Medya, geniş bir izleyici kitlesi arasında periyodik olarak dağıtılan bütün bir ses ve görsel bilgi sistemidir. Medya türleri arasında elektronik, basılı yayınlar bulunur. Elektronik medya televizyon, radyo yayıncılığıdır. Gazete ve dergiler basılmış sayılır. Medyanın yardımıyla, siyasi ve kültürel faaliyetlerle ilgili olarak sıradan tüketiciye çeşitli bilgiler iletilir.

Medya, gazetelerin veya medya kaynaklarının yardımıyla çeşitli bilgilerin depolanmasını iletmek için kullanılır. Resmi verilere göre, nüfusu bilgilendirmek için ilk kez bu yöntem M.Ö. birinci yüzyılda antik Roma'da kullanıldı O zamanlar, hükümdar Julius Caesar, devlet hayatı hakkında önemli kamu bilgilerinin yayılması için acil bir ihtiyaç olduğunu fark etti. El yazısıyla yazılmış gazetelere ek olarak, antik Roma'da bir dikdörtgene bölünmüş özel bilgi standları vardı. Metin kömür ve özel renkler yardımıyla yazılmıştır. Duvarın bir kısmı yararlı bilgilerle, diğer tarafı ise özel duyurular ve anekdotlarla doluydu.

Çevrimiçi medya nedir?

İnternet medyası, sıradan medyanın doğasında bulunan tüm özellikleri ve bunları ayrı bir medya türü olarak ayıran bazı sıra dışı özellikleri kullanan medya sisteminin özel bir bölümüdür. Medya gazeteleri, dergileri içeriyorsa, İnternet medyası bilginin web kaynakları aracılığıyla yayılmasıdır. Bu, çeşitli basılı yayınlar, televizyon ve radyo yayıncılığı ile ilgili olarak olduğu gibi, yasal normlar tarafından düzenlenen tutum olan belirli bir gazetecilik faaliyeti türüdür.

Bir sitenin özel medya statüsü alabilmesi için kayıtlı olması gerekir. İnternet kaynağı, blogcuların özel bir kaydına kaydedilir. Tüm çevrimiçi medya ulusötesi olarak kabul edilir, çünkü dağıtım için belirli bir bölge değil, tüm dünya kullanılır. Kurucular olarak herhangi bir ülkenin sakini olabilir.

Türkiye'nin en popüler medyası

Türkiye'de medya geniş bir yelpazede temsil edilmektedir. Hem yabancı hem de yerli yayınlar kişisel görüşlerini ifade eder ve yerel gazeteler rekabetçi olarak kabul edilir. Ancak medya mülkiyeti, daha geniş holdinglerin bir parçası olan sadece birkaç büyük medya grubunun elindedir. Gönderilen verileri kısıtlayan belirli kişiler tarafından kontrol edilirler. Sansür sorunlardan biri olarak kabul edilir. 2000'li yılların başında, birkaç gazeteci tutuklandı ve daha sonra yargılandı.

Türkiye'deki popüler medya şunları içerir:

  • Haber sitesi https://www.sondakikahaberleri.info.tr/ - burada ülke ekonomisi, siyaseti, sanatı ve kültürü hakkında tüm yararlı bilgileri okuyabilirsiniz. Site, gündemdeki tüm önemli olayları, tüm spor başarılarını ve teknoloji alanındaki yenilikleri sunuyor;
  • Televizyon yayıncılığı – Türkiye'de ana eğlence kaynağı ve yararlı bilgi edinmenin bir yolu olarak kabul edilen televizyondur. Kanal TRT 1, eğlence için izlenen haberler ve çeşitli programlar konusunda uzmanlaşmıştır. Samanyolu ve Kanal 7 dini yayın politikalarına sahip kanallardır. NTV, CNN Türk – özellikle popüler olan günün her saati haber kanalları;
  • Haber 7, 2003 yılından beri faaliyet gösteren önemli bir haber portalıdır. Özelliği, sitenin hem yerel hem de dünya haberleri sunması gerçeğinde yatmaktadır;
  • Sözcü, hükümet karşıtı görüşleriyle öne çıkan Türkiye'nin en büyük gazetelerinden biridir. Milliyetçilik ve Kemalizm ile karakterizedir.

Türkiye'de 180'i ulusal olmak üzere toplamda 3.000'den fazla gazete temsil edilmektedir. Bunların sadece %15'i günlük gazetelerdir. Yayın medyasında 100'den fazla TV kanalı ve 1000'den fazla radyo istasyonu temsil edilmektedir. Türk medyasını ilgilendiren temel sorunlar, mülkiyetin yüksek yoğunlaşması, medya profesyonellerinin ve gazetecilerin otosansürlenmesi, milliyetçi söylemin varlığı ve dilin düşmanlığıdır.

Editör: Mustafa YILDIRIM