Pazarlama, matematik gibi veri bilimi ile felsefi düşünce biçiminin harmanlanmış halidir. Özel hayatımızda satranç ya da go nasıl kazanmaya hedefli strateji oyunlarıysa iş dünyası içinde pazarlama işletme ömrü için kazanma hedefli bir strateji oyunudur. Öyle ki 2+2, 3+1, 2+1+1 ya da 1+1+1+1 işlemlerinin hepsinin sonucu 4 tür ama sonuca giden yol ihtiyaca ve sahip olunan kaynaklara göre değişir. İşte işletmenizdeki girdi ve çıktıları doğru analiz ederek, verilerinizi uzun vadeli okumalar yaparak, yukarıdaki matematik hesaplamalarında olduğu gibi doğru aksiyona karar vermek için pazarlamayı anlamalı ve işletmelerinize özel pazarlama stratejileri geliştirmelisiniz. Pazarlama da tek bir kural olamaz. Bir işletme için başarıya götüren aksiyon her işletmeye uygulanamaz. Başarıya etki eden birçok fonksiyon vardır. Bunlardan biri değiştiğini fark etmezseniz başarısızlık kaçınılmazdır. Bu sebeple gerekiyorsa hızla strateji değiştirmek önemlidir. İşte pazarlama profesyonellerinin aksiyon planı yaparken hataya düşmemek için uzun süredir kullanılan aracı pazarlama hunisidir.

Pazarlama hunisi müşterinizin ürününüze ihtiyaç duyduğunu fark ettiği andan satın almasına kadar olan yolculuğunu görselleştirmenin basit bir yoludur.

En temel haliyle bir pazarlama hunisi;

  1. Awareness _= Farkına varma,
  2. Consideration = Önem verme,
  3. Conversion = Dönüşüm adımlarından oluşmakla beraber, gerekli koşullar sağlandığında
  4. Loyalty = Sadakat ve Advocacy = Savunucu adımları da kazancın birer parçası olarak hunimize dahil olur.

Pazarlama hunisi tek taraflı olmamakla beraber stratejilerinizi güncel tuttuğunuz sürece bir devinim içinde çalışır. Huninin ilk 2 basamağı pazarlama aksiyonlarını temsil ederken, üçüncü basamak ise satışı temsil ediyor gibi düşünebilirsiniz. Ancak yeni dünya düzeninde her sektörde müşterilerin tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle ve rekabetin artmasıyla pazarlama hunisi için de pazarlama çarkına dönüştüğü teorisi ortaya çıkmıştır.

www.brandingturkiye.com köşe yazarlarından Sercan Yılmaz ’ın yazısında da belirttiği gibi e-ticaretin yeni dinamikler ve hızla büyüyen payı göz önünde bulundurulduğunda örnek görselde de gördüğümüz gibi, pazarlama hunisi yaklaşımını da içeren ‘pazarlama’ bu çarkın dişlilerinden sadece bir tanesidir. Merkezinde müşterinin bulunduğu Flywheel (çark-volan) modeli; pazarlama, hizmet ve satış adımlarının tamamını bütünleşik olarak ele alarak daha kapsamlı bir dijital pazarlama çalışmasını nitelemektedir. Yani, çok yakın bir zamanda şirketler (altyapısı uygun olan firmalarda ise hemen) birbirinden ayrı ele alınan pazarlama – hizmet – satış operasyonlarını bir arada değerlendirilmeye başlayacak. Diğer bir ifadeyle artık birini diğerinden bağımsız düşünmek mümkün olmayacak. Operasyonlar birbirlerini kapsayıcı şekilde gerçekleşecek. İşte siz de işinizi dijitalde yapmayı planlarken ya da mevcut iş modelinizi dijitale aktarırken dikkat etmeniz gereken, uzun vadeli düşünmek ve müşteri edinme maliyetini düşürücü etkiye sahip bu stratejiyi benimseyerek kurum kültürü geliştirmektir.

360 derece müşteri iletişimi ile doğru zamanda müşterilerinizle doğru kanallar aracılığı ile temas halinde olmalısınız. Bunu zamana yayarak sürdürülebilir kılmalısınız. Web sitenize gelen müşterilerinizin verilerini Google analytics ve yandex metrica aracılığı ile takip etmeli buradan çıkan sonuçlara göre web sitenizde gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız. Reklam kanallarının algoritmasını anlayarak güncellemelerini takip etmelisiniz. Amaç sadece dükkâna müşteri çekmek, organik trafik yaratmak olmamalı aynı gerçek dünyada olduğu gibi sanal dünyada da müşterinin ayak alışkanlığı kazanmasını sağlamak ve yan ürün ya da hizmetlerle müşteri memnuniyetini dolaylı olarak sağlayarak, müşteri sadakatini kazanmak olmalıdır. Bunun için kullanacağınız birçok araç bulunmaktadır. Müşteri datası da bunların başında gelmektedir. Doğru müşteri datası yönetimi de başlı başına bir konudur. Belki onu da bir sonraki yazımda açıklarım, ne dersiniz?

Bu arada doğru içeriğin nasıl ve hangi mecralarda oluşturulacağını merak ediyorsanız da bir önceki yazım olan ‘içerik kraldır’ ı okumanızı öneririm.