Çeribaşı olarak nitelenen Romanya kökenli Roman Şahin Yıldız, Romanların dışlandığını, işsiz kaldıkları ve bu nedenle bazılarının hırsızlığa yöneldiğini söylüyor ve af çıkartılmasını istiyor.

Çeribaşı Yıldız’la mini bir söyleşi yaptık.

--Romanlar konusunda bizi aydınlatır mısınız?

Üç tür Roman vardır, önce bunu söylemek gerekli. Birincisi Romanya’dan gelen romanlar... İkincisi Trakya Romanları, üçüncüsü ise sokaklarda kağıt, hurda toplayanlar.. Trakya Romanlarının çoğunluğu iş güç sahibi. Bizde herkes askerliğini yaptı. Ben jandarma olarak askerliğimi yaptım. Oğullarımdan biri de. Romanları aşağıya görmesinler. Romanlar Türkiye için, millet için canını vermeye hazırdır. Bir savaş olsa, önce çıkacak, acıyı üreğinde (yüreğinde) duyacak olanlar Romanlardır. 15 Temmuzda bütün Romanlar ortaya çıktı, ileri dedi. Aramızda haberleştik. Böyle bir şey beklemiyorduk. En güzel ülke bizim ülkemiz, bunun kıymeti bilinmiyor. Eskişehir’de iki-güç bin roman var. Meslek sahibi olanlar, ticaret yapanlar da var. Devletten bu konuda destek bekliyoruz.

--Romanların başlıca sorunları nelerdir?

Romanlar cahil insanlar.. Okuma-yazmayı bile askerde öğrendik. Romanlar hakkında yanlış düşünülüyor. Kimse Romanlara iş vermek istemiyor. İnsanlar yoksul bırakırsanız, onlar da hırsızlık yapabiliyorlar. Binlerce Roman cezaevlerinde.. Hatta Romanların yarısı cezaevinde. Fabrikalarda çalışanlardan Roman olduğu anlaşılanlar işten çıkartılıyor. Fişleme gibi bir şey oluyor. Hırsızlık yapmayanları da Roman diye hırsız sayıyorlar. Alnımızda mı yazıyor bu? Romanın dürüstü de var, çalışkanı da, hırsızı da.. Sadece Ecevit af çıkardı. Biz Ecevit’i unutmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’dan ricam, af çıkarması.. Cezaevine girenler içinde suçlusu var, suçsuzu var.. Allah herkesi affetsin. Cumhurbaşkanı da affetsin. Yıllardır af çıkmıyor... Romanlar son yıllarda Sosyal Hizmetlerden yardım almaya başladık. Romanlar gıda yardımı da alıyorlar. Yeşil kart ile tedavi de oluyoruz. Ayrıca belediye başkanlarımız da bize yardım ediyor.

--Peki, yapılan yardımlar yeterli mi?

Cumhurbaşkanımız çok çocuk yapın, dedi. Romanlar bunu iyi yapıyor. Bizimkilerde, herkeste on çocuk var. Bunlar nasıl geçinecek? Cezaevlerindekiler, kimin çocuğu varsa, izne çıkıyor. Çocuk sayısı da artıyor. Affı bir tek Ecevit 1974’de ve daha sonra çıkardı. İkincisi ceza indirimi..

--Şahin Bey, biraz da sizden söz etsek.. Size çeribaşı diyorlar, Romence de konuşuyorsunuz..

Biz Romanya’dan geldik.. Benim babam çeribaşıydı. Ben 71 Evlerde emlakçılık yapıyorum. Bu mahallede herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Muhtar yapmak istediler, olmadım. İnsanlarla iyi ilişkilerimiz var. Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyeleri bize yardımcı oluyor. Büyükerşen Bey’e ve Kazım Kurt’a teşekkür ediyorum.

--Son olarak eklemek istedikleriniz?

İnsanların bazıları cahildir. Herkes hata yapar. Cezavlerini girenler tövbe ediyor, yanlış iş yapmayacağım diye.. Az bir af yasası olursa çok memnun oluruz. Ben Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyorum. Biz siyasetten anlamayız. Ama sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz. Vatanımızı, milletimizi de çok seviyoruz.

Editör: TE Bilişim