Eskişehir Madencilik Kümelenmesi yönetim kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri ile buluşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Madencilik Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eskişehir’de uzun süre tartışmalara konu olan Alpu Kömürlü Termik Santral Projesi ve son olarak Sevinç mahallesinde çıkarılmak istenen kömür madenine ilişkin soruyu yanıtlayan Rüstem Çetinkaya, çevreci madenciliği geliştirmek istediklerini söyledi. Çetinkaya, “Biz hepimiz çevreciyiz, çevreci madenciliğin mümkün olduğunu söylüyoruz.” dedi. Ancak enerji kaynaklarının önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Çetinkaya, “Ama geçmiş günlerde yaşadığımız elektrik kesintileri de gösterdi ki ülkenin tüm farklı enerji kaynaklarına, yenilenebilir, doğalgaz, termik santral, nükleer santral bunlara ülkenin ihtiyacı olduğunu gördük, konuya bu çerçeveden bakmak lazım, yarın bu sorun hidroelektirk santralleri ile kaygılarla önümüze gelebilir.” ifadelerini kullandı.
"Termik santrale karşıyım"
Konuya ilişkin söz alan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ise, “Enerji önemli, ben de termik santrale karşıyım bu konuda aktivist bile olabilirim, imzaladığımız Paris Sözleşmesi ile 2030’a kadar termik santral yapamıyoruz zaten bu gündemimizde olmayacak, kimse 5 yıllık bir projeye milyon dolarlar yatırmaz. Bu kömürü bir şekilde çıkaracaksınız, bunu çevreyi bozmadan nasıl yaparsınız bunu araştırın. Bu kömürün trenlerle taşınıp yerleşime uzak bir yere taşınması çok mu maliyetli olur? Bu Eskişehir özelinde değil, her yerde sorun ve gerçekten kirletiyor.”
"Termik santral projemiz yok"
Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı Metin Çekiç ise; “Sevinç Köyünde bir santral yapımı söz konusu değil, burada bulunan kömür rezervinin otomatik sistemlerle alınıp vagonlarla taşınıp Adularya veya Konya’ya taşınması düşünülüyor. Eskişehir’de bugün için bir termik santral projemiz yok.” diye konuştu.
Son olarak söz alan madencilik sektörü çalışanı ise; “Termik santrali filtre takar önleriz laflarının bir gerçekliği yok termik santraller o bölgeyi yaşanmaz hale getiriyor, ancak yerleşim alanlarından birkaç kilometre ötede yapılırsa zararları azaltmak olanaklı olur.” dedi.