Kan hücrelerinin, özellikle akyuvarların kontrolsüz olarak çoğalması ile kendini gösteren kanser türüne lösemi adı verilmektedir. Kan kanseri ya da kemik iliği kanseri olarak da bilinen bu kanser türü, çocukluk dönemindeki kanser vakaları arasında en sık görülen türdür. Her yaşta görülebilen bu kanser türü, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut, daha çok çocukluk döneminde görülürken, kronik olanlar daha çok yetişkinlik döneminde görülmektedir. Belirtileri ise şöyledir:

·        İştahsızlık

·        Ele gelen büyük lenf nodülü

·        Halsizlik, yorgunluk

·        Kansızlık

·        Zayıflama

·        Kemik ağrıları

·        Ateş

·        Cilt altında kanamalar

·        Burun ve diş eti kanamaları

Bu semptomlar sonucunda, yapılan muayene ile; dalak büyümesi, lenf bezlerinde büyüme, kanama gibi bulgular saptanabilmektedir. Kan testleri, kemik iliği biyopsisi, hücre tipini tanımlama, genetik muayeneler sonucunda, kesin tanı konulabilmektedir. Erken teşhis, sonuç alabilmek için önem arz eder.

Lösemi Hastalığında Risk Faktörleri

Bir hastalığın gelişme ihtimalini artırıcı etmenler risk faktörleri olarak tanımlanmaktadır. Lösemi hastalığındaki risk faktörleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

·        Çok yüksek seviyede radyasyona maruz kalma

·        Bazı kimyasal ürünler

·        Kemoterapi ya da radyoterapi

·        Down sendromu gibi bazı kalıtsal hastalıklar

·        Sigara

·        Bazı kan hastalıklarına sahip olma

·        Aile öyküsü

Lösemi Hastalığının Tedavisi

Lösemi hastalığında, önce risk gruplandırması yapılmaktadır. Hastalığın tipine ve evrelerine göre yapılan bu gruplandırmanın ardından tedavi belirlenir. Öncelikle hastanın genel durumu düzeltilir ve kemoterapi uygulaması yoluna gidilir. Kemoterapi, kemoterapi ilaçları ile, ağız ya da damar yolu ile hastaya verilir. Buradaki amaç blast adı verilen kötü huylu hücrelerin yok edilmesidir.

Kemoterapiye ek olarak ise, antimikrobiyal tedavi ve moral için destek tedavisi verilir. Bu tedaviler kemoterapinin başarı şansını artırmaktadır.

İmmünoterapi, radyoterapi ve Car-T Cell tedavisi de hastanın durumu göz önünde bulundurularak kullanılmaktadır.

Bu hastalık hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için; https://www.mustafacetiner.com/losemi/ linke tıklayabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM