25 Şubat 2018 tarihinde yapılacak olan Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi seçimlerinde Mavi Liste ile başkanlığa aday olan Banu Gürlek ile bir söyleşi gerçeklekleştirdik. 25 Şubat 2018 tarihinde yapılacak. Banu Gürlek, seçimlerde adaylığını açıklamıştı.

Oda çalışmaları, kendilerinin proje ve hedefleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

TÜM MESLEKTAŞLARIMIZA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Banu Hanım, yakında Mimarlar Odası seçimleriniz var. Mavi Liste olarak adaylığınızı açıklamıştınız. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Evet, Mavi Liste ekibi olarak, devrim niteliğinde değişiklikleri hayata geçirmek için şube yönetimine aday olduk. Katılımcılık, uzlaşmacılık ve şeffaflık ilkelerini temel alarak öncelikli yapacaklarımızı ve projelerimizi açıkladık. Söz veriyoruz başlığı altına yapacaklarımızı sıraladık, altına hepimiz imzamızı atıyoruz. Çalışmalarımız çok iyi gidiyor, tüm meslektaşlarımıza bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz, görüşmelerimiz devam ediyor. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.

KENDİLERİNİN VARDIR BİR HESABI

Sizden sonra Çağdaş Mimarlar adıyla bir grup da adaylığını açıkladı. Ne düşünüyorsunuz?

Demokrasinin doğası bu. Aslına bakarsanız, belli başlı ilkeler çerçevesinde tüm meslektaşlarıma yapmış olduğum açık çağrıyı, kendilerine özel olarak da yapmıştım. Sonuçta, hepsi tanıdığım ve bildiğim kişiler. Her şeye rağmen tek liste çıkılması için uğraştım, uzlaşı zemini sağlayabilmek için büyüklerimizden de destek istedim. Onlar da beni sağ olsunlar kırmadılar ama yine de kabul ettiremedik. Kendilerinin vardır bir hesabı diyelim.

HEPSİ ZATEN YÖNETİMDEYDİ

Rakiplerinizi İyi tanıdığınızı mı söylüyorsunuz?

Kendilerini benim tanımam gayet doğal. Sadece ben değil, meslektaşlarımız hatta kamuoyu da tanıyordur diye düşünüyorum. Bu arkadaşların önemli bir kısmı, zaten bu dönem, mevcut başkan Canan Hanım'ın listesinden yönetime girmiş kişiler. Rakip listede şimdi başkan adayı olan arkadaşımız zaten Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı yönetimde. Birisi zaten Saymandı, bir diğerinin de kendisi değil ama eşi Sekreter üye olarak bu dönem Yönetim Kurulunda görev yaptı. Şimdi yedek listelerinden aday gösterdikleri bir meslektaşımız ise zaten asıl yönetimdeydi. Yani, Canan Oytan dışında mevcut yönetim tekrar karşımızda diyebilirim.

Canan Oytan, mevcut şube başkanınız. Kendisi tekrar aday mı?

Henüz aday olup olmayacağını açıklamış değil. Kendi takdiridir. Bence ya aday olacaktır ya da bize karşı Çağdaş Mimarlar listesini destekleyecektir. Sonuçta söz konusu listedeki isimler önceki dönem birlikte aday oldukları ve uzun bir dönem birlikte çalıştıkları isimler. Yapılan her türlü icraatın altında hepsinin birlikte imzaları var. Ne alınan herhangi bir karara ne de yanlış bir uygulamaya, benim dışımda hiç birinin şerh koymuşluğu veya itiraz etmişliği yoktur. Canan Hanım iki dönemdir başkanlık yapıyor ama hep kolay seçimlere girdi. Bu sefer, bizim Mavi Liste olarak etkili geldiğimizi görüp aday olmaya cesaret edemeyecektir diye düşünüyorum.

ADIMIZI TARİH KOYSUN

Sizin ekibinizin adı Mavi Liste, onlar ise Çağdaş Mimarlar Grubu. Sizinki neden sadece bir renk adı, neden grup adınız yok?

Şunu belirtmek isterim, "grup" demekle grup olunamayacağı gibi, adına “çağdaş”, “demokrat”, “devrimci”, “yenilikçi” gibi kelimeler eklemekle de maalesef öyle olunmuyor. Bu durum, sadece oda seçimlerindeki aday listeleri için değil, hayatın birçok alanında geçerli. Biz ilkelerimizi ve bu ilkeler ışığında hedeflerimizi ortaya koyduk. Bu hedeflerimizi hayata geçirmekte de azimli ve kararlıyız. Yine iddialı konuşacağım, Mavi Liste olarak çıktığımız bu yolda bırakalım da bizim adımızı tarih koysun.

DÜNYA GÖRÜŞLERİMİZ FARKLI OLABİLİR

Gördüğüm kadarıyla ekibiniz genelde genç meslektaşlarınızdan oluşuyor. Özellikle mi seçtiniz?

Doğru sayılır. İlkelerimiz doğrultusunda yaptığım çağrıya geri dönüş yapan pırıl pırıl genç arkadaşlarımız oldu. Bu arkadaşların ortak yanları, istekli, dinamik, çalışkan ve iyi niyetli olmaları. Öte yandan her birinin çalışma alanları, memleketleri, medeni durumları farklı, dünya görüşleri de farklı olabilir. Tek bir Mimarlar Odası var ve odamız her görüşten tüm meslektaşlarımızı temsil ediyor. Biz, ortak ilkelerimiz altında birlik olabileceğimize ve birlikte olmanın da başarıyı beraberinde getireceğine inanıyoruz. Birlikte güçlüyüz, birlikte çalışacağız, başaracağız ve hep birlikte kazanacağız.

GENÇLERE SONUNA KADAR GÜVENİYORUM

Yönetim Kurulu adaylarınız arasında en tecrübeli siz misiniz?

Meslek odamız için soruyorsanız, Şükriye Kırnıç Eşsiz arkadaşımız da şubemiz kurullarında daha önce görev yapmış, son dönemde de Soruşturma ve Uzlaştırma Kurulu asil üyeliği yapmış tecrübeli bir meslektaşımız. Genç arkadaşlarımızın içinde de odamızın ve üniversitelerin gençlik çalışmalarında bulunmuş, temsilcilik yapmış arkadaşlarımız var. Ekibimizdeki her arkadaşımız aslında geçmişte birçok önemli çalışmalara imza atmış mesleğinde başarılı kişiler. Şubemizin yaklaşık 520 üyesi içerisinde benden genç 370 kadar meslektaşımızın olduğu düşünüldüğünde "yönetimi gençleştirme" çabamızın ne kadar doğru olduğu daha da iyi anlaşılacaktır. Gençleri sözde göreve çağırırken özde de samimi olduğumuzu artık göstermeliyiz. Ben, gençlere sonuna kadar güveniyorum.

ARAMIZDA TECRÜBELİ BÜYÜKLERİMİZ DE VAR

Mavi Liste Ekibi sadece Yönetim Kurulu adaylarımızla da sınırlı değil. Mavi Liste olarak, Soruşturma Uzlaştırma Kurulu ve Genel Merkez Delegesi adaylarımızı henüz açıklamadık, yakında açıklayacağız. Buralarda, doğal olarak tecrübeli meslektaş abla ve ağabeylerimiz yer alacak. Ekibimizdeki büyüklerimiz, gençlere tecrübeleriyle yol gösterecekler. İnanıyorum ki geleceğin Mimarlar Odası Başkanları bu gençler arasından çıkacak.

 PROJELERİ İLK ÜÇ AYDA YAPARIZ

Projelerinizi de daha önce açıklamıştınız. Bu projeleri hayata geçirebileceğinizi düşünüyor musunuz?

Biz, meslektaşlarımızın tam desteğiyle seçileceğimize ve bahsettiğimiz projelerimizi ilk üç ay içerisinde hayata geçireceğimize inanıyoruz. İlkelerimiz, projelerimiz ve ortaya koyduğumuz vizyon ile çıtayı yükseltmiş bulunuyoruz. Verdiğimiz sözler, aslına yapılamayacak şeyler değil. Zaten birçoğunun uygulanmış emsalleri mevcut. Önemli olan, niyet etmek ve iradeyi ortaya koyabilmektir diye düşünüyorum. Yapacaklarımızın tamamını açıklamış da değiliz. Biz, Mimarlar Odası Eskişehir Şubemizin iki yıl sürecek olan 14. Dönemini başlı başına bir büyük proje olarak değerlendiriyoruz. Mavi Liste ekibi olarak, "yönetişim" modelini benimseyen bir yaklaşımla ve katılımcılık, uzlaşmacılık, şeffaflık ilkelerimiz doğrultusunda, yapılması gerekenleri yapacak, “meslektaşlarımızı merkeze alan” bir anlayışla projelerimizi yine meslektaşlarımızla birlikte hayata geçireceğiz.

Editör: TE Bilişim