İstanbul’da İstiklal caddesinde ya da Eskişehir’de Odunpazarı’nda gezmişseniz büyük ihtimalle Balmumu heykellerinin olduğu müzeyi de görmüşsünüzdür. 2000’li yılların başından itibaren ilgi görmeye başlayan balmumu heykellerle ilgili olarak internet üzerinde birçok kaynak bulmak mümkün. Peki bu kaynaklar doğru bilgileri veriyor mu ? Bu makalede balmumu heykellerle ilgili olarak sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Örnek bir balmumu heykeli oluşturmak istesek ne gibi malzemelere ihtiyacımız olacak ve sizlere dünyanın en bilinen balmumu heykel atölyelerinde bu işlemlerin nasıl yapıldığını gösteren görselleri de kaynakları ile birlikte sunacağız. Peki balmumu heykeller nasıl yapılır ?

Balmumu heykeller, üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden mezun olmuş, yolu bir vesileyle konservatuar’a düşmüş ya da özel bir ilgi alanına sahip heykeltraşlar tarafından yapılır. Balmumu heykel yapmanın altı adımı mevcuttur. Balmumu heykeller bir takım özel çalışmalar sonucu tamamlanmaktadır. Tamamlanma süreci heykelin boyutuna ve çalışma ekibinin yoğunluğuna göre değişmektedir. Balmumu heykellerle ilgili süreci madde madde sıralayacak olursak ;

  • Vücut ölçülerinin belirlenmesi
  • Balmumu kalıbının hazırlanması
  • Döküm
  • Saçlar
  • Gözler ve dişler
  • Boyama ve renklendirme

Vücut ölçülerinin belirlenmesi aşamasında heykelin gerçek insan boyutunda ve kilosunda olmasına özen gösterilerek balmumu heykeli yapılacak kişinin kilo ve boy bilgileri ve buna mukabil olarak beden ölçüleri alınmaktadır.

Ölçülerin alınmasının ardından yapılacak işlem balmumu kalıbının hazırlanmasıdır. Alçı kalıbı nasıl hazırlanıyorsa belirli şartlar altında eldeki malzemeler kullanılarak balmumu kalıbı hazırlanır. Hazırlanan kalıp oluşturulan balmumu sıvısında şekillendirilir. Bu işlem tahmin edildiği üzere balmumunun eritilmesi ve kalıba dökülmesi ile gerçekleşir. Döküm işleminin de gerçekleşmesinin ardından balmumu heykel donmaya bırakılır. Balmumu heykelin dondurulduğundan emin olunduktan sonra uzman heykeltraşlar aracılığıyla saç ekimi işlemi başlar. Saç telleri heykelin başından itibaren tek tek eklenir.

Saçların eklenmesinin ardından en önemli iki işlem olan gözler ve dişler çok ince işçilikle heykele işlenir. Heykele gözler ve dişlerin de eklenmesinin ardından son olarak boyama ve renklendirme işlemleri kalır. Balmumu heykeli şahsın ten rengine uygun olarak boyanır ve renklendirilir. Son haliyle misafir karşısına çıkmaya hazır hale getirilir.

Kaynak : https://www.ahabuldum.com/balmumu-heykeller-nasil-yapilir-balmumu-heykel-yaptirmanin-maliyeti/

Editör: TE Bilişim