Günümüzde Müslümanlığın bu kadar çok yayılması ile birlikte bütün Müslümanlar birbirleri dayanışma ve birlik içerisinde olmaya çalışmaktadır. Bu dayanışma ve birlik içerisinde olunduğunun büyük göstergesi ise Müslümanların Kurban Bayram’ında neredeyse hiç tanımadığı fakir Müslüman ülkelere kendi kurbanlarından veya bu kurbana denk gelecek miktarda para göndermeleri gösterilebilir. Bu sadece yurt dışına yapılan bağışlarla değil ülkemizde bulunan ve kurban kesebilecek durumda olanların kesemeyeceklere kurban bağışında bulunması ile de gösterilebilir.

Kimler Kurban Bağışı Yapabilir?

Kurban bağışı yapabilen kişiler bu duruma maddi imkanı yeten kişiler tarafından yapılmaktadır. Kurban bağışı yapmak kişilerin hem diğer insanlarla hem de Allah ile yakınlaşmalarını sağlamaktadır.

Bu durum sayesinde kişiler ruhsal olarak daha rahat hissetmekle beraber insani ilişkilerini de geliştirirler. Kurban bağışları sayesinde durumu olmayan kişiler yani kurban kesemeyecek kişiler de kesen kişiler sayesinde bu durumdan yararlanmaktadırlar. Bu durum sayesinde kişiler arasındaki sınıfsal farklılıklar azalır ve daha yaşanılabilir bir dünya sunar.

Kurban Bağışı Neden yapılır?

Kurban kesmenin en önemli nedeni kişilerin Allah ile yakınlaşmasını sağlamak ve Allah için hayırlı bir kul olmaktır. Kişilerin kurban bağışı yapması hem durumu olmayan yani geçim sıkıntısı yaşayan kişilere yardımda bulunması amacı ile yapılır. Aynı zamanda kurban bağışı yetim ve öküz kişiler için de yapılır.

Kurban bağışının yapılmasının en önemli nedeni Müslümanların birlik ve beraberliği denilebilir. Kurban bağışı yapan kişiler hem ibadetlerini yerine getirir hem de Allah ile yakınlaşmalarını sağlar. Allah için hayırlı bir kul olmak ve hem ruhsal hem de bedenen iyi hissedip kişilere yardım etmeyi sağlayan kurban bağışı ibadeti günümüzde pek çok kişi tarafından yapılmaktadır.

Kurban Bağışının Önemi

Kurban bağışı kişilerin kendi kestikleri veya kendileri tarafından kesilmeyen kurbanı durumu yani maddi durumu olamayan kişilere yardım etmek amacıyla yaptığı bir ibadet türüdür.

Kurban bağışı ibadetinin en büyük ve en iyi özelliği ise kişiler arasında yardımlaşma sayesinde hiç kopmayacak bağlar kurmasını sağlamasıdır. Kurban bağışı yapan kişiler hem paylaşmayı öğrenir ve öğretir hem de kişiler için rahatlamış bir ruh bırakır bu nedenle durumu olan kişilerin kurban bağışı yapması kişilere pek çok fayda sağlamaktadır.

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Kurban bağışı yapmak isteyen kişiler, kurban bağışını çeşitli yollardan yapabilmektedirler. Kurban bağışı yapmak isteyen kişiler kestikleri etleri veya kişiler için kesilecek kurbanın parasını bazı kurum ve kuruluşlar sayesinde yapabilmektedirler.

Bu kurum ve kuruşlar kişiler için çok büyük yardımlar yapmakta ve hiçbir ticari amaç gütmeden sadece Müslümanlığın gerekliliğini yerine getirmeyi amaçlamaktadırlar. Bu kurum kuruluşlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki bir Müslüman için kurban bağışı yapabilir ve bir nebze de olsa onun hayatına dokunabilirsiniz. Bu kurum ve kuruluşlar Müslüman olan kişiler için çok fazla kolaylık sağlamaktadırlar.

Kaynak: https://www.sefkateli.org.tr/tr/kurban-bagisi

Editör: Mustafa YILDIRIM