Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Hacı Bektaşi Veli Derneği Başkanı Cafer Onası ile Alevilerin istek ve beklentilerini konuştuk. Dernek çalışmaları hakkında da bilgi veren Onası, amaçlarının alevi toplumunu tek yumruk haline getirmeyi amaçladıklarını söylüyor.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1967 yılında Eskişehir’in Mahmudiye ilçesi Yeşilyurt köyünde doğdum. Kamu kurumunda 32 yıl çalıştıktan sonra bu yıl emekli oldum. Evliyim, 3 çocuğum var. 10 yıl süre ile Yeşilyurt Köyü Derneğinde başkanlık görevi yaptım. Hacı Bektaşi Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur, tüzük gereği iki dönem başkanlıktan sonra aday olamadığı için arkadaşlarımız beni önerdiler. Ben aslında düşünmüyordum ama görevden kaçmadım. Aday oldum, güzel ve çekişmeli bir seçim yaşadık. Halkımız bizi tercih etti. Diğer adayımız Hüseyin Özel çok beyefendi, saygılı biri. Bize başarılar diledi, her zaman yanımızda olduğunu ifade etti. Burası bir hizmet kurumu. 13 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Her birimiz gönüllü olarak, buradan bir çıkar beklemeden çalışıyoruz. Toplumumuza nasıl bir hizmet sağlayabiliriz diye çabalıyoruz. Burası hünkarın yeri. Burada siyaset yok, menfaat yok. Bizler hak için hizmet etmek için buradayız. Hacı Bektaşi Vali Vakfı başkanımız ve yönetimi ile yine birlik ve beraberlik ilişkileri içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Göreve geldiğinizden bu yana neler yaptınız, neler yapıyorsunuz?

Müthiş bir kalabalıkla Hızır cemi yaptık. Nevruz etkinlikleri yaptık. 48 hafta cemlerimiz var, her hafta cemlerimizi düzenliyoruz. Öğrencilerimize gönüllü öğretmenlerimiz tarafından Türkçe, matematik, tarih, İngilizce kursları veriyoruz. Saz, semah kurslarımız var. Zülfikar isimli dergimizi çıkarmaya devam ediyoruz. Özel gecelerde etkinlikler yapıyoruz. Kadın ve gençlik kollarımızı oluşturduk. Kadın ve gençlerin bu tür faaliyetlerde olmasını çok önemsiyorum. Toplumumuza nasıl en iyi hizmet edebiliriz, toplumumuzu nasıl bir araya getiririz diye çalışıyoruz. Ben değil biz olabilmek için uğraşıyoruz. Toplumumuzu tek yumruk haline getirmeyi istiyoruz.

SİYASETÇİLER VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTMADI

Hacı Bektaşi Veli Derneği eski yönetiminin de özellikle üzerinde durduğu arsa konusu hakkında son gelişmeler nelerdir?

12 bin 500 metrekare bir arsa var. Burası aslında Tekel Genel Müdürlüğünün ancak Milli Eğitim Bakanlığına şuurlu halde. Burada farklı insanların da küçük küçük arsaları da var. 690 metrekare büyüklüğünde bir yer önceki yönetim tarafından alınmış. Buraya bir kültür merkezi ve yurt yapabilmek için arsayı almak ile ilgili önceki yönetim de gerekli birçok girişimde bulunmuştu. Ama bazı siyasetçiler verdikleri sözleri tutmadılar. Biz ne yapabiliriz, üzerine ne koyabiliriz diye girişimlerde bulunduk. Biz de birçok girişimde bulunuyoruz. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.

ALEVİLER EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYOR

Bir yandan da seçim sürecine girdik. Alevilerin siyasetçilerden beklentileri nedir?

Burası bir inanç kurumu, siyaset üstü bir yer. Bizim için bütün insanlar can. Bütün siyasetçilere eşit mesafedeyiz. Aleviler çağdaş, demokrat, Atatürkçüdür. Ulusun birlik ve bütünlüğünden yanadır. Her zaman vatanın bölünmez bütünlüğünden yanadır. Bizler Alevi toplumu olarak eşit yurttaş olmak istiyoruz. Vergimizi, veriyoruz, askerliğimizi yapıyoruz ama eşit haklara sahip değiliz. Biz siyasetçilerden fazla bir şey istemiyoruz. Özel imtiyaz istemiyoruz. Bütün vatandaşlar gibi eşit yurttaşlık haklarından yararlanmak istiyoruz. Örneğin cem evleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kabul edildiği halde, ülkemizde ibadethane olarak tanınmıyor. Aleviler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri her zaman devletin yanında olmuştur. Böyleyken bizler bir türlü cem evlerinin ibadethane olarak tanınmamasına üzülüyoruz. Bunu çok önemsiyoruz.

Bunun yanı sıra Aleviler toplum olarak Eskişehir’de belli bir nüfusa ve oy oranına sahip. 800 bin nüfusun 4’te biri Alevilerden oluşuyor. Ama Zeki Ünal’dan bu yana camiamızdan hiç milletvekilleri çıkarılmadı, hep seçilmeyecek yerlere konuldu. Buna sonra verilmesi gerektiği, camiamızın seçkin kişilerinin seçilecek sıralarda aday gösterilmelerini istiyoruz. Partilerin adayları belirlenirken bizim de görüş ve önerilerimizin dikkate alınmasını bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim