Keşke Mantık kazansaydı. Ama öyle olmadı yine Öfke kazandı, Mantık ve Sağduyu kaybedip yara aldı. Malum Ankara’daki Uzlaştırmacı Arkadaşımızın başına gelen hadise ile her Uzlaştırmacının karşılacabileceği istenmeyen bir durum.

Öfkeli İnsanlar; Adalet, Övgü beklerken işlerin kendi istekleri doğrultusunda olmasını arzu ederler. Bunlar olmazsa onlarda büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Ve onlardaki bu hayal kırıklığına bağlı gelişen davranış öfkeye dönüşür. Bilişsel yapılanmanın parçası olarak öfkeyle baş etmenin İlk adımdan biri Öfkeli olduğunuzun farkında olmaktır. Öfkenin ilk işaretlerini kendiniz tespit ederseniz, ikinci aşamaya geçmeden kendinizi frenleyebilirsiniz. Bugün içinde yaşadığımız hayat da kaçamdığımız bir takım sorunlarda gelişiyor olabilir.

Öfke genellikle İnsanlarda dışa vurulamayan gerçek duyguların birikimi sonucu ortaya çıkan PATLAMADIR.

Ancak bu patlama bir salgın virüs gibi en küçük Sosyal Birimden Ülke geneline de yayılabileceği günümüzde örnekleriyle görülmektedir.

Aslında çözümsüz olaylarda-durumlarda, çözüme yoğunlaşmak-odaklanmak yerine çıkan sorun ile nasıl baş eder ve halimden en az zararla nasıl baş ederim stratejisi belirlemeye odaklanmalıyız.

Sorun çözülmemiş olsa bile daha SABIRLI olmayı öğrenmeliyiz.

Öfkeli insanlar derhal sonucu görmek isteyen ve hemen eyleme geçme eğiliminde olduklarından aslında ‘’Hemen aklına gelen ilk neyse onu dile getirmeden karşısındakileri dikkatlice dinleyip cevap ve hareket etmelidir’’

Öfke ciddi bir duygudur. Ancak öfkeye eşlik eden duygular sonradan aklı –selim düşündüğümüzde sizi güldürecek ve ben ne yaptım dedirtecek kadar da gayri ciddi olabilir.

Tartışmaların kavgaya dönüşmeyeceği zamanlarda tsrtışmsys girin. Özellikle beyin ve fiziksel yorgunluğunuz varsa tartışmalardan uzak durun.

Espri yapmak stersli bir ortamdaki gerginliği azaltır, Ancak espri dozunu iyi ayarlamak, Alaycı, Kırıcı, espriler yapmamaya özen gösterilmelidir.

Somut olayda özdenetim mekanizması devre dışı kalmakla ortaya işlenen bir suç ve Toplumda karşılığı olmayan bir durum meydana gelmiştir.

Bu hadiseyi genele yaymak akılcı ve gerçekci olmaz. Münferit bir hadisedir.Bu haliyle de Uzlaştırmacılar Camiasına maledilemez. Üzerinde durulması gereken gelişim sürecidir. Bu süreç irdelenmelidir.

Netice olarak ÖFKE MAÇI 1-0 KAZANMIŞTIR.

Hepimiz İnsanız. Sinirlenmezmiyiz! Elbette sinirleniriz-öfkeleniriz.

Amma…… Biz Uzlaştırmacılar Peygamber postunda oturuyoruz. Bu nedenle de Peygamber SABRI göstermemiz gerekir. ÖFKEYE OLAY DEĞİL, OLAYA YÜKLENEN ANLAM SEBEP OLUYOR.

Öfke bir duygudur. Üzüntü, sevinç, hüzün gibi, İnsan yaşamında her duygunun varlığı gerekli ve önemlidir. ÖFKE de bunla dahil bir duygudur.

                                                                                                                  Muharrem AKAYDIN

                                                                                                   Eskişehir Uzlaştırmacılar Dernek Başkanı