23 Nisan 1920

Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarih.

23 Nisan 1924

Mustafa Kemal Atatürk’ün;  23 Nisan’ın bayram olarak kutlanmasına karar verdiği tarih.  

23 Nisan 1929

Atatürk’ün,  bu  bayramı  çocuklara  armağan ettiği tarih.   

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi bayramlarından biridir. Ayrıca; Kosova’da  “23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde; 1979’dan itibaren ilk olarak altı,  sonraki yıllarda ortalama kırktan fazla ülkenin katılması ile uluslararası boyuta taşımıştık 23 Nisan’ı. O yıllarda tek kanalımız olan TRT’de Halit Kıvanç eşliğinde… Dünyada, çocuklarına bayram armağan eden,  bu bayramı dünya çocukları ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Atatürk’e göre; “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar, onları her türlü ihmal ve istismardan korumalı, her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele almalıdır”.

Değerli okurlar…       

23 Nisan 2020, TBMM’nin açılışının 100. Yılı. Akşam saat 21.00’da,  tek yürek olup, Milli Mücadele şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı, bestesi Osman Zeki Üngör’e ait olan,  İstiklal Marşı’mızı haykıracağız. Açık alanlarda olamasak da,  evlerimizin içinden, pencerelerinden, balkonlarından, bahçelerinden… Sesimizi yer, gök, su dinlesin, her yer inlesin!   

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;  

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.               

   O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;              

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Dünya karanlık…

İlkbaharın en sevdiğim ayı Nisan gelse de, tabiat canlılığını gözümüze gönlümüze tüm masumiyeti ile sunsa da, insanoğlu olarak, “bakar kör” olduk maalesef çoğumuz!  Geceler gündüzleri kovalasa da, yaşam senaryolarımız içinde,  nereye gittiğimiz belli değil, insanlık olarak!  Gördüklerimize inanmak istemiyoruz. “Covid-19’da neymiş, bulaşması o kadar kolay olamaz” deyip, sitelerin bahçelerinde, dükkânların önünde;  yan yana kahve-çay sohbeti yapılıyor. Yollarda; maskeli-maskesiz, sosyal mesafe hak getire, 3-4 kişi spor adı altında koşuyor. Kanlı kavak parkının yürüyüş yolu kısımlarında, kırmızı- beyaz “Girilmez” bantları konulmuş olsa da, bazı iki ayaklılar yürüyüşlerine kuş cıvıltılarına hasret kalmışçasına devam ediyor! Arkadaş; izolasyon kurallarına uyanlar ahmak mı?  “Boş vermişim dünyaya”  diyorlar sanki Nilüfer’in şarkısındaki gibi. Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar, gerçekten! “Boş vere boş vere, ne hale geldik”  dememek için, lütfen  “kurallara uyalım, uymayanları uyaralım”. Son pişmanlık fayda etmez!  Çocuklarımız MİLLİ SERVETİMİZ,  GELECEĞİMİZ! Hele 23 Nisan gibi anlamlı ve tarihi günü, fırsat kabul edelim, çocuklarımıza örnek olduğumuzu unutmayalım!!!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnet ile anarken, Kurtuluş savaşının ardından, küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti’mizin vatandaşları olarak;  onur, coşku ve heyecan ile İstiklal Marşımızı haykıralım, saatler 21.00’i gösterdiğinde!  

Tam da burada;  sizlere kelebek etkisinden bahsetmek istiyorum. Duyanlarınız vardır mutlaka.1963 yılında, Edward N. Lorenz, bilgisayarında hava durumu hesaplarını yaparken bulmuş ve demiş ki, küçük olaylar büyük etkilere neden olabilir. Bu teoriyi de şu örnekle açıklamış: Amazon ormanlarında bir kelebeğin kanat çırpması ABD. ’de fırtına kopmasına neden olabilir. Bu cümlenin ardından; aklımıza pek çok şey gelmiş olabilir! Bağlantıları ve sorgulamayı sizlere bırakıyorum.

Sağlıkla kalın…