Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 

CHP Odunpzarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Seçim çalışmalarında sokak örgütlenmesi modelini benimsediklerini anlatan Çınar, “Odunpazarı bölgesindeki 35 mahallemizin esnafını tek tek ziyaret ettik, Odunpazarı bölgesinde 297 bin civarında seçmenimiz var hepsine ulaşmaya çalıştık” dedi.

Hem parti olarak hem de ilçe örgütü olarak yerel seçimde başarılı bir sonuç elde ettiniz. Çok kritik olarak görülen Odunpazarı bölgesinde Odunpazarı belediye başkanlığını kazandınız. Öncelikle bu seçim sürecini değerlendirir misiniz?

Odunpazarı ilçe yönetimi olarak bizim Odunpazarı ilçesinde üstlendiğimiz görevin bilincindeydik. Yapmamız gerekeni biliyorduk ve Odunpazarı Belediyesi’ni kazanmak için var gücümüz ve gayretimiz ile çalıştık. Çalışma biçimimizi şekillendirdik, detaylandırdık özellikle il, ilçe yönetimimiz olarak, kadın kollarımız olarak, gençlik kollarımız olarak neler yapmamız gerekiyorsa yönetim kurulu arkadaşlarımızla detaylı bir şekilde inceleyerek ve bunun üzerine gidip seçimi almanın yollarına baktık. Kırsalda bizim üzerimize düşenleri yapmak zorundaydık ve bunları başardık, kırsalda arkadaşlarımızı görevlendirdik. En az iki defa kırsalda yaşayan köylülerimizle dertleşerek onların dertlerini dinledik ve arada bir köprü oluşturma gayreti içerisinde olduk. Bunun devamında merkezde de sandık çalışmalarımız, sandık örgütlenmemiz olması gerekiyordu, bunun için de yönetim kurulundaki görev dağılımını burada da yaparak arkadaşlarımızın özellikle de sandık güvenliğini sağlamak için çalıştık. O gün 31 Mart seçimlerinde görev yapacak arkadaşlarımızı çok detaylı bir şekilde örgütlendirdik. Bunun başarısını da seçimden sonra ve seçim günü gördük. Devamında ise gönüllü gruplarla dışarıda buluşarak, Eskişehir ve özellikle Odunpazarı bölgesinde şimdiye kadar yapılamayanı birlikte örgütümüz ve gönüllü grup arkadaşlarımızla başardık.

Peki bunu nasıl başardınız?

Bunu nasıl başardık, her gün seçim bürosunda buluşarak değişik bölgelerdeki seçim bürolarında buluşarak ve Odunpazarı bölgesindeki 35 mahallemizde örgütlü bir çalışma yaparak… Sabah 09 :00 -09:30 gibi gönüllü grup arkadaşlarımız mahallelerdeki bir turu kesin tamamladılar ve bu turun sonunda 135 bin ve 140 bin civarında haneyi ziyaret ettiler. Çalışanların, o bölgede yaşayan halkımızın dertlerini dinleyerek ve onlarla nasıl bir seçim süreci geçirmeleri gerektiğini tartıştılar. Yeri geldi onlar dertlerini Odunpazarı Belediyesi’nde bizlere anlattılar, şu konularda çözüm üretmemiz gerek, bu konularda da halkımızın bazı istek ve dilekleri oldu. Biz de bunlar üzerinden çalışma yaparak yola devam ettik. Özellikle Odunpazarı ilçe yönetim kurulu olarak bizler de 8-10 kişilik bir grupla Odunpazarı bölgesindeki 35 mahallemizin esnafını tek tek ziyaret ettik. Kırmızı toprak mahallesinden başladığımız süreci 35 mahallemizde etkin bir şekilde buluşarak, her gün akşam saat 6’ya kadar olan süreçte bütün esnafımızı tek tek ziyaret ederek -önce kenar mahallelerden başlayarak- gerçekleştirdik. Bu süreçte başta Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen hocamıza Büyükşehir’de, Odunpazarı’nda da Kazım başkanımıza oy istedik. Halkçı belediyeciliğin nasıl olması gerektiğini anlattık ve sanırım ki sayısı  yaptığımız hesaplarda yaklaşık 8 bin 9 bin civarında gibi rakama ulaşıyor. Yıllardan beri ilk defa böyle bir çalışmanın içerisinde olduk ama bunun meyvelerini de çok güzel bir şekilde aldık. Odunpazarı’nda  zorlu bir süreç vardı bu süreçte tabi biraz daha istekli çalıştık, biraz daha azimli çalıştık kesinlikle biz diyorduk ki Odunpazarında, Tepebaşında ve ana kent belediyemizde bir ayrılma olmasın, yine beraber görev yapsınlar başkanlarımız. Kırsaldaki bu süreçte de  alabildiğimiz kadar, yapabildiğimiz kadar ne kadar çok belediye bizde olursa Büyükşehir’de o kadar rahatlama olacak düşüncesiyle yola çıktık. Bizden yana tavır alan bize oy veren vermeyen bütün halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi buradan da  bir kez daha yeniliyoruz.

Başkanım o süreç içerisinde özellikle seçim akşamı sandıkların açıldığı zaman daha önce AK Parti’nin CHP’ye çok fark attığı mahalleler vardı, bu mahallelerdeki sonuçlar açıklanınca ne hissettiniz?

Orada AK Parti’nin oyunun ne kadar azaldığının, CHP’nin oy oranının yükseldiğini yani o farkı yarı yarıya indirdiğini, zaten oylar gelmeye başlayınca gördük. O süre içerisinde insanlar Odunpazarı’nın  kazanıldığını anladılar. Şimdi gönüllü gruplarımız en az 3 defa girdiler o mahalleye, biz de en az 3 defa girdik. Emek mahallesi, 71 Evler, Huzur, Erenköy mahalleleri… Bundan sonra buralarda yapacağımız çalışmalar da kat kat artarak devam edecek. Hem bizim hem yerel anlamda Odunpazarı Belediyesi’nin Belediye Başkanımız Kazım Kurt’un yapacağı çalışmalar da çok fazla olacak, çok daha iyi olacak. Biz Emek mahallesinde dolaştık, gezdik, bir takım sıkıntıları gördük, daha önceleri olan oy oranımızı şu anda yüzde 80 arttırarak 7 bin civarlarına çıkarttık. 4 bin civarlarından 7 bin civarlarına çıkarttık ki; bu bizim için önemli bir çalışmaydı bu da başarı yüzdesine vurduğumuzda yaklaşık yüzde 80 yapıyor. Aynı zamanda ilçe yönetimi olarak bizlere de değişik yollarla gelen hem kırsalda hem de burada 35 mahallemizden gelen sorunları biz dinliyoruz, not ediyoruz bunu bir şekilde belirli aralıklarla Odunpazarı Belediyesi’ndeki görevli arkadaşlarımıza aktarıyoruz. Bundan sonra da Eskişehir’deki iyi belediyecilik, halkçı belediyeciliği örgütle birleştirerek daha güzeli halkımızın yararına neyse onu yapmak için çaba sarf edeceğiz. Bizim görevimiz bu.

Seçim sürecinde örneğin iktidar partisinin adayı genelde farklı bir taktik uyguladı, sert söylemleri oldu, daha agresif bir politika uyguladı. Siz ise tam aksine sessiz kaldınız, yanıt vermediniz. Siz de parti olarak da karşı tarafa yanıt vermek yerine çalışmayı yeğlediniz.

Biz insanlarla diyalog kurmayı yeğledik, o süre içerisinde ve Eskişehir’de iyi bir seçim ortamı yürüttük. Odunpazarı Belediyesi’nde zaten Kazım Bey 5 yıl içinde ilk defa bir belediye başkanı olmasına karşın, uzun süreli pek çok şey yaptı. Hiç bir şey yapmayan belediye başkanı da gördük bu ülkede. Projeleri de peş peş sunmaya başlayınca o ortam zaten biraz daha yumuşadı. Şimdi bu seçim sürecinde önce bir kelime daha söyleyeyim, biz neler yapmamız gerektiği konusunda yönetim kurulu arkadaşlarımızla çok detaylı toplantılar yaptık. Odunpazarı’ndaki süreci güzel ve kaliteli hale getirdik. Ne yapmamız gerektiğini detaylı bir şekilde inceledik,  hangi mahallelerde eksiklerimiz varsa buralarda olması gerekenin üzerinde yoğunlaştık, neler yapabileceğimizi tartıştık ve dışarıdan bize gelen ne olursa olsun, kim ne söylerse söylesin, cevap vererek değil, bizim iş yaparak cevap vermemiz gerekiyordu. Bizim alanlarda olmamız gerekiyordu, bizim sokaklarda olmamız gerekiyordu ve insanlara yıllardan beri anlatılamayanı belki anlatılıp da eksik kalanı tamamlayarak gittik kapılara, evlere, esnafın yanlarına, dükkânlarına.

Seçim gecesinden ve sonrasındaki yemekli buluşmanızdan da söz eder misiniz?

Mahalle temsilcilerimizin önderliğinde mahalledeki arkadaşlarımız aynı zamanda da o gün 31 Mart seçimlerinde sandıkta görev yapan, saatlerce görev yapan arkadaşlarımız, okul sorumlularımız kat sorumlularımız, müşahit arkadaşlarımız hiçbir şekilde sandıklarını terk etmediler. Akşamın belirli saatine kadar tutanaklar, ıslak imzalar imzalanana, veriler alınana kadar görev alanlarını terk etmediler. Onun için biz şöyle dedik yine yarın hemen sıcak bir seçim olacakmış gibi biz hazır olmak zorundayız ve hazırız da şu anda bunu da değerlendiriyoruz detaylarıyla. Yine seçim olacakmış gibi biz bekleyeceğiz ve bu şekilde hareket ederek yolumuza devam edeceğiz. Bunun için dedik ki arkadaşlarımıza teşekkür edelim, gerekirse mahallelerde gerekirse de, bunu topluca yapalım. Otelde bir yemek verdik ilçe yönetimi olarak yaklaşık 1700-2000 bin arasında bir katılım oldu, çok güzel bir gece  oldu. Herkes çok mutlu, çok eğlenerek ayrıldılar. Kazım başkanım katıldı, Büyükşehir belediye başkanı Yılmaz hocam oradaydı. Kendileri de çok memnun kaldılar. Seçim ne zaman gelirse gelsin biz Cumhuriyet Halk Partisi Odunpazarı İlçe yönetimi, gençlik kolları ve kadın kolları olarak biz bu günden itibaren yine hazırız, biz yarından itibaren de yine mahallelerde ve kırsalda olmaya gayret ediyoruz ve edeceğiz de. Hem kendi örgütümüzü diri tutacağız hem de halkımızın sorunlarıyla yakından ilgilenmiş olacağız.

Bundan sonraki süreçte ne yapacaksınız? Örgütlenmede partide değişiklik veya farklı bir yöntem uygulayacak mısınız?

Bizim burada genel merkezimizin, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun istediği, parti okulumuzun istediği bir örgütlenme modelini gerçekleştiriyoruz; “sokak örgütlenmesi” diyoruz biz buna. Sokak örgütlenmesini incelediğimizde; olması gereken ve bizim de kabul ettiğimiz, istediğimiz bir model. Olması gerek ama biraz geç kalınmış bir model, yine de biz bundan sonra nereden başlasak kârdır diyoruz ve başladık şu anda Türkiye’de 50 ilde uygulanıyor, yola çıkıldı. Odunpazarı bölgesinde 297 bin civarında seçmenimiz var. Bu model diyor ki; önce komşunu tanı, onu dinle ve iyilik yap. Yani aslında ne diyor; eskiden olan o sıcak ilişkileri yeniden kurun, mahallelini dinle, düğünlerine git, cenazelerine git, başka şeyler yap, başka ihtiyaçları olan insanlara da yardım et. Bu anlamda düşündüğümüzde; bizler deki insan olmanın gerekliliğini, sarılmanın kucaklaşmanın, dert dinlemenin, arkadaş olmanın, komşu olmanın, bunun beraberinde sıcak ilişkileri kurmanın önemini ve gerekliliğini anlatıyor bize sokak örgütlenmesi. Türkiye’de Odunpazarı olarak da bu çalışmada çok iyi bir yerdeyiz. Nasıl olursa olsun bu zoru başarmak zorundayız ve sokak örgütlenme modelini kesinlikle Odunpazarı bölgesinde en eksiksiz şekli ile başarabildiğimiz oranda, başarı da gelecektir. Ayrışmadan, didişmeden, çekişmeden bu örgütlenme modelini yürütebilirsek, bence mahallelerdeki yaşam biçimlerini biraz daha pekiştirip, biraz daha canlı tutabiliriz, biraz daha barışçıl bir ortamı sağlamış olabiliriz diye düşünüyorum.

Sokak örgütlenmesi hem partisel anlamda iyi, hem de toplumsal anlamda... Artık biliyorsun apartmanlarda insanlar karşı komşusunu tanımıyor, öyle bir konuma geldik. Bir de şimdi ayrıştırma, insanların arasında ki kin, nefret tohumları çok tehlikeli bir boyuta dönüştü. En son işte Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı oldu, onu da gördük, Kılıçdaroğlu’na saldırıyla ilgili neler söylemek istersin?

Tabi ki süreci önceden alıp da getirmek gerekiyor, yani şimdi yerel seçim sürecine giriyorsun ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak iyi bir çalışma yapıyorsun ülke genelinde büyükşehirlerden başlayan, halende devam eden bir İstanbul sürecimizde var gördüğünüz gibi. Devam eden büyükşehirlerde yine diğer şehirlerde de iyi bir kazanım elde eden Cumhuriyet Halk Partisi var, bu süreç içerisinde tabi ki daha bir yıl öncesinden söylemler var, yani şehit cenazelerinin olmasını kim isteyebilir bu ülkede böyle bir şey asla kabul edilemez. Şehit cenazelerini kim isteyebilir. Bütün şehitlerimiz bizim evlatlarımız. Kılıçdaroğlu’na yapılanlar; ilk başta o eve haksızlık, o aileye haksızlık. O insanlar acısını yaşayamadı. Şehitlerin gelmesini hiç kimse istemez. Şehitler üzerinden politika yapılmaz, bu çok yanlış ve tehlikelidir. Siyasi parti liderleri konuştuklarına dikkat etmek zorundadırlar. İnsanları ayrıştırmamalı, ötekileştirmemelidirler. Biz barışmak zorundayız, kucaklaşmak zorundayız. Yoksa yaşamın her alanında kaybederiz. Tarımda, hayvancılıkta, eğitimde, sağlıkta kaybettik her şeyimizi kaybettik, bunu görmeliyiz, barışmak zorundayız. Genel başkanımız  hiç kırıcı, ayrıştırıcı bir söz söylemedi, ona yapılanı kabul etmek olanaksız tabi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'e geldiğinde Alpu'nun tarım alanı olduğunu sit alanı olduğunu söyledi. Bu sözler, bazı haberlerde yorumlarda sanki termik santralden vazgeçilmiş gibi yansıtıldı? Termik santralle ilgili son gelişmeler ne?

Termik santral gündeme geldiği sürece CHP olarak karşı duruşumuzu sürdürdük. Alpu Ovası'nda böyle bir şey olamayacağını söyledik. Biz düşündüğümüzden taviz vermeyeceğiz, termik santrali yapılmasına karşı çalışmayı sürdüreceğiz. Alpu temiz kalsın, hayvanlarımız, topraklarımız, çevre ve köylülerimiz bundan etkilenmesin. İnsanların sağlıklı yaşama hakkına inanarak, biz bunu kurdurmamak için elimizden geleni yapacağız.

Odunpazarı sakinleri sizden ve belediyeden en çok ne istediler?

Türkiye genelinde insanlar mutsuz. 145 ülke içinde sondan 4’üncü sıradayız. İnsanların genelde iş aradıkları, iş üzerinden bize yaklaştıklarını biliyoruz. İşsizlikten dolayı çok mutsuzlar. Belediyelerde binlerce insanı nasıl istihdam edebilirsiniz. Şehir içinde trafik sorunu var ama bunlar çözümlenecek sorunlar. İnsanlarımızın büyük bölümü mutsuz yaşıyor. Türkiye genelinde böyle mutsuzluk var.

İlçe yönetimi ve belediye arasındaki ilişkileriniz nasıl?

Belediye ile bir sorunumuz yok, ilişkilerimiz daha iyi

Son olarak Odunpazarlılara, Eskişehirlilere vereceğiniz mesajlar nelerdir?

Seçim sürecinde bölgemizde yaşayan, kapılarını çaldığımız halkımızın, esnafımızın bize gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyoruz. Biz bundan sonraki süreçte güzel Eskişehir'in renkli Eskişehir'in devamlılığından yanayız, âhenk devam etsin, güzellik devam etsin, kaliteli yaşam devam etsin dedik. Eskişehir'de barışı, yeşil alanları savunacağız. Bütün halkımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Biz yine mahallelerde, köylerimizde olacağız.

Editör: TE Bilişim