Yerel basının uzun yıllardır, her hafta yapılan basın açıklamaları ile kendisine aşina olduğu, çevre konusundaki gündem oluşturan açıklamaları ile tanınan Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer ile söyleşi gerçekleştirdik. Sümer, çevre bilincinin yeterince oluşmadığını söyleyerek, bu konuda yapılması gerekenler hakkında konuştu.

Güner Sümer kimdir, akademi ve iş hayatında neler yaptı?

1996 yılında Amerika’daki New York- Alfred Üniversitesi’nden mühendis olarak mezun oldum. 1966- 1986 yıllarında Sümerbank Fabrikaları’nda mühendis, şef ve müdür olarak çalıştım. 1987-2007 yıllarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, öğretim üyesi, yardımcı doçent ve doçent olarak çalıştım. 2008 tarihinde ise Anadolu Üniversitesi’nden emekli oldum.

Çevre Derneği ile Tanıl tanıştınız, ne zaman üye oldunuz?

Ben 10 Ağustos 1998 tarihinde Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’”ne üye oldum ve burada çalışmalara başladım. 2001 yılından bu yana ise Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum.

Tam 16 yıl olmuş, bu zaman boyunca dernekte nasıl çalışmalar yürüttünüz?

Burada bugüne kadar yaptığım çalışmalardan bahsedecek olursak, ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yoğunlukta. Bugüne kadar 18 çam ormanı dikimi gerçekleştirdik. Eskişehir’deki kömür kazanlarından gelen hava kirliliği konusunda çalışmalar yaptık. Eskişehir’e doğalgaz gelmesi ile ilgili sorunları çözümledik. Çevre eğitimi çalışmaları kapsamında okullarda ve sivil toplum kuruluşlarında 240 çevre konferansı verdik. Porsuk suyu havzasının kirliliği konusunda Eskişehir’de Kütahya’da çalışmalarımız oldu. Çöp geri dönüşümü konusunda çalışmalarda bulunduk. Eskişehir’de erozyon, heyelan ve deprem konusunda çalışmalarımız oldu. Eskişehir’de doğal, tarihi ve kültürel varlıkların korunması konusunda çalışmalarda bulunduk. Frigya Vadisi ve Odunpazarı Evleri’nin restorasyonu konularında katkılarımız oldu. Eskişehir’in kentsel sorunları kapsamında, trafik sorunları, gürültü ve görüntü kirliliği konularında çalıştık.

OKULLARDA ÇEVRE DERSİ OLMALI

Eskişehir’de çevre bilincinin yeterli derecede gelişmediğini söylüyorsunuz... Çevre bilincinin gelişmesi için yapılması gerekenler nedir?

İlk olarak okullarda çevre dersi konulmalıdır. Çevre bilinci çocuk yaşta aşılanmalıdır. Bunun yanı sıra okullarımıza çevre kolu öğretmenleri atanmalıdır. Ayrıca halkın çevre konusunda bilinçlendirilmesi için okullar, üniversiteler ve yerel yönetimler tarafından eğitim ve proje çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca çevre konusunda yerel yönetimler, kamu kurumları ve okullar arasında müşterek projeler hazırlamalıdır.

Son olarak Eskişehir’de neler yapılmalı çevreyi korumak için…

Eskişehir’de 1993 yılından itibaren ağaçlandırma, yeşillendirme hava kirliliği, su kirliliği, çevre eğitimi, geri dönüşüm, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve kentsel sorunlar konusunda çalışmalara başlanmıştır. Ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını görüyoruz. Çevre konusunda Eskişehir’deki çalışmaların arttırılması ve hızlandırılması gerekmektedir. Ayrıca yerel yönetimler, kamu kurumları, okullar, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri arasında kolektif ve diyalog içeren çalışmalar yapılmalıdır.

Editör: TE Bilişim