Türkiye’de ilk kez yapıldığı belirtilen mücadele destek hatları hem internet üzerindeki özel bir modülden hem de anlık iletişim uygulamaları üzerinden yönetilecek. Proje hakkında bilgi veren Eskişehir İl Temsilcisi Abdulbaki Tekin, “Çalışma Hayatının Vebası” olarak nitelendirilen işyerlerindeki mobbing davranışlarının sağlık sektöründe de yoğunbir şekilde görüldüğünü belirtti. Tekin, yapılan çalışmalarda sağlık profesyonellerinin %40’lara varan oranlarda kasten mobbinge maruz kaldığının, %90 üzerinde de bir veya birden fazla mobbing davranışıyla karşılaştığının ve çalışanların çoğunun işyerinde çalışma arkadaşlarının bu tür davranışlarına maruz kaldıklarına tanık olduklarını söyledi.

Tekin, MEYAD Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği ve Yeni Sendika Genel Merkezimiz işbirliği çerçevesinde Ankara’da Genel Başkanlar tarafından imzalanan “Mobbingle Mücadele Destek Hattı” protokolünün hayırlı olmasını diledi. Tekin, yaptığı değerlendirmede “Çalışanların sorunlarına yenilikçi yaklaşımlarla çözüm üretme anlayışında olduğu Yeni Sendika, Türkiye’de bir ilke imza attı. Başta kadın sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm sağlık ve sosyal hizmet profesyonelerimiz için bu hattı kurduk. Mobbing kavramının doğru anlaşılması ve mobbingle mücadele konusunda en yetkin sivil toplum kuruluşlarından biri olan MEYAD uzmanları ve bilirkişileri ile birlikte yürüteceğimiz bu çalışma Türkiye’de çok önemli bir boşluğu dolduracaktır. Yüz binlerce çalışanın korkulu rüyası olan, iş çatışması, istifa ve hatta kimi zaman intihar vakaları ile sonuçlanan mobbingle kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

YENİ SENDİKA Eskişehir İl Temsilcisi Abdulbaki Tekin, “Çıkartılan mevzuatlarla yaklaşık on yıldır aynı zamanda bir hükümet politikası olan mobbingle mücadele çalışmalarına bizler de YENİ SENDİKA olarak katkı sağlamayı bir sorumluluk alanı olarak görmekteyiz. Bu hattımız aynı zamanda aslında her şeyin mobbing olmadığını ifade etmenin yanı sıra, mobbing kavramının çalışanlar tarafından da kolayca tüktilebilen ve içi boşaltılabilen bir kavram olduğunu anlatmaya çalışacağız. Yapılacak uzman görüşmeleri ile gerçekten de mobbinge maruz kalan mağdurların doğru şekilde tespit edilebilmesini sağlayacağız” dedi. Başvuruların nasıl olacağı konusuna da açıklık getiren Tekin, “Mobbingle mücadele destek hattı kapsamında 0 551 09 49 911 no’lu WhatsApp uygulması üzerinden anlık iletilerle Türkiye’nin her yerinden bize anında ulaşılabilmesi mümkün olacak. Bunun yanında daha da önemlisi yenisendika.org internet sitemiz üzerinden tamamen özel bir modül oluşturduk. Bu modülde, mobbinge maruz kaldığını düşünen mağdurların kendilerini ayrıntılı şekilde ifade edebilmelerine ve bu sayede başvuruda bulunabilmelerine olanak sağlıyoruz. Uzmanlar tarafından yapılan incelmenin ardından başvurunun değerlendirilmesi sonucunda gerekirse idari veya hukuki başvurular yapılacaktır. Süreç bizzat bizim yetkili organlarımız ve avukatlarımız tarafından da takip edilecektir. Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımıza hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Editör: Mustafa YILDIRIM