Merkezde artık ‘Can Dostum’ projesi kapsamında sahipsiz canlardan bazıları eğitildikten sonra sahiplendiriliyor. ‘Zeyne’ de eğitimlerinin ardından sıcak yuvasına kavuştu.

Tepebaşı Belediyesi, sahiplendirdiği binlerce hayvan ile bu konuda öncülüğünü sürdürüyor.

2009 yılından bugüne 12 bin 60 sokak hayvanını sahiplendirerek tüm belediyelere örnek olan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, Can Dostum Projesi ile yeni bir ilke imza attı. Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Köpek Eğitmenleri Derneği ile birlikte sahipsiz canlardan bazıları eğitildikten sonra sahiplendiriliyor. Bu kapsamda tedavi ve aşı süreçleri tamamlanan 2 sokak hayvanının eğitimleri tamamlandı. 1 ay süren eğitim sonunda ise Golden ırkı ‘Zeyne’ sıcak yuvasına kavuştu.

“Tekrar sokağa bırakılması engellenecek”

Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi ile Köpek Eğitmenleri Derneği iş birliği ile yürütülen proje hakkında bilgi veren Köpek Eğitmenleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akın, “Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi ile ortak yürüttüğümüz bir projemiz var. Her ay barınaktan bir ya da iki köpeğimizi alıp rehabilitasyonlarını gerçekleştirip eğitimlerini tamamlayıp sonrasında sahiplendiriyoruz. Amacımız ayda en az bir köpek bu da yılda 12 köpek sahiplendirmek. Bu sayede de hem bilinçlendirme hem de barınakta eğitime açık ve insanlarla sosyalleşmeye açık dostlarımızı toplum içine kazandırmak olacak. Çünkü barınaklardan veya sokaktan sahiplenilen köpeklerde en çok yaşanan sorun uyum ve sosyalleşme problemleri. Bu sayede de köpeklerin bu aşamasını çok rahat ve kolay atlatıp sahiplerine daha uyumlu haline getirebilmektir ve tekrardan barınağa veya sokağa bırakılmasını engellemektir. Eğitim aşamamız burada sona ermiyor. Bundan sonraki aşamada da sahiplenen kişilerle çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Ailemizin bir parçası oldu”

Eğitimleri tamamlanan can dostumuzu sahiplenen Arif Teoman Taşçı ise, “İsmi ‘Zeyne’, artık bizim ailemizin bir parçası oldu. Bundan sonra da hayat arkadaşım olacak. Beraber yaşayacağız. Sevinçliyim, heyecanlıyım. Daha önce bir canlı sahibi olmamıştım. Ama eminim bunu başaracağım çünkü seviyorum. Ortaya konulan proje çok olumlu bir proje. Buradaki hayvanların inşallah hepsi sahiplenir ve yeni ailelerine kavuşur” diye konuştu.

“Satın alma sahiplen”

Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü yetkilileri de, “Doğal Yaşam Merkezi’ndeki canların yuvaya kavuşturulması projemizin temel amacıdır. Bir diğer hedefimiz ise sokaklarda tek başına yaşam mücadelesi vermiş, zorluklarla karşılaşmış sahipsiz canlarımızın eğitimler sonunda sosyalleşerek yeni yuvalarına uyum sürecini kolaylaştırmaktır. Tedavi ve aşı süreçleri tamamlanan 2 sahipsiz canımız eğitmenimiz tarafından belirlendi. 1 ay süreyle eğitim alan canlarımız şimdi ömürlük yuvalarına verecek can dostlarını bekliyorlar. Bu canlarımızı sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza da temel eğitim verilerek canımızla kısa sürede iletişim kurmalarını sağlamayı hedefliyoruz. ‘Satın alma sahiplen’ sloganından yola çıkarak kedi, köpek sahibi olmayı düşünen herkesi Doğal Yaşam Merkezimize bekliyoruz” dedi.

Can dostları sahiplenmek ve bilgi almak isteyen vatandaşlar, Doğal Yaşam Merkezi’ne müracaat edebiliyor. Bursa Çevre Yolu 4. kilometrede hizmet veren Doğal Yaşam Merkezi’ne, 0 (533) 955 79 04 numaralı telefondan ulaşılabiliyor.

Editör: Mustafa YILDIRIM