Peter Drucker tarafından ortaya atılmıştır. Hedefler ile yönetim metodoloji, yani çalışanlar ile yöneticilerin bir araya gelerek hedef belirlemesi ve bunu nasıl başaracaklarına dair bir yol haritası çizme onu başarmak için çalışmaya koyulma sürecine OKR eğitimi denilmektedir.

Açılımına gelecek olursak burada geçen “objectives anda key results” demektir. Türkçe çevirisi ise “amaçlar ve anahtar sonuçlar” anlamına gelmektedir. Bu sistem birçok şirketi başarılı kılan bir yönetim metodudur. Okr ile çalışan şirketlerde işleyiş çalışanlar hedeflerini koordine etmek için düzenli olarak toplanmayı hedeflemektedir. Bu yöntem ile hedefe varış hızlandırılır.  Tüm çalışanların çabalarının en önemli öncelikleri odaklanmasına yardımcı olmakla birlikte bir hedef yönetim belirleme şeklinde olmaktadır. OKR danışmanlığı talebiniz üzere sizlere Twiser sitesi üzerinden sunulmaktadır.

OKR Eğitimi Tipleri Nelerdir?

OKR eğitimi bir şirketi kalkındırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem ile yönetim ve çalışanlar beraber hedef belirleyerek bu yöntem ile şirket kalkındırmak için beraber çalışırlar. Kazanç hedef ortak yöntem ve teknikler de paylaşımlarda vardır. Herkesin bir görevi ve amacı mevcuttur.  Ancak en sonunda tek bir ortak hedef vardır o da şirketi kalkındırmak içindir.

Ortak amaca hep birlikte gidilen bu yöntem içinde de farklı çeşitler elbette ki mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir, Şirket OKR’lari, Departman OKR’ları, Takım OKR’ları, Kişisel OKR’lar. Amaç bir olsa da farklı çeşitleri kullanılabilmektedir. OKR koçluğu talebiniz olur ise buna Twiser sitesinden erişim sağlayabilirsiniz.

OKR Nasıl Uygulanır?

OKR şu şekilde uygulanır. Yıllık ve üç aylık stratejik planlamaları baz alır. Böylece kurumsal olan stratejiler daha kolay algılanır böylece modelden memnun kalınır. Bu konuda çalışan ekipler ile ekibin sahip olduğu birimler OKR leri üç ay gibi bir zamanda belirler. Böylece incelemeler daha kısa sürede olur. OKR özellikleri sayesinde diğer uygulanan yöntemlerden farklıdır. Böylece özellikleri sayesinde tüm departmanlar ile çalışanlar arasında işbirliğini ve birbirine bağlılığı ve de verimli olmayı artırır. Böylece belirlenen hedefler takımların yapabileceklerinin biraz ötesinde olmalıdır. Şirketlerin hedeflerinin ideal olması her zaman yeni stratejilere ve çözümlere yol açmaktadır. Fakat hedeflerin belirli bir ölçüde sağlanması ve gerçekten çok da uzak olmaması gerekmektedir.

Şirket OKR’ leri Nasıl Oluşturulur?

Şirketler için çalışma stratejilerini OKR’ ler temsil etmektedir. Bunlar şirketlerin önündeki bir sene içinde karar vereceği üç ya da dört başlıktan oluşur. Bu şekilde şirketin strateji zamanları ve OKR ayarları belirlenir. Şirket OKR’ leri için anlaşma yaptıktan sonra gruplandırmaya odaklanmalıdır. Bu gruplar bütüne bakılarak hepsini kaplamalıdır. OKR yönetimi en mükemmel yönetim araçlarından bir tanesidir. Hedef ne olursa olsun geliştirilebilir. Bu konuda Twister sitesinden hizmet alabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM