KAYNAK: Manşet Gazetesi

SÖYLEŞİ: Tuğba KOÇAL

Eskişehir’in balıkçı ablası olarak tanınan Hülya Akkoyun ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Akkoyun, balık seçerken nelere dikkat edilmeli, balık pişirmenin tüyoları neler gibi pek çok konuda bizleri bilgilendirdi.

Merhaba Hülya Hanım, ne kadar süredir balıkçılık yapıyorsunuz? Bu sektörde en önem verdiğiniz şeyler nelerdir?

Merhaba, 12 yıldır balıkçılık yapıyorum. Daha önce kasaplık yapıyorduk. Akkoyun Balıkçılık 12 yıldır Eskişehirlilere hizmet veriyor. İşletme olarak en önem verdiğimiz şey temizlik ve tazelik. Gıda sektöründeki en temel kriterler kesinlikle bunlar olmalı. Yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak için çaba sarf ediyoruz, özen gösteriyoruz.

ESKİŞEHİR GECE TUTULAN BALIĞI YİYOR

Balık alırken nerelere dikkat edilmeli?

Taze balık koku yapmaz, öncelikle vatandaşların bunu bilmesi gerekiyor. Eskişehir çok şanslı çünkü günlük balık yiyoruz. Kendi oğlum her gece gidip günlük taze balık getiriyor. Yani gece tutulan balığı sabah satışa sunuyoruz. Bunun yanında balık alırken en çok dikkat edilmesi gereken şey, insanların güvendikleri, bildikleri esnaftan balık almalarıdır. Yani aslında kişinin balıkçısına güvenmesi gerekiyor. Balıkçı esnafının ürününü iyi tanıtması, anlatması gerekiyor. Müşterisinin verdiği güvene layık olması gerekiyor.

Balık önemli bir besin kaynağı, neden önemli anlatır mısınız?

Sağlıklı nesiller yetiştirmemiz için balık çok önemli. Çocuk ve yaşlılarda özellikle balık tüketimi çok önemli. Yaşlılıkta Alzheimer’i önler, psikolojiye iyi gelir. Haftada 2-3 kez balık yenildiğinde insanın yataktan kalkışı, uyanışı bir değişir. Balık demek sağlık demektir.

BU SENE BALIK BOL

Şu an hangi balığın mevsimi, daha çok hangi balıklar tercih ediliyor?

Palamut çok tercih ediliyordu ama yavaş yavaş o biraz tahtından iniyor. Onun yerine istavrit, hamsi, lüfer, kılıç, levrek, sarı kanat gibi pek çok çeşit balık şu an tezgahlarımızda. Balığın tam mevsimindeyiz. Bu sene balık çok bol. O yüzden bu sene şanslıyız.

Bizimle balık pişirme tüyolarınızı paylaşır mısınız?

Ben balıkçılık sektörüne başlamadan önce tuzda balığı bilmiyordum. Şimdi onu öğrendim. Normal fırında yapılabildiği gibi taş fırında da yapılabiliyor. Yine taş fırında buğulama yapılabiliyor. Balığı 1 saat önceden unladığınızda daha lezzetli oluyor. Izgara da yine çok tercih ediliyor.

Akkoyun Balıkçılık olarak aynı zamanda pişirerek servis imkânı da sunuyorsunuz değil mi?

Evet, Akkoyun Balıkçılık olarak istenilen balığı pişirerek de satıyoruz. Karadeniz tavalarında, az yağda, sağlıklı evde yapılan balık gibi pişiriyoruz. Izgarada da balık pişirerek servis ediyoruz. Müşterilerimiz burada pişirilen balığı yiyebildikleri gibi, pişirilmiş şekilde evlerine de götürebiliyor. Müşterilerimizin memnun olması bizim için en önemli kriter.

HAMAMYOLU’NDA MİDYE KEYFİ

Tüm bunların yanında, balığın yanında olmazsa olmaz salata malzemeleri, balık pişirmede kullanılan mısır unu da satıyorsunuz.

Evet, mevsimine uygun yeşillik çeşitlerimizi de dükkanımızda satıyoruz. Çünkü balık alan herkes mutlaka bunlara da ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bu sene midye satışına da başladık. Eskişehirlileri midye lezzeti ile buluşturuyoruz. Hamamyolu gibi işlek bir alanda vatandaşların midyeye ilgisi de oldukça yoğun oluyor. Nasıl İzmir Kordon’da midye yeniyorsa, Eskişehir’de de Hamamyolu’nda midye yeniyor artık.

Editör: TE Bilişim