Haber kaynağı: Manşet Gazetesi 

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Alpu’ya yapılması planlanan kömürlü termik santralin zararlarını jeolojik açıdan ele aldı. Ayday, kömürün çok derinde olduğunu belirterek, “Alpu Ovası yer yer göçecek” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Alpu’ya yapılması planlanan termik santralin Eskişehir’e zararlarına dikkat çekti. Jeolojik açıdan konuya değinen Ayday, “Eskişehir bir deprem bölgesi. Bu bölgenin hemen arkasında aktif bir fay hattı var. Fay hattında oluşabilecek bir aktivite ve sonrasında oluşacak olan deprem buradaki işletmeyi etkileyecek. Burası zarar görecek. Artı, yakılacak olan kömürden çıkacak olan külü lületaşı ocakları üzerine serecekler. Böyle olunca lületaşı ocakları da yok olacak. Ayrıca çıkarılacak olan kömür çok derinde. 400 metre aşağıda, bu nedenle de Alpu Ovası yer yer göçecek” dedi.

2018 yılı sizin açısından nasıl geçti? Ne tür çalışmalar yaptınız

2018 yılında öğrencilere yönelik birtakım çalışmalar içerisinde bulunduk. Öğrencilere dönük geziler düzenlemeye çalıştık. Öğrencileri araziye götürdük. İller Bankası ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü çalışmalarını tanıttık. Öğrencilere seminerler verdik. Bizim en için önemli olay termik santral oldu. Eskişehir’de TMMOB’a bağlı çok sayıda oda var. Termik santral olayı o odalar içerisinde en çok bizi ilgilendirmekte. Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak buna ağırlık verdik. Genel merkezi ayağa kaldırdık. Genel merkez duyarlı bir tutum içine girdi. Alpu Termik Santral olayı Ankara’ya yansımış oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası diğer odaları da ayağa kaldırmış oldu.

BİR RAPOR HAZIRLADIK

TMMOB halkın yararı, halkın sağlığı ve halkın çıkarını ön plana çıkaran bir sivil toplum örgütüdür. Bu amaçla çalışmalarını yürütmektedir. Alpu Termik Santrali tam da buna uygun bir konuydu. Termik santralin zararlarına ilişkin bir rapor hazırladık. Bunu kitapçık haline getirdik. Bu raporu tüm belediyelere, bilirkişilere, kurumlara verdik. Ses getirdi. Odamızın yapmış olduğu en güzel çalışmalardan biri oldu.

TERMİK SANTRAL YAPILIRSA ŞEHİR

HASTANESİ’NE MÜŞTERİ KAZANDIRIRILAR

Termik santralin yapılması durumunda jeolojik açıdan Eskişehir’e etkisi ne olur?

Yapılması durumunda “Şehir Hastanesi’ne müşteri kazandırırlar.” Oraya da yakın. Yapılırsa ne olur; Mayıs ayında Afrika’dan bir toz bulutu gelmişti. Sabah kalktığımızda arabaların üzeri toz kaplıydı. Bu bir hafta sürmüştü. Eğer termik santral yapılırsa, bu olayı biz 365 günün 300 günü yaşarız. En önemlisi buradaki tarım yok olacak, çiftçilik yok olacak. Alpu Ovası yer altı suyu bakımından en zengin ovalarımızdan bir tanesi. Yer altı suyu çok fazla derinde değil. 50-100 metreden köylü istediği miktarda su alabiliyor. Ve ürününü sulayabiliyor. Suyu çekip alacakları için su kuyuları kuruyacak. Burada tarım dışı bir alan yaratacaklar. Kısacası termik santral tarımı öldürür, iklimi öldürür, insan yaşamını etkiler.

ALPU OVASI’NIN HEMEN ARKASINDA AKTİF FAY HATTI VAR

Jeolojik açıdan baktığımız zaman; Eskişehir bir deprem bölgesi. Bu bölgenin hemen arkasında aktif bir fay hattı var. Termik santral bu fay hattını direkt etkilemez ama fay hattında oluşabilecek bir aktivite ve sonrasında oluşacak olan deprem buradaki işletmeyi etkileyecek. Burası zarar görecek. Artı yakılacak olan kömürden çıkacak olan külü lületaşı ocakları üzerine serecekler. Böyle olunca lületaşı ocakları yok olacak.

ALPU OVASI’NDA YER YER GÖÇÜKLER OLUŞUR

  1. çıkarılacak olan kömür çok derinde. 400 metre aşağıda. Bu az bir mesafe değil. Kömür çıktıktan sonra bura çukurlar oluşacak. Bu çukurlar doldurulacak. Çıkartılan malzemenin yerine başka malzeme konur, çökmeyi önlemek için ama yüzde 100 verim vermez. Böylece Alpu Ovası yer yer göçecek.

2019 yılında uygulamaya girecek olan deprem haritasını oda olarak nasıl buldunuz?

1 Ocak 2019 yılı itibariyle Yeni Deprem Yönetmeliği hizmete girecek. Böylece yeni deprem haritası faaliyete sokulacak. Yeni deprem haritası Türkiye standartlarına uygun bir deprem haritası değil gibi görünüyor. Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin deprem haritaları var. Biz de Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerle aynı verileri paylaşmak için çalışmalarda bulunuyoruz. Ancak 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan deprem haritası bu verilerle uyuşmuyor. Amerikan standardına uyuyor. Çok daha güzel, çok daha renkli görünüyor ama o Avrupa ülkelerinin deprem haritalarına uymuyor. Böyle olunca sakatlık çıkacak. Çünkü TSE tüm standartları Avrupa Birliği ülkeleri standartlarına uydurdu. Onları Türkçeleştirdi. Biz oda olarak bunun yanlış olduğunu, yapılmaması gerektiğini yetkililere ilettik. Bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim