ÇED toplantısında olaylar çıktı

 

KOZA Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Eskişehir’in Sivrihisar Mahallesi’ne yapılacak olan Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni 3. Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi Projesi, ÇED bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kaymaz Mahallesinde bulunan bir düğün salonunda gerçekleştirilen ÇED toplantısına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Hikmet Çelik, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Eskişehir Barosundan Avukat Hüseyin Akçar, Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, mahalle sakinleri ve KOZA Altın İşletmeleri çalışanları katıldı.

“TOPLUCA KATLİAM YAPIN”

Vatandaşlara söz verilen toplantıda mahalle sakinlerinden Reha Öner, “Ya topluca kaldırın bu Kaymaz’ı ya da topluca bir katliam yapın. Biz de rahat edelim. Kesinlikle bu zamana kadar altın madeninin bir faydasını görmedik. Ben burada bunu istemiyorum. Kanserojen maddesi var. Devletimiz tarafından buraya kontrole gelinmedi. Bunun hayvanlara, bitkilere ne zararı var” dedi. Hikmet Çelik de bunun doğru olmadığını ifade etti.

 BU SÖZLER BİZE VEFASIZLIKTIR

Daha sonra söz alan KOZA Altın İşletmeleri Müdürü Kemal Öcal, “Buraya neler yaptığımızı herkes biliyor. 216 tane personelimiz çalışıyor. Yüzde 95’i yerlidir. Burada personel de var ailesi de var. Biz uluslararası standartların üzerinde çalışıyoruz. Bu sözler bize vefasızlıktır. Okullar, yollar, camilerin ihtiyaçları hepsini biz karşılıyoruz. Biz 6 aydır buradayız. Sizin gibi 2 ay gelip gitmiyoruz” diye konuştu. Bu esnada konuşmaya başlayan ve yapılan çalışmaların doğaya ve insan sağlığına zararlı olduğunu söyleyen Hüseyin Akçar’a tepki gösteren Kemal Öcal, Akçar’ın susmasını istedi.

SÜLLÜ’YE “AHLAKSIZ KADIN” DEDİ

Yapılan karşılıklı konuşmaların tartışmaya dönmesiyle ortalık bir anda karıştı. Toplantıya katılan KOZA Altın İşletmeleri’nde Müdür Yardımcısı olan Osman Şefik  Karlıdağ, Jale Nur Süllü’ye “Ahlaksız kadın” diyerek, hakaret etti. Jale Nur Süllü ise yaşanan olaya tepki göstererek, hakaret eden şahsın gözaltına alınmasını istedi.

AKÇASOY’UN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Açılan depoda Çanakkale’den getirilen 25 ton maden cevherlerinin 90 araçla Kaymaz’a getirileceğini söyleyen Akçasoy’a da tepki gösteren işletme çalışanları, Akçasoy’un üzerine yürüdü. Yaşanan tartışmanın büyümesi nedeniyle Hikmet Çelik, toplantının sona erdiğini duyurdu.

İŞLETME MÜDÜRÜNE TEPKİ

Düğün salonunun dışına taşan tartışmalarda, çoğu işletme çalışanı olduğu öğrenilen kişiler, Hüseyin Akçar, Jale Nur Süllü ve Nuray Akçasoy’un üzerine yürümeye devam etti.  Jandarmanın araya girmesiyle dağıtılan kalabalığın arasından Volvo markalı arabasına binen işletme müdürüne tepki gösteren bir kısım vatandaş, işletme müdürünü alkışlarla protesto etti.

 

Yaşanan tartışmaların ardından ÇED bilgilendirme toplantısı yapıldı olarak kabul edildi ve toplanan vatandaşlar dağıldı.  

Videodan izleyebilirsiniz

Editör: Mustafa YILDIRIM