Artıbir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Raif İnan enerji alanında yaşanan son gelişmelere dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Dünyada enerjiyle ilgili en güncel ve kritik konulardan birinin Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz olduğunu belirten Raif İnan, bu durumun AB öncelikli tüm global enerji politikalarını yeniden şekillendirdiğini belirtti. Raif İnan, ABD’nin kaya gazı hamlesi sonrası nasıl ihraatçı pozisyonuna geçtiğini detayları ile anlattı.

---

Raif İnan enerji sektöründe yaşanan gelişmeler sonrası yaşananlar ve yapılması gerekenler konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecinin sona ermesiyle tekrar hareketlenmeye başlayan ekonomi, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kriz ile farklı bir boyuta taşınıyor. Avrupa’da hâlihazırda artış gösteren elektrik ve doğalgaz fiyatları, uygulanan ambargolara karşılık olarak Rusya’nın gaz sevkiyatını kısmasıyla daha önce hiç görülmeyen seviyelere ulaştı.

Konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Türk girişimci Raif İnan, bu kriz durumunun Avrupa Birliği (AB) eksenindeki tüm global enerji politikalarını yeniden şekillendirdiğini kaydetti. Türkiye’nin son zamanlardaki gündem maddelerinin başında “Enerji Arz Güvenliği” konusunun geldiğine dikkat çeken Artıbir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Raif İnan, Ukrayna - Rusya krizinin farklı sorunlara da yol açabileceğini belirtti.

Raif İnan: Amerika Enerjide Yeni Bir Dönem Başlattı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz ay açıkladığı “Enflasyon Yasası” ile sağlanan yeni teşvikler, daha fazla yenilenebilir enerji yatırımının önünü açmış oldu. Bu durum, global çapta bu sektöre yönelik yürütülen çalışmaların hareketlenmesini sağladı. Kaya gazından sağlanan doğalgaz ve bu gazın üretimi teknolojisi, ısınma sorununa yeni bir çözüm getirmiş oldu. Bu durumu fırsata çevirerek ülkenin enerji ihtiyacını tamamen karşılamakla kalmayan ABD yönetimi, aynı zamanda net ihracatçı pozisyonuna da geçiş yapmıştı. Bunun yanı sıra ülke, bir süredir yenilenebilir enerji yatırımlarına sağladığı teşviklerle, elektrik üretiminde de ciddi bir yenilenebilir kaynak payına sahip olmuştu. Tüm bu konulara da değinen İnan, AB’nin de tıpkı ABD gibi kendi kaynaklarından daha fazla yararlanmaya başlayacağını vurguladı.

Editör: Mustafa YILDIRIM