Türkiye'nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi Metro İstanbul, 33 yıllık işletmecilik ve 23 yıllık proje deneyimini birleştirerek kendi teknolojisini üretiyor. Metro İstanbul, ürettiği yerli teknolojileri, İstanbul’a ve ülke ekonomisine değer katacak yeni projelerini 10-12 Mayıs tarihleri arasında Eskişehir’de düzenlenecek olan Rail Industry Show’da sektör temsilcileri ile buluşturacak.

Zirvede İBB damgası

Rail Industry Show, Raylı Sistemler Finansmanı Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacak. Zirvenin açılışında düzenlenecek olan “Raylı Sistemler Altyapı Projelerinin Özel Sektör Tarafından Finanse Edilmesi İle İlgili Stratejiler Paneli” Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy’un moderatörlüğünde gerçekleşecek. Panelistler arasında yer alan İBB Finans Genel Sekreter Yardımcısı Hukuk Danışmanı Avukat Hande Kayacık da görüşlerini paylaşacak.

Zirvede ilk gün; Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, Raylı Sistemler Sektöründe Yerlileşme başlığıyla geliştirdikleri yerli teknolojileri ve sektörün ekosistemine yaptıkları katkıyı anlatacak. Ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, İstanbul trafiğinin çözümü için önemli adımlardan biri olan HIZRAY projesi ile ilgili bilgiler verecek. Aynı gün son olarak İBB Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Koordinatörü Serdar Küçük ise, Yapımı Devam Eden ve Planlanan Raylı Sistem Hatları hakkında açıklamalarda bulunacak. Zirvenin ikinci gününde İBB Finansman Şube Müdürü Dr. Rezzan Neslihan Vural, Raylı Sistemler Sektöründe Finansman Aşamaları konusunda tecrübelerini paylaşacak.

“Sektörde yerlileşmenin lideriyiz”

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, Rail Industry Show’un raylı sistemler sektöründe tüm ekosistemin bir araya gelmesi açısından son derece önemli olduğuna değinerek, “Metro İstanbul olarak geliştirdiğimiz yerli teknolojileri ve sunduğumuz hizmetleri bu fuar aracılığı ile tüm paydaşlarımız ve uluslararası sektör temsilcileri ile buluşturacağız. Yolcu talepleri ve sektörün ihtiyaçlarını doğru analiz ederek 33 yıllık işletmecilik tecrübemiz ile katma değeri yüksek teknoloji ve hizmet üretiyoruz. Attığımız bu adımlar ile sektörde yerlileşmenin lideriyiz. Sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye’de raylı sistemler sektörünün gelişimi ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Bu amaçla raylı sistemlerde yüzümüzü yerlileşmeye dönmeyi ve birlikte üretip birlikte kazanmayı hedefliyoruz” dedi.

“Dışa bağımlılığı azaltmak için Ar-Ge çalışmalarını çok önemsiyoruz”

Her geçen gün hızla yayılan raylı sistem ağları ile sektörün iş hacmi ve ihtiyaçlarının da giderek büyüdüğünü söyleyen Özgür Soy, “Hatlarımızda şu an 949 araç kullanıyoruz. Yeni açacağımız hatları düşündüğümüz zaman bu sayı çok daha artacak. Şu an filomuzun sadece yüzde 5 yerli araçlardan oluşuyor. Bu araçların yerlilik oranı ise yüzde 55 seviyelerinde. Bu oranını artırmak ve sektörde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla Metro İstanbul’da Ar-Ge çalışmalarını çok önemsiyoruz. 

Daha sürdürülebilir bir dünya için raylı sistemlerin yaygınlaştırılması son derece önemli. Bu nedenle raylı sistemler alanında yatırım yapmak isteyen tüm kentlere her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM