Eskişehir Berberler Kuaförler Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fethi Özkara, pandemi döneminde yüzde 18 olan KDV oranının şu anda yüzde 8 olarak devam ettiğini ifade ederek, salgın sonrasında da bu KDV oranlarının kalıcı olmasını temenni ettiklerini belirtti.

Oda olarak sosyal faaliyet ve kültürel alanda neler yapıyorsunuz?

Girişimlerimiz neticesinde Levent Kozmetik, Ataç Kozmetik ve Framesi Firması’nın iş birliği ile erkek berberlerine ve bayan kuaförlerine 16-17-18 Şubat tarihlerinde perma ve renklendirme konularında eğitimler verildi. Meslektaşlarımızın eğitimlerine önem vermelerini, kişisel gelişimlerine katkı da bulunacak bu tür faaliyetlere her daim katılım sağlamalarını istiyoruz. Mesleğimize yönelik, uzman eğitmenler eşliğinde çeşitli dallarda üyelerimize ücretsiz eğitimler veriyoruz. İstanbul’da, Bursa’da, her yıl düzenlenen kuaför, güzellik ve bakım fuarlarına katıldık.  Erkek berberleri ve bayan kuaförlerine trikoloji eğitimi ve zengin eğitim içerikleri eğitimi verebilmek amacıyla İstanbul’da faaliyet gösteren Eğitmen Murat Sivaslıoğlu ve Hair  Akademi Esnaf Odaları Birliği üyelerimize ücretsiz eğitim verdi. Katılan üyelerimize katılım sertifikası verildi. Mesleğimizin gelişmesi açısından Esnaf Odaları Birliği konferans salonunda üyelerimize ücretsiz anatomik saç kesimi, düzleştirme, salon yönetimi, müşteri hizmetleri, sosyal medya eğitimleri Kadir Alkan tarafından verildi. Anemon Hotel’de Tepebaşı Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz istişare ve dayanışma moral gecesinde meslek hayatında 30 yıl ve üzeri doldurmuş üyelerimize plaketle onurlandırdık, meslektaşlarımıza Anıtkabir ve Uludağ, Cumalı Kızık gezileri düzenleyerek kültürel etkinliklerde bulunduk. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu - Esnaf ve Sanatkârlar Yeterlilik Merkezi İktisadi İşletmesi (TESK ESYEM), ile protokol kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi ile daha önce ustalık belgesini alamayan yeterli şartları sağlayamamış berber, kuaför ve güzellik uzmanları için belgelerini almanın yolunu açtık.

KDV ORANLARI YÜZDE 8’DE KALMALI

Üyelerinizin yaşadığı mesleki sorun ve sıkıntıların çözümü için neler yaptınız?

12 Şubat 2020 tarihinde Ankara Esnaf ve sanatkârlar Genel müdürü Necmettin Erkan ve Ankara SGK-Bağ-Kur Müdürü İsmail Yılmaz’ı ziyaret ederek üyelerimizin Bağ-Kur primlerinin ve üyelerimizin yanında çalışan işçilerin SGK tahakkuk primlerinin düşürülmesi ve aynı zamanda mesleki sorun ve sıkıntıların çözümünü dile getirmiştim. Gerçek Usul Vergi mükellefi olan üyelerimizin KDV oranlarının düşürülmesi ile ilgili görüşlerimizi de Federasyonumuzun düzenlemiş olduğu Başkanlar Kurulu İstişare toplantısında diğer oda başkanlarımız ile Ticaret Bakanlığı’nda dile getirmiştik ve pandemi döneminde yüzde 18 olan KDV oranı şu anda yüzde 8 olarak devam etmektir. Pandemi sonrasında da KDV oranlarının kalıcı olmasını temenni ediyoruz. Odamızın ve üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda odamız hizmet binasına kazandırdıklarımızı da saymak isterim. Girişimlerimiz neticesinde ULASE teknoloji medikal firması ile görüşmelerimiz sonucunda Odamız hizmet binasında yapılan MYK epilasyon sınavları ve Odamız üyelerine verilecek eğitimlerde kullanılmak üzere BUZ lazer epilasyonu hediye edilmiştir. Aynı zamanda eksik kuaför malzemelerinin temini içinde Kuaför koltuklarının Alpeda Filiz Çelik, Kuaför dolaplarının Ermox mobilyaları bayan tezgahlarının Gazi Teknik Lisesi erkek kuaför mobilyaları Özpak tarafından odamız çok amaçlı eğitim salonuna hediye edildi.

Pandemi dönemin üyelerinizi nasıl etkiledi siz bu dönemde üyelerinize yönelik ne tür çalışmalar yaptınız?

Pandemi bizim sektörümüzü de çok olumsuz etkiledi, salgının ilk zamanlarında kapalı kalmamız nedeniyle kapanan kuaför salonları oldu, salonların açılması ile birlikte kuaförler daha az sayıda müşteri alarak çalışmaya devam ediyorlar. Pandemi döneminde üyelerimize yaptığımız çalışmalardan söz etmek istiyorum. Covid-19 Salgını dolayısıyla iş yerlerimiz mücbir sebepten faaliyetlerimiz geçici süreyle durdurulduğunda üyelerimizi 2 aylık muhasebe ücretlerinden muaf tuttuk. Aynı zamanda yönetim kurulumuzun kararı ile de oda kayıt belge ücretleri alınmadı. Üyelerimizin yanlarında sigortalı çalışan 50’ye yakın personelimizi devletimizin sağlamış olduğu kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücretsiz desteğinden yararlandırttık. Üyelerimizin geçici süreyle Covid-19 nedeniyle iş yerleri mücbir sebepten kapatıldığından ve günlük kazanç elde eden meslektaşlarımızın ciro kaybı yaşadığından Türkiye geneli oda başkanlarımız ve federasyon Başkanımız ile birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda devletimiz tarafından üyelerimize 4 ay 1,000 lira ve kira desteği ve aynı zamanda bir defaya mahsus 3 bin lira hibe desteği verdirdik. Yine Pandemi döneminde, girişimlerimiz neticesinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi Kent Konseyi AK Parti il yönetimi durumu iyi olan üyelerimiz, iş adamlarından, oda başkanlarımızdan, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nden yardım talebinde bulunarak erzak ve A101 kart dağıtımı yaptık. Pandemi döneminde yaklaşık 1600 üyemize yardımda bulunduk. Pandemi döneminde üyelerimiz iş yerlerini açmadan önce gerekli olan hijyenin sağlanabilmesi için belediyeler ile yapmış olduğumuz görüşmelerimiz neticesinde ücretsiz maske, kolonya, ortam dezenfektanı ve 14 kural afişi dağıtımı yapıldı.

Kuaför olmak isteyen biri nasıl eğitimler almalı?

Ülkemizde berber ve kuaförler iki şekilde öğrenim görmektedir. Bunlardan birincisi, meslek eğitim merkezleri, ikincisi ise meslek liseleridir. Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, 4 yıllık eğitim sonucunda işyeri açma belgesi alabilmektedir. Tamamen el becerisine dayanan berberlik ve kuaförlük mesleklerinde bu staj süresince öğrencilerimiz yeterli düzeyde pratik yapma olanağı bulamamaktadır. Yeterli pratik yapılmadığı halde okulu bitiren öğrencilere işyeri açma belgesi verilmektedir. Berber ve kuaför yetiştiren, meslek eğitim merkezlerine düzenli olarak devam eden bir kişi ise en az 4 yılda usta olabilmektedir. Haftada bir gün okula giden öğrenciler, diğer günler kuaför ve berber salonlarında çalışarak pratik yapma şansı bulabilmektedirler. Girdikleri sınavlar ile kalfalık ve ustalık belgelerini alabilmektedirler. Ustalık belgesini alan öğrenciler işyeri açmaya hak kazanmaktadırlar. Diğer yandan çok az pratik yapma şansı bulan ve sadece son sınıfta staj gören öğrenciler okul bitiminde, işyeri açma belgesi alabilmektedir. Meslek liselerinde okuyan öğrenciler mesleki beceri anlamında yetersiz kalmaktayken, Mesleki Eğitim Merkezleri’ne giden öğrenciler kendilerini mesleki beceri olarak daha çok geliştirebilmektedirler. Farklı standartlarda öğrencilerin yetişmesi, mesleğimizin bir eğitim standardı olmasının önüne geçmekte olup, meslek kalitesini düşürmektedir.

Bu sorunun giderilmesi için ne yapılmalı sizce?

Bu durumun düzelmesi adına staj sürelerinin yoğunlaştırılması ve iş yeri açma belgesinin odalarca yapılacak bir yeterlilik sınavından sonra alınmasını istiyoruz. Meslekte yetersiz kalan berber ve kuaförün iş yeri açması: meslektaşımız ve müşteriler adına olumsuzluk yaratmaktadır. Mesleğimizin doktorlar kadar hassasiyet gerektirdiğini düşünmekteyiz.  Mesleğimiz, insan unsuruyla yakın temas içinde ve insan sağlığıyla da birebir ilişkilidir. Bu nedenle büyük önem arz etmektedir. Bu sebeptendir ki meslek liselerinde pratik eğitimin daha verimli ve faydalı hale getirilmesini ve öğrencilerin yeterli düzeyde pratik yapabilmelerine olanak sağlanmasını talep etmekteyiz. 4+4+4 eğitim sisteminin meslek gruplarına vermiş olduğu yıpranmalardan en büyük etkiyi personel bulunamayışı ile meslektaşlarımız çekmektedirler. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızın ilgili çalışmalarının olduğunu bilmekteyiz. Ancak hızlı bir şekilde eski eğitim sistemimize dönülmesini istemekteyiz.

Kuaförler çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyor mu?

Berberlik kuaförlük meslek dallarında büyük oranda personel sıkıntısı yaşıyoruz. Acilen personel sıkıntımız giderilmese ileride daha büyük sorunlar yaşanacak. Bilindiği üzere berberlik ve kuaförlük meslekleri fıtratı gereği el yatkınlığı gerektiriyor. Bu el yatkınlığının

oluşabilmesi için mesleğe erken yaşta başlanılmalı ama zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla birlikte çırak yetişmiyor ne yazık ki! Ayrıca meslek liselerinde ve çıraklık eğitimde yetişen berber ve kuaförler de sektörün personel ihtiyacını karşılayamamakta. Çıraklık eğitim merkezinde örgenim gören berber ve kuaförler meslek liselerinden mezun berber ve kuaförlerden daha nitelikli yetişmektedir. Personel sıkıntımızın giderilmesi için çıraklık eğitim merkezine giden öğrencilerin son 12 yıllık zorunlu eğitimin son 4 yıldan muaf tutulması berberlik ve kuaförlük mesleğinde personel sıkıntısını ve nitelikli personel yetiştirme sorununu çözeceğini düşünüyoruz. Ayrıca 3 -4 ay gibi kısa bir sürede meslek edindirme başlığı adı altında verilen kurslar iş yeri açmak için yeterli değil sadece mesleğe başlangıç için bir adım oluşturmakta. Kalifiye olmayan meslektaşlarımız standartlarını ve hizmet kalitesini ciddi oranda zedeleyebilir. Bu işe yıllarını vermiş meslektaşlarımızla kısa bir eğitim alıp hizmet veren arkadaşlarımızın aynı kefeye konması büyük bir yanılgıdır. Meslekte yaşanan personel sıkıntısının bir diğer nedeni de planlı çalışma saatlerinin olmaması! Bu sıkıntıların yaşanmaması için esnafımız için çalışma saatlerinin belli bir düzene girmesini talep ediyoruz.

Bir kuaför 40 liraya fön çekerken diğeri 20 liraya yapıyor bunu, bu diğer işlemler için de geçerli… Bu kadar fiyat farkı normal mi?

Berber ve kuaför salonlarında uygulanana tarife dışı fiyatlar haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Bu durumun bir nedeni de berber ve kuaförlerin fiyat belirleyememe sorunu: 5362 esnaf ve sanatkârlar kanunun 62’nci maddesinde söz konusu olan maddede fiyat tarifeleri azami hadleri gösterir tanımlamasından kaynaklanıyor. Fiyat tarifelerinin azami ve asgari fiyatları göstermesi piyasada oluşan aşırı fiyat farkını önleyecektir. Verilen tarifelere uyulmaması mesleğimize hizmet kalitesine ve meslektaşlarımıza büyük zararlar vermektedir. Ucuza çalışan berber ve kuaförlerimiz zanaatkâr kimliğimizi zedelemektedir. İşyerlerinin dış cephelerine asılan tabelalar tarife dışı ücret levhaları yasal değildir. Meslektaşlarımız yasalara uymalıdır. Fiyat tarifelerindeki ciddi farklar ve tabelalara yazılan fiyat reklamları müşterilerimiz tarafından meslektaşlarımıza karşı güvensizlik oluşturmaktadır. Bu durumdan hem meslektaşımız hem de vatandaş zarar görmektedir. Resmi olan tarifelerimizin sabit uygulanması adına çalışmaların uygulamaya geçirilmesi isteğimizdir. Mesleğimizin kanayan yarası haline gelen fiyattaki haksız rekabet sorunu 5362 sayılı esnaf ve sanatkarlar kanununun 62. maddesinde yer alan fiyat tarifeleri azami hadleri gösterir tanımlamasının bir an önce düzenlenmesi ve işyerlerine tarife dışı fiyatlandırma yapan işyeri sahipleri için gerekli tüm yasal işlemlerin birlik veya oda yönetim kurulu bünyesine verilmesi talebimizdir. Tarife dışı işyerlerine asılan fiyat tarifelerini kaldırma yetkisi birliğimizin disiplin kurulu bölümlerine verilmesi ve caydırıcı oranlarda ceza verilerek bu konuda sonuca ulaşmak istiyoruz. 2018 İtibariyle siz değerli üyelerimizin isteği doğrultusunda her yıl ücret tarifelerini yüzde 15-20 arası artış yaparak en uygun fiyatlarla çalışmaktayız

KUAFÖRLER ÇOK KAZANMIYOR!

Kuaförler çok para kazanıyor diye bir yanılgı var. Bu yanılgı; malzeme ve hizmet bedellerinin birbirine karıştırılmasından kaynaklanıyor. Alınan ücretin tamamen gelir olarak düşünülmemesi ve bu iki bedelin birbiriyle karıştırılmaması gerekiyor. Kuaförlerin vergi yükü de çok ağır, Bağ-Kur SSK ve kira gibi mecburi ödemelerini bile yapmakta zorlanıyorlar, bu konuda küçük esnafın desteklenmesi ve hizmetteki yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi gerekiyor bu durumun gerçekleşmesi durumunda kuaförlerin ödeme gücü düzene girecektir ve sektör canlanacaktır. Ayrıca esnaf,  sicillerindeki kırmızı çizgiler nedeniyle bankalardan kredi alamamaktadır. Esnafı desteklemek ve gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla özel ve kamu bankaları bu konuda sağduyulu olması gerekiyor.

Düğün sezonu neredeyse bitti, bu sürede kuaförler bekledikleri kadar çok iş yapabildiler mi?

Berberlerimiz ve kuaförlerimiz yaz ayları olmasına rağmen bekledikleri işleri bulamıyorlar. Kuaförlerimiz kazançlarının büyük bir bölümünü de yaz aylarında yaptıkları gelin başlarından kazanmaktadırlar. Bazı meslektaşlarımız düğün salonlarıyla anlaşarak düğün salonlarının müşterilerini anlaşmalı kuaförlere yönlendiriyorlar. Çok düşük fiyatlarla yapılan bu anlaşmalar, mesleğimizin hizmet değerini düşürmekle birlikte diğer esnafımızın da işlerine engel olmaktadır. Konuyla ilgili meslektaşlarımızdan çok fazla şikâyet almaktayız.  Kuaför esnafımız “Sadece 3-5 kişi mi ekmek yiyecek biz ekmek yiyemeyecekmişiz” diye haklı olarak şikâyetlerde bulunmaktadır. Bu düğün salonlarının bu konuya dikkat ederek esnaflık vecibelerini unutmamaları gerektiğine inanıyorum. Bu işten ekmek yiyen insan 5-10 kişi değil 500 kişidir. Düğün salonlarıyla anlaşan kuaförler 500 tane kuaförü mağdur ediyor. Bu işi yapanlar kişiler sadece belli başlı kişilere rant sağlamaktadır. Bu şekilde çalışan kuaförler ve düğün salonları,  geneli düşünerek hareket etmeli ve konuyla ilgili meslektaşlarımızı korumak adına yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bir sokakta bazen birkaç metre mesafeyle birden fazla berber, kuaför bulunuyor, bununla ilgili bir düzenleme yok mu?

Şehrimizde işyerlerinin birbirilerine çok yakın olması mesleğimiz meslektaşımız ve müşterilerimiz açısında birçok açıdan sıkıntı oluşturmaktadır. Belli bölgelerde yoğunlaşmış ve birbirine yakın iş yerlerinde aşırı rekabet ortamı oluşturmaktadır. Bu rekabet ortamı da maalesef hizmet rekabeti olarak değil, fiyat rekabeti olarak kendini göstermektedir. Yapılan bu aşırı fiyat rekabeti hizmet kalitesini düşürürken berberlik, kuaförlük mesleğinin değersizleştirmekte ve kazancı ciddi oranda azaltmaktadır. Ve aşırı fiyat farklılıklarından dolayı müşterilerin kafası karışmakta ve karşılıklı güven ortamı oluşamamaktadır. Ayrıca bazı bölgelerde ihtiyaçtan fazla olan işyerleri varken, bazı bölgelerde yok denecek kadar azdır, dolayısıyla her yere eşit hizmet gitmemekte ve hizmet kalitesi düşmektedir. Konuyla ilgili var olan sorunların çözülmesi ve ileride oluşabilecek sorunların çözümü adına meslek kalitemizi artırmak, için harita üzerinden Eskişehir’deki berber ve kuaförlerin belirlenerek, mesafe çalışmalarının yapılmasını istiyoruz. İşyerleri, nüfus yoğunluğu göz önünde bulundurularak ihtiyaca göre birbirlerine eşit mesafelerde olması ve ihtiyaç olan bölgelerin belirlenip o bölgelere işyerlerinin yönlendirmesini talep ediyoruz. Bu anlamda büyükşehir haritaları üzerinden mahalle ve cadde konumlarına göre işyeri ruhsatları verilmedir. İşyeri açılmadan önce kişiler bağlı bulunduğu oda ve belediyelerle birlikte hareket etmelidir. Belediyelerimizle iş birliği yaparak ülkemizde bir ilki gerçekleştirmek ve şehrimizin de pilot bölge olmasını istiyoruz. Bu proje gerçekleştiği takdirde hızla büyüyen gelişen şehrimizde ileride oluşabilecek sorunları da önlemiş hem müşterimiz hem de esnafımızın adına olumlu bir gelişme olacaktır. Belli bir sürede olsa bu uygulama sonucunu görerek esnafın daha rahatladığı görülecektir. Mesafelerin en az 150-250 metre olması talebimizdir.

Güzellik salonu işletmelerinin ne tür sorunları var, siz bu konuda neler yapıyorsunuz?

Ülkedeki meslektaşlarımızın bildiği üzere yine güzellik uzmanlarının foto epilasyon (IPL) hakları elinden alındı. Ülke genelinde 20000’e yakın güzellik uzmanı ve güzellik salonu işletmecisi mağdur duruma sokuldu. Güzellik uzmanları tarafından yapılan foto epilasyon ve iğneli epilasyon hakları yürütmeyi durdurma kararıyla ellerinden alındı. Çok sayıda meslektaşımız bu konuda mağdur oldu. Güzellik uzmanı meslektaşlarımızın ekmeği elinden alınmaya çalışılmakta. Konuyla ilgili ivedilikle çalışma yapılmalı ve güzellik uzmanlarının hakları geri verilmeli. Epilasyon işlemini hiçbir hekimin yapmadığını biliyoruz. Uzman bir hekimin 12 yıl okuyup, bir poliklinikte ağda, epilasyon ve cilt bakımı yapması beklenemez. El ayak bakımları, epilasyon, cilt bakımı, kalıcı makyaj uygulamaları güzellik salonlarında yapılan işlemlerdir. Güzellik salonları ile ilgili sıkıntılarımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli takdirleriyle sorun olmaktan çıktı ve binlerce meslektaşımız hakkına kavuştu. Amacımız diğer bütün dallardaki meslektaşlarımızın da haklarına kavuşmasıdır.

Son sözleriniz…

Odalarımız devletten herhangi bir maddi destek almadan üyelerimizden tahsil edilen muhasebe, kayıt ve hizmet karşılığı gelir ile varlığını sürdürmekte, personel, yönetim kurulu ücretleri ve idari büroya ait tüm giderlerini bu gelirler ile karşılamaktadır. Belli ölçülerde devlet destekli personel istihdam ettirebilmek bunun içinde devlet destekli maddi yardımların yapılmasını istiyoruz. 17 Ekim ve 02 Kasım 2021 tarihlerinde erkek berberi, kadın kuaförü ve güzellik uzmanlarını eğitmenler eşliğinde Odamız bünyesinde  ücretsiz eğitimlere bekliyoruz…

Editör: TE Bilişim