RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL/MANŞET GAZETESİ 

Eskişehir’in en büyük ikinci mahallesi olan Çamlıca, değişen ve gelişen yüzüyle Eskişehirlilerin en çok tercih edilen mahalleleri arasında… Şantiyeye dönüşen mahallenin Eskişehir’in en modern mahallesi olma yolunda hızla ilerlediğini aktaran Çamlıca Mahalle Muhtarı Savaş Hancı, “Çamlıca 1-2 sene içerisinde çok güzelleşecek. Vişnelik Mahallesi gibi olacak” dedi.

Savaş Hancı kimdir, tanıyabilir miyiz sizi?

1968 Çifteler doğumluyum. 1978 yılından beri Çamlıca Mahallesi’nde oturuyorum. Belediyede çalışıyordum. Belediyeden ayrıldıktan sonra Çamlıca’da market işlettim. Aynı zamanda Çamlıcaspor kulübüyle ilgilendim. Kurucu başkanım ve halen de kulüp başkanlığı yapıyorum. 2014 senesinde muhtar oldum. Hedefimiz mahallemizdeki insanlara hizmet etmek.

Göreve geldiğinizde Çamlıca Mahallesi nasıldı? Şimdi nasıl?

Çamlıca Mahallesi gelişmekte olan bir yer. Daha önceden Birlik Caddesi’nde tek katlı evlerimiz vardı. Şimdi ise Birlik Caddesi’nde tek katlı ev bulamıyoruz. Müteahhitlerimiz Çamlıca’ya ağırlık verdi. Çamlıca Mahallesi’ne aylık giriş yapan insan sayısı bin ile bin 440 arasında değişmekte. 363 sokağımız var her sokakta en az 5 inşaat var. 3-4 yıla kadar Çamlıca’da tek katlı ev kalmaz. Eskişehir’in Emek Mahallesi’nden sonra en büyük ikinci mahallesiyiz. Birinci mahallesi de olabiliriz.

Çamlıca Mahallesi gelişiyor. Gelişimle birlikte sorunlar da oluşuyor. Mahallenin sorunları nelerdir?

Bir inşaata başlarken doğalgaz, elektrik, su gibi 5 kazı oluyor. Kazılardan doğan çukurları kapatmak için Tepebaşı Belediyemiz asfaltı atıyor. O sokaktan ayrılıyor. Ama kısa süre sonra hemen bir inşaat daha başlıyor. 5 yer daha kazılıyor. Böyle olunca sokaklarımız köstebek yuvası gibi. Her sokakta kazılarla ilgili bir şikayet var. Bizim sıkıntımız şu anda inşaatların oluşturdukları bu kazılar. Biraz sabretmemiz lazım. 1-2 seneye kadar Çamlıca çok güzel bir yer olacak. Vişnelik Mahallesi gibi olacak.

Ev fiyatlarında bir artış oldu mu?

Tramvayın gelmesi ev fiyatlarını etkiledi. Daha önceden 80 ila 100 bin lira arası ev alırken şimdi ev fiyatları 170-200 lira arasında. Ayrıca çok sayıda işyeri açıldı. Mahallemizde sayılı esnafımız var. Şu anda açılan dükkânların haddi hesabı yok. Kaç tane esnafımız var inanın ben de bilmiyorum.

İNTERNET ALTYAPISI YOK

Beklentiniz ve istekleriniz nelerdir?

PTT merkez binası artık mahallemizde. 91 mahalle bize bağlandı. PTT şubemizde bir memur vardı ikiye çıkardık. Yeni bir PTT şubesi açılacak. Şu an bizim sıkıntımız Türk Telekom ile. Vatandaşımız ev alıyor, internet yok. İnternet altyapısı yok. İmza kampanyası başlatarak topladığımız imzaları Telekom İl Müdürlüğü’ne teslim ettik. Bu yılın ilk 6 ayı içerisinde bu sorun çözülecek deniliyor ama bir şey yapılmadan buna inanmam. Yapıldıktan sonra inanırım. Sonra kapalı spor salonun üst tarafındaki yere bir cami istiyoruz. Arkadaşlarla imza topladık. Kaymakamlığa, müftülüğe bildirdik. Bekliyoruz.

SOKAK TEMSİLCİLERİ KURACAĞIZ

Bazı mahallerde mahalle meclisler var. Ben bunlara karşıyım. Mahalle meclisi ne işi yarar? Kaç tanesi mahallesinin sorunlarını çözmüş. Biz sokak temsilcilerini kuracağız. Bir sokağın elektrik lambası yanmıyorsa, kaldırımı bozuksa, asfaltı bozuksa, engelli birey varsa, fakir aile varsa mahalle temsilcisi bana bildirecek. Bizde yetkililere bunu ileteceğiz. Bunun daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Siyasetçilerle, belediye başkanı Ahmet Ataç ile diyalog halinde misiniz? Mahallenin sorunlarını çözmek adına neler yapıyorsunuz?

Siyasetçiler için sermaye insandır. Çamlıca Mahallesi 60 bin nüfuslu bir yer. Milletvekillerimizi, Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Başkanı daha önceden tanıyorduk. Cumhurbaşkanımız bizi külliyeye davet etti. Ve muhtarlara öyle bir yetki verdi, ‘siz bizim elimiz, ayağımız ve kulağımız olacaksınız’ dedi. Mahallemizde olan olumsuzlukları İçişleri Bakanlığı’na bildiriyoruz, yetkili birimlere 15 dakika içerisinde düşüyor. Ama şimdiye kadar ben Tepebaşı Belediyesi’nden ne istediysem yaptılar. Öner Sokak’ta sular idaresiyle ilgili bir sıkıntımız var. Bir tek onu yaptıramadım. Bunun için uğraşıyorum.

Çamlıcaspor’un kulüp başkanlığını yürütüyorsunuz. Kulüpte kaç branş bulunmakta?

Çamlıcaspor kulübü 1998 yılında kuruldu. Eskişehir’de Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden sonra en çok branşı olan kulüp biziz. Çim hokeyi, beyzbol, softball, rugby, erkek ve kadın futbol takımları takımlarımız var. Bunlar hep Türkiye genelinde mücadele ediyor. Kulübümüzün geliri yok. Sıkıntılarımız çok büyük. Muhtarlığımızın gücüyle hareket ederek hem çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutarak, spora yönlendirmek hem de Eskişehirimizin adını en iyi şekilde duyurmak bizim amacımız.

21 BRANŞTA 420 SPORCUMUZ VAR

Kadın futbol takımız 3. Lig’de. Yıldız ve genç kızlar takımımız Türkiye Şampiyonası’na katılıyor. Rugby takımımız Türkiye Şampiyonası’nda şehrimizi temsil ediyor. Erkek rugby takımımızı yeni kurduk. Milli takıma 6 sporcu kazandırdık. 21 branşta toplam 420 sporcumuz var.

Editör: TE Bilişim