Sanatçı Erol Büyükmeriç topladığı karikatürlerden Pertev Ertün’ü ölümünün 12. Yıldönümünde bir sergi açtı. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle; “Kentimiz karikatür ustalarından Pertev Ertün’ü ölümünün 12. yıldönümünde karikatürleri ile anıyoruz.

Pertev Ertün, 1947 yılından başlayarak ölümüne dek ağırlıklı olarak Eskişehir yerel basınında karikatür çizmiş büyük bir usta. Kent karikatürcülerinin duayeni… Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türk toplumsal ve siyasi yaşamının tüm gelişmelerine tanık olan usta, Türkiye ve kent gündemini dikkatle izler; toplumsal çarpıklıkları, çelişkileri kent bilincinin ve duyuncunun temsilcisiymiş gibi karikatürüne indirgerdi. Cumhuriyete ve Atatürk’e bağlıydı.

Onun günlük karikatürlerini izleyenler karakteristik çizgisini hemen tanırdı. Başlangıçta çizgilerinde Necmi Rıza etkisi görülür. Daha çok balonlu (yazılı) karikatürler çizerdi. Bugün bile geçerliliğini koruyan yazısız karikatürleri de vardı ustanın. Ulusal karikatür dünyasında da tanınan ve sevilen Ertün, Karikatürcüler Derneği üyesiydi.

Pertev Ertün 1921 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk karikatürü 1944 yılında Sedat Simavi’nin KARİKATÜR dergisinde yayımlandı. Şaka, Karadayı, Çarşaf, Saksağan (Eskişehir) gibi mizah dergilerinde karikatürleri yayımlandı. 1948 yılında Eskişehir Sakarya gazetesinde başladığı çizme serüveni 6 Ağustos 2009 ölüm gününe kadar sürdü. Pertev’in portre çizerliği de çok ünlüydü. Okul yıllıkları için, çeşitli kongre ve toplantılar için pek çok portre çizdi. Eskişehir’de halk tarafından tanınan ya da tanınmayan binlerce kişinin duvarında imzalı bir karikatürü bulunan Pertev Ertün, Eskişehir’in ilk profesyonel karikatürcüsüdür. 60 yıldan fazla karikatür çizmiş, sergiler açmış, yerel siyasi karikatürün en güzel örneklerini vermiştir.

1996 yılında Sakarya gazetesi tarafından Pertev’den Çizgiler adlı bir karikatür albümü yayımlandı. Ustanın 2013 yılında Erol Büyükmeriç tarafından hazırlanmış ve yayımlanmış “Pertev Karikatürleri” adlı bir albümü de bulunmaktadır.

Eskişehir Gazetecileri Cemiyeti’nin kurucularından olan Pertev Ertün’e değişik yıllarda gazetecilik başarı ödülleri verildi. Son sergisini Beytullah Heper’le birlikte Aralık 2007 de Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde açtı.  Evli ve bir çocuk babası olan Pertev Ertün, 6 Ağustos 2009 tarihinde yaşama gözlerini yumdu.”

Editör: TE Bilişim