Eskişehir sanayisinin önemli isimlerinden olmasının yanı sıra Türk yazın dünyasının üretken isimlerinden ve Eskişehir Sanayi Odası Üyesi Orhan Aydın’ın yeni kitabı “Avludakiler” yayınlandı. H2O Yayın evinden çıkan kitap, iyi bir değirmenin unu kadar ince elenmiş bir Orhan Aydın anlatısı ile kitapçı raflarındaki yerini aldı.

“Avludakiler” kitabı arka kapağından;

Bir yetişkine serüven gibi gelmeyen sıradan olaylar bir çocuğa unutulmayacak anlar yaşatabilir. Hele de meslek seçimi, çalıştığı işyerinde devrim niteliğinde bir buluşa tanıklık ve paydaşlık edecek bir başlangıç ise.

Hayat bize dünyalar eşliğinde sunulmaktadır ve bir değirmende de iki farklı dünya mevcuttur: Biri değirmenin içinde, diğeri dışında. İçeride ilk bakışta salt üretimin sorunları ve işleyişi ile ilgileniyormuş gibi görünen ama aslında yaşanılanı dert edinen ve bununla tavlanıp gelişen işçilerin ve ustabaşların dünyası. Dışarıda bunlarla ilgilenmeyen ama değirmenin bir parçası olan avludakiler. Bu iki dünyada konuşulan konular, sorunlar, kaygılar bambaşkadır.

Hayatın bir gence, değirmenin mekanik estetiğinde öğütülmesi yoluyla olgunluk kazandırdığı, değirmenin çarkını döndüren su berraklığında akıp giden, yalın bir dille kaleme alınmış bir arayış öyküsü Avludakiler.

Orhan Aydın hakkında;

1946’da doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da almış, gençlik yıllarını Üsküdar’ın Çamlıca semtinde geçirmiştir.

Mesleki eğitimini Tahıl Teknoloğu olarak 1968’de Almanya’da tamamlayan Orhan Aydın, 1975’de Eskişehir Akademisi’nin (bugünkü Anadolu Üniversitesi) İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur.

1980’li yıllarda ekonomi ve politika dergisi Görüş’de bazı makaleleri yayınlanan yazar, daha sonra “Çatalkazık” adını verdiği köşe yazılarını Sakarya Gazetesi’nde sürdürmüştür.

“Plastik Kimlik” adlı kısa öyküsü 1992 Şubat ayında “Hamburg Treninde Bir Türk” başlığı ile Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmıştır.

2001’de basılan İkinci Durak adlı ilk romanından sonra, 2002 yılının Mart ayında tamamlanan “Kırk Küpün Altındaki…” adlı uzun öyküyle 2003’de yazdığı “Kavranamayan Küp…” adlı öykü, aynı yıl içinde tek kitap halinde Kırk Küpün Altındaki… başlığı ile Galata Yayıncılık’tan çıkmıştır.

2005 yılında, Orhan Aydm’ın 40 adet anlatı ve deneme türündeki yazılan Şey başlığı ile kitaplaşmıştır.

2001 ile 2010 yıllan arasında yazarın Kızılcık Dergisi’nde 15 adet deneme yazısı yayınlanmıştır. Bu denemelerde daha çok, Tabu, Önyargı, Kitsch, Değişim gibi kavramlar üzerinde durulmuş, bir de “Modern Edebiyat ve Okur” ile “Beckett 100 Yaşında” gibi edebiyat dünyasında gezintiler yapılmıştır.

Orhan Aydın, 2010- 2013 yıllan arasında editörlüğünü üstlendiği Bugünden adlı edebiyat ve kültür dergisinin çıkarılmasında etkin rol oynamıştır. Söz konusu üç yıl içinde bu dergide Aydın’ın dokuz adet deneme yazısı yer almıştır.

Yazar, 2018 yılı itibariyle de deneme, makale, çeviri ve edebi metin yazılarını sürdürmektedir.

Editör: TE Bilişim