Eskişehir Kent Konseyi, eğitmen Reyhan Ayşe Dondemir’in önderliğinde çeşitli mahallelerde gelen kadınların evde bulunan eski veya kullanmayan eşya  ve araçları değerlendirerek yaptıkları ürünleri  “Hünerli Eller” adlı sergi  ile Eskişehirlileri buluşturdu.

Turgut Özakman Sahnesi sergi salonunda yapılan sergi açılışında konuşan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Hünerli eller grubunun aşağı yukarı 3 yıldan bu yana öğretmen Reyhan hanımın gayretiyle çok güzel bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. 

3 yıl önce bu çalışmanın bu kadar kıymetli olacağını düşünemediklerini kaydeden Akçasoy,” Çünkü bu çalışma evlerimizde kullanmadığımız, evlerimizde bir kenara koyduğumuz ama bir şeye dönüşebilecek eşyaların yeniden kullanıma açılmasıyla ilgiliydi. Kadınlarımızdan ve ailelerimizden o kadar ilgi gösterdi ki, biz bile çıkan ürünlere çok şaşırmıştık. Ama bu yıl bu serginin 3. Düzenliyoruz. Hünerli eller koyduk adını reyhan hanım ve grubun koydu. Çeşitli mahallelerimizden gelen kadınlarımız, evlerinden getirdikleri geri dönüştürülebilir tekrar kullanılabilir malzemelerden. Bu gördüğünüz harika eşyaları yarattılar. Bu hem ev ekonomilerine, hem de çevreye katkı sağladı. Öncelikle Reyhan hanıma çok teşekkür ediyorum. Haftanın iki günü sabah 9 akşam 5 bu çalışmaları gerçekleştirdiği için. Reyhan hanımın sevgili torununa çok teşekkür ediyorum. Torunu onu hiç yalnız bırakmadı ve yaratıcı fikirleriyle de destek verdi. Bize başka bir dünyanın kapısını açtılar. Sevgili kursiyerlerimiz ellerinize, yüreğinize sağlık. Teşekkür ediyoruz sizlerde bize bambaşka bir dünyayı göstereceksiniz bu gün” diye konuştu.

Serginin açılışına gelen ve büyük ilgi gören Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yaptığı konuşmada, bu etkinliğin çok dikkat çekici ve son derece faydalı olduğunu söyledi.

 Herkesin evinde kullanmadığı ama atmaya da kıyamadığı, iyi kullandığı çeşitli malzemeler olduğunu ifade eden Büyükerşen, “Bu malzemeleri yeniden elden geçirip onları günün ihtiyaçları içerisinde, günün modası içerisinde yeni şekillere dönüştürmek gerçekten hüner istiyor. Bunu zaten kadınlar yapar ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak aynı zamanda 55 yıllık evli bir erkek olarak biliyorum ki hanımlar çok becerikli, çok hünerlidir, çok yaratıcıdırlar. Hele günlük meşgaleleri arasında boş vakti olan hanımlar için, çok daha büyük emek değerlendirme hüner ortaya koyma fırsatı yaratır. Salona girdiğim andan itibaren gerçekten bir mağazaya girmiş gibi hissettim kendimi. Outlette gibi hissettim kendimi. Hakikaten çok faydalı, çokta şık şeyler olduğu görülüyor” dedi.

 Ürünlerin pek çok zevke hitap edecek şekilde değişikliğe uğradığını da gördüğünü vurgulayan Büyükerşen, “Aslında milletçe tasarruf etmek zorundayız. Sadece milletçe değil insanoğlunun tasarruf etmesi lazım. Tasarruf kullanarak olur, değerlendirerek olur. Onun için hem ihtiyaçlarımızı karşılamada eskiyi yeni yapmada, ona yeni görüntüler vermede emek katarak yarattığınız değer, belki de hesaplanacak olsa milyonlarca Türk lirası değeri ifade eder. Şimdi ben ev ekonomisine de katkı sağlayacak bu tür çalışmaların devamlı teşvikçisiyim.  Eskişehirli hanımlarımıza zaten inancım, beyler duymasın ama beylerden fazla, laf aramızda. Çünkü belli bir meslek sahibiyseler mesele yok.  Ama meslek sahibi değillerse onlara meslek öğretebilmek ellerini yatkın hale getirebilmek bir hayli zor. Elbette hanımların elleri çok yatkın” şeklinde konuştu.

Aylardır mahalleden gelen kadınlara eğitmenlik yapan Reyhan Ayşe Dondemir’de yaptığı konuşmada çalışmalarını 3 dönemdir sürdürdüklerini belirterek şunları söyledi:

 “Eskişehir’de ilk olma özelliği taşıyan geri dönüşüm kurslarımızın üçüncü sergisini, bu yıl daha fazla kursiyerimizin katılımı ile daha da çeşitlenen el emekleri sergimizin açılışını yapmaktan ve sizlere sunmaktan büyük bir heyecan duyuyorum.

Projemizin ilham kaynağını, üyesi olduğum Çevre Sağlık Çalışma Grubumuzun ödüllü projesi olan ‘Geri Dönüştür, dünyayı değiştir’ oluşturmaktadır. Çevremiz ve doğamızın kirliliği; doğal dengeyi bozan ve kaynağı insan olan dünyanın ortak bir sorunudur. Bu sebeple, insanların bilinçlendirilmesi, yaptırımların arttırılması daha sağlıklı ve çevre için büyük önem taşıyor. Çevre kirliliğinin büyük ölçüde önlenmesi için geri dönüşüm önemli bir koşuldur. Geri dönüşüm ile birlikte katı atık miktarı azalır, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı artar.

Kurslarımızda ben ve arkadaşlarım eskiyi  yeniye dönüştürerek, çevreye ve doğamıza faydalı olmaya çalıştık. Elimizde bulunan her eski, kullanılmayan araç-gereci, kumaşı değerlendirerek, kullanılır hale getirdik.”

Yapılan konuşmalardan sonra sergiyi gezen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, el ürünlerini yapan kadınlardan bilgi aldı. Serginin gezimi sonrası topluca anı fotoğrafı çektirildi.

Editör: TE Bilişim