Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Durur hükümet tarafından verilen sözlerin yerine getirilmemesinden yakındı.

  Merhaba Kamer Ali bey önce sizi tanıyalım

 Ben Kamer Ali Durur, 1982 Erzincan-Tercan doğumluyum. 1989'dan beri Eskişehir’de ikamet etmekteyim. Daha önce 8 yıl boyunca Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği'nin Gençlik Kolları başkanlığını yaptım. Daha sonra 2014 yılında yapılan genel kurul ile üyelerimizin takdiri ile Dernek Başkanlığı görevine getirildim. 4 yıldır bu onurlu görevi yürütmeye çalışmaktayım.

  Bizlere Alevilik nedir? Kısaca bahseder misiniz?

  Alevilik Allah’a kul Muhammed Mustafa’ya ümmet Ali’ye talip olmak demektir. Kelime anlamı da Ali’nin evi anlamına gelmektedir. Alevilik bir yoldur, İslamiyet'in de özüdür. Bizler İslamiyet'in doğuşundan itibaren Hz. Muhammed’in yanında bulunan Hz.Ali’nin öğretileri ışığında hareket eden bir inancın temsilcileriyiz.

  Dernek olarak faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

  Göreve geldiğimizden itibaren ilk yaptığımız işlerden bir tanesi 25 yıllık derneğimizde sesimiz olacak bir yayın organının eksikliğini fark edip Zülfikar İsimli dergimizi çıkarmak oldu. Dergimiz her 3 ayda bir çıkmaktadır. Dergimizde yapmakta olduğumuz etkinliklerin, köylerimizin  tanıtımı yapılmakta, inanç ve kültürümüz ile ilgili yazılar bulunmakta ve üyelerimizin yazdıkları şiir ve makaleler yer almaktadır.

 Derneğimize ait bağımsız bir Yurt ve Kültür merkezi yapmak amacı ile 670 m2 arsa aldık.  En yakın zamanda bu arsa üzerine bir kültür merkezi, gençlerimizin kullanacağı oda ve salonlar ile maddi yetersizlikler içinde okumaya çalışan üniversite öğrencileri için yurt projemizi hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Alevi-Bektaşi inancı için önemli olan tarihlerde konserler-paneller-törenler düzenlemekteyiz. Her yıl 10-15 adet çok önemli etkinlik düzenlemekteyiz. Bu etkinliklerimize binlerce canımız katılmaktadır.  Etkinliklerimizden bazıları ulusal olarak bir kimliğe sahiptir. Bu etkinliklerimize şehir dışından gelen yüzlerce canımızı misafir etmekteyiz.

Her yıl başta Hünkar Hacı Bektaş Veli olmak üzere birçok dergahımıza ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bunlar hem Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Yunus Emre gibi dini önderlerimizin dergahlarını ziyaretler olmakta hem de Ankara, Çanakkale, Karadeniz turları gibi kültür turlarını kapsamaktadır.

  Yurt projenizden bahsettiniz. Projeniz ne aşamada, çalışmalar ne zaman başlayacak?

  Derneğimizin yan tarafından bulunan spor tesislerinde 670 m2 arsamız bulunmaktadır. Bu alan içerisinde Tekel Genel Müdürlüğüne ait olan 2 dönüm arazinin derneğimize kazandırmak için Başbakan Sn. Binali Yıldırım ile iki sefer görüşme gerçekleştirdik. Bu araziyi derneğimize tahsisi konusunda kendisinden söz aldık. Ama ne yazık ki verilen sözler bu güne kadar yerine getirilmedi. Bu konuda herhangi bir adım dahi atılmış değil. Bu da siyasilerin Alevi-Bektaşi inancına mensup olan vatandaşlarına devlet olarak sahip çıkmadıklarının da bir göstergesidir. Bizler artık söz değil icraat bekliyoruz.

Bizler defalarca randevu talebimiz olmasına rağmen randevu alamadığımız Eskişehir Milletvekili ve aynı zamanda Kültür Bakanı Sn. Nabi Avcı’nın da bu konuda beklentilerimize  cevap vermesini bekliyoruz.  

 Hükümetten beklentileriniz nelerdir?

  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı bir an önce uygulamalarını talep ediyoruz. Bunlar Cemevilerine yasal statü verilmesi ve giderlerinin devlet tarafından karşılanması, eşit yurttaşlık hakkı, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve Cemevlerine de arsa tahsis edilmesidir. Yani kısaca AİHM’in verdiği kararları bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Bizler bu ülkede 15-20 milyon insanın inancını temsil eden bir derneğiz. Eskişehir'de de 30 dan fazla köy ve 50 bin alevi vatandaşımız bulunmaktadır. Devletimizin bizim ihtiyaçlarımıza cevap verecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirmesini bekliyoruz.

  Alevilik inancını anlatır mısınız ve günümüzde bu inancı

yaşatılabiliyor mu sizce?

Alevilik bir inanç biçimidir. Bu inancımızı da gücümüzün yettiği kadar uygulamaya çalışıyoruz.

Alevilik yüzyıllardır kapalı bir toplum olduğu için kendi değerlerini de geliştirmiştir. Örneğin Alevi toplumu belki de dünyada insana en çok değer veren toplumdur.

Bizler insanı merkeze alan, Halka hizmetin hakka hizmet olduğunu unutmayan ve Hünkarımızın dediği gibi Eline-Beline-Diline hakim olmaya çalışan bir toplumuz.  

Cem nedir? Kısaca anlatır mısınız?

Cem kelime anlamı ile toplanma ve bir araya gelmektir. Bizler cemlerimizde Hak-Muhammed-Ali’yi zikreden ve cemin başlangıcında helallik alan bir toplumuz. Cem bizim için hem bir ibadet hem de muhakeme yeridir. Cemde birbirinden alacaklı olan, küskün dargın olan kişiler helalleşirler ve Cem ibadetine bu şekilde başlanır. Cemimize gelen lokmalar hakça

paylaştırılır. Bizler Cem olduğumuz için birbirimizle dargın kırgın olamayız. Bu yüzden Alevi-Bektaşi inancına sahip olan toplumlarda suç isleme oranı çok daha azdır.

Ayrıca Cemlerimize merak eden ve katılmak isteyen tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum. Farklı inanç ve kültürlere sahip insanlarımız birbirini tanıdığı ölçüde kavgalar ve tartışmalar ortadan kalkacaktır. Maalesef birbirimizi tanımadığımız ve ötekileştirdiğimiz sürece daha çok kavga dilini kullanan bir toplum haline geliyoruz. Son zamanlarda ülkemizin en büyük sorunun da bu kutuplaşma olduğunu ve bunun çözümünün de karsıdakini tanımak ve dinlemek olduğunu

düşünüyorum.  

Eğitime önem veren bir kurumsunuz, bu yöndeki çalışmalarınızı-faaliyetlerinizi anlatır mısınız?

  Derneğimiz ve Vakfımızın ortak bir projesi olan “Gönlü Güzel İnsanlar” ile kurumumuzda 21 gönüllü öğretmen, 100 den fazla öğrenciye ders vermektedir. Dersler haftanın yedi günü ve ihtiyaç olan tüm branşlardan yapılmaktadır. 3 yıldır devam eden projemiz her geçen sene halkımız tarafından daha büyük bir ilgi görmektedir. Bu derslerimiz Türkçe, Matematik, İngilizce, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi başta olmak üzere birçok alanı kapsamaktadır. Ayrıca gönüllü öğretmenlerimiz ile birlikte öğrencilerimize moral ve motivasyon sağlamak amacı ile tiyatro, gezi, kahvaltılar, çeşitli eğlenceler  ve piknikler düzenlemekteyiz. Başta Aslıhan ve Irmak hocalarımız olmak üzere tüm gönüllü öğretmenlerimize yönetim kurulu olarak özverilerinden dolayı  teşekkürü bir borç bilirim. 

Bunların dışında bilgisayar, bağlama, semah kurslarımız da her dönem yapılmaktadır.

Editör: TE Bilişim