• 2002 yılında Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca “Korunması gereken bina” olarak tescil edilen binanın bulunduğu alanda bir proje için yıkılmasının gündemde olduğu bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından dile getirildi.

Öncesinde Yunus Emre müzesi yapılan daha sonra ise Eskişehir Valiliği tarafından Birlik Vakfına tahsis edilen bina belirsiz bir sebepten Valiliğe iade edilmişti.

Geçtiğimiz aylarda İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan bir açıklama bölgede bir sevince sebep olmuştu.

Eskişehir’de yeni ve yeniden eğitime açılacak okullar arasında Malhatun İlkokulunun da ismi açıklanınca bölgede yaşayanlar nihayet demişlerdi.

Ancak geçen sürede hiçbir hareket olmadı aksine okul binası kimliği belirsiz kişilerce talan edilmeye kapı ve pencere korkulukları, kalorifer petekleri gibi hurda değeri olan pek çok malzeme çalınarak adeta talan edildi.

Konuyla ilgili Gazetemiz köşe yazarı ve Malhatun İlkokulu mezunu Gürol Yer okula ve bulunduğu bölgeye gitti, insanlarla görüştü ve gördüklerini, konuştuklarını, beklentileri haberleştirdi.

Gürol Yer in tespitleri şöyle;

Öncelikle Orta Mahalle İsa Çelebi sokakta bulunan binanın görüntüsüyle görüşleriyle başlayalım.

Binanın bakımsızlıktan duvarlarında ağır çatlak ve ayrışmaların gözle görülmesi olumsuz ve ürpertici durumda bulunmaktadır.

Okulun kapısında talancılara karşı gündüz polis, gece bekçilerin beklediği bu tarihi yapıyla ilgili son süreçte bulunduğu alana özel bir proje yapılacağı söylentisi kuvvetle dillendirilmeye başlandı.

 Valiliğe bağlı yatırım izleme başkanlığı tarafından ne olduğu sır gibi saklanan bu proje için mevcut binanın yıkılması gerektiği gayri resmi olarak insanlarca konuşulmakta.

Bir söylenti ise Kültür bakanlığınca harap olan tarihi binanın esasına uygun yıkılıp yeniden yapılacağı söyleniyor.

Öncelikle çok uzun bir zaman diliminde böylesi güzel bir yapının neden boş bırakılıp ya da aslı dışında amaçlara hizmete tahsis edildiğini ve erimeye, çürümeye, bakımsızlığa mecburiyetin sorgulanıp, özeleştirinin yapılması gerekir diye düşünülmelidir.

Okulun olduğu geniş bir bölgede maalesef bir tane bile ilkokul yok, faal olan okullar da kapatıldı.

Sanırım bu soruya il milli eğitim müdürü bir cevap verir diye düşünüyorum.

Malhatun İlkokulu binası ve konumuyla ilgili detay bilgiler vererek son yorumda konuyu akıl, izan ve vicdanınıza bırakmak istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi parası olan 20 Türk Lirasının üzerine resmi basılacak kadar bir dahi olan Mimar Ahmet Kemalettin Beyin Eskişehirdeki  Atatürk Lisesi, Cumhuriyet Müzesi ve Malhatun İlkokulu Binaları 3 ana eserinden biri olan okul binası gerçek anlamda yaşayan tarihi vasıflı bir binadır.

Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biridir.

Alanönü, Akcami, Akçağlan, Dede, Orta, Paşa, Şarkiye, Cunudiye Mahalleleri tam ortasında bir okuldur.

Bölgedeki çocuklar ya Askeri lojmanlar içindeki Cengiz Topel İlkokuluna ya da Yenidoğandaki Halil Akkurt İkokuluna gidebilmektedirler.

Servis ücretleri düşünüldüğünde alt gelir grubu ağırlıklı bölge insanının karşı karşıya bırakıldığı durum kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Bölgede olan Turan İlkokulunun da kapatılmasıyla bu yedi mahallenin oluşturduğu Odunpazarı Tarihi Bölgede Milli Eğitimin bir çakılı çivisi dahi yoktur.

Buradan soralım bu mu yaygın eğitiminiz bu mu insanın ayağına eğitim hizmetini götürmeniz. Birçok yerde yapı bulunmazken siz elinizdekini heder etmenin derdindesiniz ya da amacınız nedir onu merak ediyoruz.

Bir okul binasını yıkıp yerine ne yapılabilir bölge insanına ne fayda sağlayabilir.

Eğer bu konuda iyi niyetli bir düşünce varsa da lütfen insanları aydınlatın ve söylentilere son verin derim.

Buradan öncelikle bu okuldan mezunlara seslenmek istiyoruz.

Hatıralarınıza ve okulunuza sahip çıkın normalde tescilli ve yıkılamayacak olan bu bina için gerekirse hukuk yoluyla bir süreç tesis edilmesi yolu açıktır diyorum.

Malhatun İlkokulu bizim çocukluğumuzdur ve bugünlere geliş başlangıcımızdır, verilecek kararın okulun yeniden açılması ve bölge çocuklarına eğitim vermeye devam etmesi beklentidir.

Arkadaşlarımız, komşularımız, çocuklarımız adına;

Yapmayın, etmeyin okulumuza dokunmayın ya da yenileyecekseniz de okulumuzu diriltin diyoruz…”

Editör: Mustafa YILDIRIM