Söyleşi: Erdoğan Ekiner

-Öncelikle DİSK Emekli-Sen Şube Başkanı ‘Suat Hoca’yı tanıyalım..

SUAT B: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik ve Matematik bölümü mezunuyum. Edinren ve Eskişehir’de çeşitli liselerde hem fizik hem de matematik öğretmenliği yaptım. Çok eskiden Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kapatıldıktan sonra kurulan TÖB-Der üyesiydim. Çok sonra kamu çalışanları sendikaları kurulduğunda Eğit-Sen ve Eğitim-Sen üyesi oldum. Eskişehir’in en eski lisesi Atatürk Lisesi ile Cumhuriyet Lisesi’nde de öğretmen olarak görev yaptım. Sonra Sinan Alağaç İlköğretim Okulu’na sürüldüm ve emekli oldum. Emekli olduktan sonra Osmangazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu’nda ukutman-öğrenim görevlisi olarak fizik dersleri verdim. Şu anda Emekli-Sen şube başkanı olarak 11 yıldır görev yapıyorum ve emeklilerin sorunlarının çözümlenmesi için mücadele ediyorum.

ZORLUKLAR VE ANILAR

-Öğretmen, sendikacı olarak neler yaşadınız desem, sanırım çok uzun bir öykü olur. Yaşadığınız zorluklar, kimi anılar?

SUAT B: 1977’de Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katıldım. Çok sayıda insanın öldüğü bu mitingden sağ kurtuldum. Sular İdaresi üstünden ateş edilmişti. Belki de soyumun kısa olması beni ölümden kurtardı. Ama çok sayıda güzel insan yaşamını yitirdi... 20 Aralık 1994’de Eğit-Sen üyesi eğitimciler olarak iş bırakma eylemi yaptık ve yargılandık. Yargı ‘hak aramak suç değildir’ kararı verdi, serbest bırakıldık. Bazı batı ülkelerinde olmasına karşın, ülkemizde eskiden memur olarak nitelenen kamu çalışanlarının, eğitimcilerin grev hakkı yok. Ama biz bunu meşru ve doğru bir eylem, bir hak olarak gördüğümüz için bunu yaptık. 4 mart 1998’de kamu çalışanları olarak ilk gaz bombasına biz maruz kaldık.. 1995’de üç gün Kızılay’da yattık.. Bu da bir hak arama eylemiydi.. Bunun dışında öğrencilerimle, özellikle yoksul öğrencilerle ilgili anılarım var.. Bazan onlarla karşılaşıyorum.. İşlerinde uzman biri olarak karşıma çıkıyorlar, seviniyorum..

“KRİZİN FATURASI EMEKÇİLERE VE EMEKLİLERE ÖDETİLMESİN”

-Bir sendikacı olarak emeklilerin durumu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

SUAT B: Türkiye’de 12 milyonun üzerinde emekli var ve zor durumdalar. SGK verilerine göre asgari ücretin altında emekli maaşı alan emekli sayısı 5.5 milyon.. Sağlığa bile para vermek zorunda kalıyorlar. Papaz gitti, biz Papazı bulduk... Aslında ekonomik kriz çok daha önceden bağıra bağıra geliyordu. Krizin nedeni gerileyen üretim, hükümetin ve işverenlerin dışarıya olan borçlarıdır ve bu borç üçe katlamıştır. Bu borçların ve krizin faturası emekçilere ödetilmek isteniyor. 2007’de Başbakanlık genelgesi ile çalışanlara verilen promosyon bize verilmedi, yaptığımız mücadele sonrasında 300-450 lira arasında promosyan almayı başardık. Ama aynı dönemde milletvekilleri 8000-9000 lira arasında promosyon ödemesi aldı...

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2.000 TL OLMALI..”

-Şu an enflasyonun artması emeklilerin durumu nasıl etkiledi. Talepleriniz?

SUAT B: Ekonomik dalgalanma, artan enflasyon emeklileri, yanı sıra işçileri, özellikle asgari ücretle çalışanları çok olumsuz etkiledi. Başta elektrik, doğalgaz, gada maddeleri olmak üzere birçok şeye zam yapıldı ve bu da zaten düşük maaş alan emekleri sıkıntıya soktu. Bundan başka, emeklilere bazı hastanelerde olumsuz davranılıyor. Sağlıkta reform adına, farklı uygulamalar yapıldı ama emeklilere bazan 6 ay sonrasına randevu veriliyor. Bazan da özel hastanelere yönlendiriliyorlar. Bu da muayene ve tedavi için onların fazla para ödemesine neden oluyor. Bir emekli hastanesi açılması gerekli. Biz bu talebi dile getiriyoruz. Bunun dışında, kriz koşullarında da olsa, en düşük emekli maaşının 2.000 TL olmasını istiyoruz. Bu para bile yeterli olmayabilir. Biz bu talebi 2013’de dile getirmiştik. Hatta dönemin çalışma bakanı Faruk Çelik7in yardımcısı ile anlaşmıştık. Ama hükümet bu talebi kabul etmedi. Bir de yakacak yardımı sorununa değinmek istiyorum. Sendikalı işçiler yakacak yardımı alıyor ve bu doğru bir uygulama. Bunu biz de talep ediyoruz. Emeklilere de 1 ton kömür, 1 ton odun ya da 200 m3 dogalgaz desteği verilmelidir.

-Söyleşi için teşekkür ederiz.

SUAT B: Emeklilerin sorunlarını ve isteklerini anlatma fırsatı verdiğiniz için ben size teşekkür ederim..

Editör: TE Bilişim