Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Eskişehir’deki Millet İttifakı bünyesindeki partilerin de yer aldığı 6 siyasi partiden kadın siyasiler ile kadın hakları için bir araya geldi. Başkan Ataç, “Biz Eskişehir’i hep birlikte daha güzel yarınlara taşımaya devam edeceğiz. Bugün bir araya geldiğimiz için çok memnunum. Eskişehir’in daha da iyiye gitmesi için koşturmaya devam edeceğiz, destekleriniz ile çalışacağız” diye konuştu.

            Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, 5 Aralık Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 87’nci yıl dönümü dolayısıyla Eskişehir’deki kadın siyasiler ile bir araya geldi.

            Toplantıya Başkan Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, kadın Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin kadın kollarından temsilciler katıldı.

Başkan Ataç: İnsani yönümüz siyasetten önce gelir

Toplantıda kadın siyasilere hitap eden Başkan Ataç, “Bizim kadınlarımıza bakışımızı yıllardır siz de biliyorsunuz. Bugün hiçbir siyasi görüşü görmezlikten gelmeden, herkesin aynı çatı altında olmasını istedik. İnsani yönümüz daima siyasetten önce gelir. Eskişehir zaten bu konuda çok farklı bir konumda. Eskişehir’in bugünlere gelmesinde kadınlarımızın büyük rolü vardır. Benim bugünlere gelmemde de kadınlarımızın payı çok büyüktür. Ben diğer partiler ile çok rahat bir araya gelebilirim. Bugünlerde, ülkemizin üzerinde kara bulutların gezindiği zamanlarda yan yana durabilmemiz birbirimize güç veriyor. Bu yolda hep beraber yürüyeceğiz ve en kısa zamanda demokratik yollardan bir iktidar değişikliği olacak. Bunu el birliği ile yapacağız. 5 Aralık da kadınlarımız için önemli bir gün. Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihte TBMM’nin yolunu kadınlarımıza açtı ve seçme-seçilme hakkı tanıdı. O zamanlar ülkenin koşulları, bugünden bin kat daha zor. Ne kadar ileri görüşlü bir lider; dünyanın en medeni ülkesi olarak bilinen İsviçre’de kadınlar 36 yıl sonra bu hakka kavuşabilmişler. Ben özel günlerde hep söylerim,  bu işler bir gün ile olmaz. Eğer kadınlara 365 saygı duyuluyor ise kadınlar ve hakları vardır. Bu engelliler için de emekçiler için de geçerli. Bunu 365 gün sürdürebilmek gerekli. Tepebaşı’nda gerçekten 365 gün kadınlar, baş tacımızdır. Bizim bir etkinliğimizde 3 bin, 5 bin kadınımız rahatlıkla bir araya toplanabiliyor. Çünkü o kültür Tepebaşı’nda oluşturuldu. Ne mutlu bizlere. Diliyorum gelecekte İstanbul Sözleşmesi de tekrar hayata geçecek ve kadınlarımız için bir güvence olacak. Gazetelerin 3’üncü sayfalarına bakmaya cesaret edemiyorum. Maalesef son 20 yıldır kadınlar, çocuklar ve işçiler, çok mağdur oldular. Bunun nedeni belli. Çocuklarımız için hizmete sunduğumuz Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde, 65 bin çocuğumuz hizmet aldı. 30-35 bin çocuğumuzun tamamen ücretsiz şekilde tedavisi yapıldı. Sosyal belediyeciliğin, koruyucu hekimlik uygulaması ile buluştuğu en iyi örneklerinden bir tanesini verdik. Bugün görüyoruz, insanlarımız 1 lira ucuza ekmek alabilmek için saatlerce ekmek kuyruğuna giriyor. Halkımızın ekonomik durumu bu kadar kötüyken, ekmeği 1 lira ucuza alabilmek için çabalarken, çocuğunun diş tedavisi için nasıl para ödesin? Yukardakiler, o insanlarımızı anlayamıyor. Zaten anlasalar, bu sorunlar olmayacak. Biz Eskişehir’i hep birlikte daha güzel yarınlara taşımaya devam edeceğiz. Bugün bir araya geldiğimiz için çok memnunum. Eskişehir daha da iyiye gitmesi için koşturmaya devam edeceğiz, destekleriniz ile çalışacağız” diye konuştu.

Milletvekili Süllü: Yönetime gelince birer birer çözeceğiz

Toplantıda konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise “Eskişehir’de siyaset alanında var olan kadınlar ile bir arada olduğumuz için Ahmet Başkanıma teşekkür ediyorum. Siyasette kadın olarak varsak, bunu Mustafa Kemal Atatürk’e ve cumhuriyetimize borçluyuz. Sadece getirdiği yasalar değil, cumhuriyetin bakış açısına ve anlayışına borçluyuz. Mevcut ideolojinin kadınlarımıza bakışı çok önemli. ‘Kadınlar kahkaha atmaz, sokağa çıkmaz’ denilen bir dönemde, kadın-erkek eşitsizliğinin fıtrattan olduğunu topluma empoze etmek isteyen bir anlayış ile sorunları çözemeyiz. Son 19 yılda kadına yönelik şiddet olayları arttı, sadece Kasım ayında 25 kadın cinayete kurban gitti. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu da bu yüzden söylüyoruz. Yasalar, yapılan çalışmalar kağıt üzerinde kalabiliyor. Ben siyasette kadınların varlığının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hazırladığımız yasa teklifini de 360 kadın örgütünün görüşlerini alarak Meclis’e sunmuştuk ve 30 Kasım’da Meclis’e sunduk ve grubu olan partilere de anlattık, destek istedik. AKP ve MHP oyları ile reddedildi. İçimizi acıtan ise; AKP’li kadın milletvekillerinin ret oyu vermelerinin yanı sıra erkeklerden daha fazla tepki vermeleri oldu. Dolayısıyla birlikte çalışmamız çok önemli. Yönetime geldiğimizde bu sorunları birer birer çözeceğiz” dedi.

“Evlatlarımızın geleceği mücadelesi”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise “Siyasi görüşlerimiz farklı olsa da Türkiye’nin geleceği konusunda ortak olduğumuz birçok konu var. Bunlardan biri de kadınların hayatın her alanında eşit temsil edilmesi gerektiği. Aslında Türk kadını, seçme-seçilme hakkını, hak etmiştir. Cumhuriyetin kuruluşunda hayatını verenler arasında, cephede savaştan tutun cephe arkasına kadar hep kadınlar vardı. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te bu nedenle bu hakkı kadınlarımıza tanımıştır. Bundan sonra da ileriye bakacağız. Eşit temsil konusundaki partimizin çalışmasını Jale Nur Süllü arkadaşımız da sizlere aktardı. Destek vereceğinize inanıyorum. Önümüzde bir mücadele var, Türkiye’nin ve evlatlarımızın geleceği mücadelesi. Evlatlarımızın nasıl bir Türkiye’de yaşayacağı adına bu toplantı da umut verici. Bizler CHP’li olsak da hepinizin milletvekilleriyiz, her sıkıntınızda çekinmeden, ‘Eskişehir’in milletvekili, bizim insanımız’ diyerek bizleri aramalısınız. Türkiye’nin hak, hukuk ve adalet arayışında, ortaklaşa mücadelemiz umuyorum ülkemizi aydınlık günlere götürmesini diliyorum” sözlerini kullandı.

Toplantıya CHP İl Kadın Kolları Başkanı Fikriye Söğütlü, CHP Tepebaşı İlçe Kadın Kolları Başkanı Filiz Şide, CHP Odunpazarı İlçe Kadın Kolları Başkanı Sultan Özçimen, CHP Sarıcakaya İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülcan Öz, CHP Seyitgazi İlçe Kadın Kolları Başkanı Kezban Uzun, CHP İnönü İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Genç, CHP Mahmudiye İlçe Kadın Kolları Başkanı Gül Çoğal Kavak, CHP Mihalıççık İlçe Kadın Kolları Başkanı Nevcihan Öztürk, İYİ Parti İl Kadın Kolları Başkanı Münevver Sezer, İyi Parti Tepebaşı İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysun Dural, Saadet Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Fehime Saran, Demokrat Parti İl Kadın Kolları Başkanı Aynur Sağır, Demokrat Parti Tepebaşı İlçe Kadın Kolları Başkanı Seval Gökkaya, Deva Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Çoruk, Gelecek Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Meral Özdoğanlı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Konuk kadın siyasiler de toplantıda söz alarak duygu ve düşüncelerini ifade etti. Başkan Ataç’a misafirperverliği ve kadına verdiği önemden dolayı teşekkür eden konuklar, çiçek takdim etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM