İşletmeniz, kişisel blogunuz veya web sitenizin bir domaine yani alan adı uzantısına sahip olması, internet üzerinden sizi arayan kişiler için bulunabilirliğinizi kolaylaştırır. Alan adı uzantısı, bir web adresinde noktayı takip eden karakterlerin birleşimidir. Türkçe adı alan adı uzantısı olan domain; .com .net veya .xyz gibi karakterlere sahip olabilen kısaltmalara denilmektedir.

Alan adına örnek olarak Natro.com sitemizdeki .com domain; yani alan adı uzantısı anlamına gelir. Ayrıca alan adınız e-posta adresiniz için de kullanılacağından, internetteki bulunabilirliğinizi de kolaylaştırabilirsiniz. Profesyonel mail adresinizin olması, işinizde güvenilir olduğunuzu gösterir ve size ulaşmak isteyen kişiler veya potansiyel müşterileriniz için iyi ve kurumsal bir izlenim uyandırır. Domain sahibi olmak internet ortamında imajınızı koruma anlamına gelir. Farklı kişi veya kuruluşların adınızı taşıyan bir alan adına sizden önce sahip olmasının önüne geçebilirsiniz. Alan adınızı yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

Sadece işletme sahipleri değil, tüzel kişiler de kendilerine ait alan adı satın alabilirler. Böylece internetteki bulunabilirliğiniz artar, e-postanız seçtiğiniz domain sayesinde daha profesyonel ve farklı görünebilir. Natro üzerinden satın aldığınız alan adınızı e-posta ve kişisel web sitenizde de kullanabildiğiniz için, e-postanız ve web sitenizde aynı alan adıyla internette var olabilirsiniz. NatroSite hizmetiyle de web sitenizi kolayca kurabilirsiniz.

En Popüler Alan Adı Uzantıları Hangileridir?

Aşağıda örnek verilen alan uzantıları internette popüler olan uzantılardır. Bu domainler genelde belirli bir özelliği temsil etmez. Harfler tamamen rastgele bir şekilde bir araya gelmişler ve zamanla popüler olmuşlardır.

Fakat farklı olmak için size uygun diğer alan adlarını da tercih edebilirsiniz:

●       .com

●       .net

●       .org

●       .co

●       .info

Bazı domainler ise zamanla ülke ismi temsil eder hale gelmişlerdir. Örneğin; .tr domain zamanla Türkiye’yi temsil eden domain haline geldi ve .tr domain görüldüğü zaman kullanıcılar bunu Türkiye ile ilişkilendirmeye başladılar. Alan adı uzantısı tercihinizde bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Natro güvencesiyle satın alabileceğiniz bazı domainler ise şunlardır:

●       .com

●       .xyz

●       .net

●       .com.tr

●       .site

●       .online

●       .blog

●       .info

.com veya .net uzantıları alındığı için popüler bir alan adını kullanamıyorsanız, bunun yerine daha yeni alan uzantılarına bakmayı deneyebilirsiniz. Örneğin; .xyz domain dünyanın en çok tercih edilen yeni domain uzantısıdır. Ayrıca bu domain binlerce boş jenerik varyasyona yatırım fırsatı sağlar. .info domain ise global olarak rahatlıkla kullanılabilen bir domaindir ve her dilde aynı şekilde okunmaktadır. Natro sayesinde işletmenize veya kendinize uygun boş bir domain satın alabilirsiniz.

Alan Adı Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain alırken hangi noktalara önem vermeniz gerektiğini birkaç başlık altında açıklayalım.

Çok tercih edilen güvenli alan adlarını satın alın

.com domain %52 gibi bir oranla internette en çok kullanılan ve bilinen alan adıdır. Kullanıcılar en çok bilinen alan adı olması nedeniyle .com domain tercih ederler. .net domain ise Türkiye’nin en çok tercih edilen 2. alan adı uzantısıdır.

Kolay telaffuz edilen etkili bir isim bulun

Alan adınız uzun ve karmaşıksa, müşterilerin onu yanlış hatırlama veya yanlış yazma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Karmaşık alan adından kaçının.

Domain adınızı kısa kutun

Alan adınız, markanız veya işletmeniz ile uyumlu olmalı ve ziyaretçilere web sitenize geldiklerinde ne bekleyebilecekleri konusunda bir ipucu vermelidir. Yaptığınız işi tanımlayan anahtar kelimeler kullanın.

Alan adınızda kısa çizgilerden kaçının

Rakamlar ve kısa çizgiler, hecelendiğinde veya duyulduğunda genellikle yanlış anlaşılmaya müsait olurlar. Size ulaşmak isteyen kişiler alan adınızdaki tireyi nereye koyacaklarını bilmeyebilir veya rakamı nasıl kullandığınızı bilemeyebilirler. Bunların akılda tutulması da zor olabilir.

Domain sorgulaması yapın

Benzersiz bir alan adı satın almak için, tercih ettiğiniz alan adının domain sorgulamasını yapın. İyi araştırılmış ve düşünülmüş bir alan adı, arama motoru sonuçlarındaki sıralamanızı artırır.

Alan Adı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain sorgulama, alan adı satın almanın en önemli adımıdır. Alan adınızı belirlediğinizde bu alan adının internette daha önce kullanılıp kullanılmadığını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Aksi halde alan adınızı satın alamazsınız. İstediğiniz uzantının alınmış olması demek, başka bir uzantıyı sorgulamanız anlamına gelir.

Örneğin, .com uzantısının alınmış olması demek, .net domain sorgulamanız anlamına gelir. Alan adınız ürünlerinizi veya hizmetlerinizi yansıtmalıdır, böylece müşterileriniz bir arama motorundan sitenizi kolaylıkla bulabilmelidir.vDaha önce kullanılmış ve size uygun domaini sorgulama yoluyla bulduktan sonra web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Seçtiğiniz alan adının kullanılıp kullanılmadığını sorgulamak için Natro Domain Sorgulama Aracı hizmetinden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin lider hosting ve domain markası Natro’nun profesyonel yardımıyla bütçenize uygun domain satın alabilirsiniz. Natro Domain sorgulama aracı hizmeti sayesinde istediğiniz domain daha önce kullanılmış olsa bile seçtiğiniz isme uygun müsait olan alternatif alan adlarını görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede alan adı uzantılarının yeni kayıt ve yıllık yenileme ücretlerini görüntüleyerek seçtiğiniz isme uygun domaini sorguladıktan sonra satın alabilirsiniz.

Alan adınız müsaitse domaini sepete ekleyip bütçenize uygun seçimi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Toplu Domain Sorgulama ile alan adınızı yazdıktan sonra 30 adet alan adında arama yapabilir ve alan adınızın müsaitlik durumunu görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca Natro’nun Belgesiz Ön Sipariş başvurusu hizmeti, genel kayıt öncesinde vermiş olduğunuz domain siparişi için domainin genel kayda açıldığı ilk saniyeler içerisinde yüzlerce kayıt sorgusu yapar ve domaini herkesten önce kaydetme şansınızı artırır. Üstelik Natro güvencesiyle ön sipariş kesin kayda dönüşmezse tahsil edilen tutar, ödeme kanalına kesintisiz iade edilir.

Alan Adı Sorgularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bugün, çevrimiçi milyonlarca alan adı ve her dakika ek adlar kaydedildiğinden dolayı, bir alan adına karar verdiğinizde, onu kaydettirmekten çekinmeyin. Alan adınızı güvenli bir siteden kontrol ettirdiğinizden emin olun böylece internette dolandırılma riskiniz de sıfıra inmiş olur. Natro’nun alan adı sorgulama hizmeti sayesinde seçtiğiniz alan adı ve uzantının kullanılıp kullanılmadığından emin olabilir, hangi uzantıların müsait olduğunu kullanışlı arayüzü sayesinde görebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM