadar iyi temizlenirse temizlensin, mikroplardan, virüslerden kaçamayız, havadan, bir arkadaşımızdan, dokunduğumuz bir yerden bulaşabilir. Çocuklarımız için de aynı şey geçerli, onları izole edemeyiz, cam fanuslarda da saklayamayız. Bunu yapamayız tabi ama onların bağışıklığını nasıl güçlendireceğimizi, onları hastalıklardan koruma yollarını öğrenebiliriz. Kreş ve bakımevlerinde doktor olursa eminim benim gibi tüm annelerin de içi biraz daha rahatlar, çocuğunu yollarken. Onlar zaman zaman çocuklarımızla görüşüp, belki sınıflarda haftanın belli günleri eğlenceli eğitimlerle çocuklarımıza sağlıklı olabilmeleri için neler yapabileceklerini anlatabilir. Örneğin; hangi sebzeleri yemeleri gerektiğini, bol bol su içmelerinin ne kadar faydalı olduğunu, birbirlerinin oyuncaklarını ve tabi kendi oyuncaklarını da ağızlarına almalarının zararlarını, herkesin onları öpmesine izin vermemeleri gerektiğini ve hemen şimdi aklıma gelmeyen pek çok konuyu çocuklarımıza anlatabilir, doktor ve hemşireler.  Sizce de güzel olmaz mı, çocuklarımızı sürekli uyarsak da, her zaman onların yanında olmamız mümkün değil, bu nedenle doğruyu yanlışı küçük yaşlarda öğrenmelerini sağlayabiliriz.
Bakın; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Özel kreş ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’in birinci bölümünün konuyla ilgili kısmı şöyle: “Kuruluşlar çalışma saat ve düzenleri açısından gerekli gördükleri takdirde (…)doktor, diyetisyen, hemşire (…) ve benzeri bölüm mezunu elemanları da görevlendirebilirler.”
Tekrar söylüyorum, bir anne olarak öneriyorum, kreşlerde ve gündüz bakımevlerinde doktor ve hemşire istihdam edilsin.