Gökçe Ertugral Eğitim Kurumları Kurucusu Gökçe Ertugral ile dil eğitimi hakkında konuştuk. İngilizce’nin artık şart olduğunu söyleyen Ertugral, 2. dilin de artık hobi olmaktan çıkıp bir gereklilik haline geldiğini söyledi.

Sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

Eskişehir’de köklü bir kurumda 15 yıl boyunca müdürlük görevini sürdürdüm. Yaklaşık 1 yıl önce de bu kurumu tüm hakları ve tüm öğretmen kadrosu ile devraldım. Ben de ayrıca Rusça ve İngilizce öğretmenliği yapıyorum.

Kurumunuzda kaç kişilik öğretmen kadronuz var, bunların kaçı yabancı öğretmen?

Kurumumuzda 4 yabancı öğretmen, farklı branşlarda 15 Türk öğretmen var. Tüm eğitmenlerimizin TESOL, CELTA yeterlilikleri veya öğretmenlik diplomaları var. Üniversite Caddesi üzerinde Espark karşısında bulunan binamızda 11 sınıfımız bulunuyor. Sınıf mevcutlarımız maksimum 15 kişiden oluşuyor.

Dil eğitiminiz kaç yaştan itibaren başlıyor?

İlkokul 1. sınıftan itibaren dil eğitimlerimize başlıyoruz. 7’den 70’e her yaş grubuna göre dil eğitimi veriyoruz. Özellikle YDS,TOEFL, IELTS VE YKS- DİL sınavına hazırlık kursları veriyoruz. Bunun yanında genel İngilizce, yani konuşmaya yönelik kurs programlarımız da var.

Kurs saatleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Haftalık 6 saatlik veya 8 saatlik gruplarımız var. Haftada 2 gün gelen öğrenciler 3’er veya 4’er saat ders görüyor. En temel seviye gruplarımızda dahi yabancı öğretmen derslerin belli bir kısmına giriyor.Konuşma ve dinleme becerileri için bu olmazsa olmaz. Gramer tabiki önemli bunun yanı sıra daha fazla konuşmaya yönelik bir eğitim veriyoruz. Okula takviye olarak değil de günlük hayatta İngilizce konuşma becerisi kazanmalarını sağlıyoruz.

“KONUŞMA KULÜBÜNÜ ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Konuşma becerisinin gelişmesi için konuşma etkinlikleri yapıyor musunuz?

Dil eğitiminde benim en önem verdiğim etkinlik konuşma kulüplerimiz. Derslerin büyük kısmına yabancı öğretmen girmesine rağmen buna ek olarak biz konuşma kulüpleri oluşturuyoruz. Öğrencilerimiz kantin ortamında, çay, kahve eşliğinde yabancı hoca ile belirlenen bir konuda konuşma etkinliği yapıyorlar. Bu sohbetler dil eğitimleri açısından çok önem taşıyor.

Dil eğitiminde tabi ki en önemli detaylardan biri de sınavlar. Sınava yönelik kurslarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Dil sınavlarından YDS’nin Türkiye’de, TOEFL ve IELTS sınavlarının ise yurtdışında geçerliliği var. Yüksek lisans için, meslekte yükselme, maaş artırımı vs gibi konularda YDS puanı gerekiyor. Yılda 4 kez yapılan bir sınav bu. Bu sınavlara hazırlık kurslarımız da yine kurumumuzda devam ediyor. Bu kursumuzda ise sadece gramer tabanlı Türk öğretmen ile eğitim veriyoruz.

“ESKİDEN İKİNCİ DİLE HOBİ OLARAK BAKILIYORDU AMA ŞU ANDA ZORUNLU HALE GELDİ”

Günümüzde 2. dil bilmek de oldukça önem taşıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

2. dil olarak Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Arapça eğitimlerini veriyoruz. Günümüzde 2. dilin önemi de oldukça önemli olduğu için 2. dile üvey evlat muamelesi yapmıyoruz. Eskiden ikinci dile hobi olarak bakılıyordu ama şu anda zorunlu hale geldi. Artık İngilizce mutlaka bilinmesi gereken bir dil. İnsanlar artık iş başvurusunda “İngilizce biliyor musun” diye sormuyorlar, ikinci dili soruyorlar. Hangi bölümden mezun olurlarsa olsunlar, hukuk da olsa, mühendislik de olsa dil eğitimi şart. İngilizce artık şart, ikinci dil de aranıyor. Bazı ülkeler dil konusunda milliyetçi davranıyor. İngilizce konuşulmasından hoşlanmıyorlar, kendi dillerinde konuşulmasını istiyorlar.

2. dil eğitiminde en çok hangi dil tercih ediliyor?

Bu, dönemsel olarak farklılık gösteriyor. Ayrıca mesleğe göre de farklılık gösteriyor. Örneğin mühendisler için iş yapılan ülkelerin dilini bilmek önem kazanıyor. Bu sebeple onlar için Almanca ve Rusça bilmek önemli. Ya da dönemsel olarak dediğim gibi son dönemde Arap ülkeleri ile etkileşimin artması ile bu dil de önem kazandı.

Editör: TE Bilişim