Kaynak: Eskişehirspor Gazetesi

Eskişehirspor  A Takım yardımcı antrenörlüğü ve U19 takımı antrenörlüğü görevlerini  yürüten Yasin Söğüt ile bir araya geldik. Özellikle U19 takımı hakkında bilgiler aldığımız Söğüt, “Geniş bir oyuncu havuzuna sahibiz. A takıma çıkan çıktı, kalanlar geride kaldı görüşlerine katılmıyorum. Kumaşı kötü olan oyuncu ile işimiz yok” dedi. Antrenörlüğe başlama sürecini bizimle paylaşan Söğüt, “Amatör liglerde futbol oynadım. Eskişehir Şekerspor ve Kütahya’da futbolculuk kariyerim var. Şu an 36 yaşındayım ve 25 yaşından beri antrenörlük yapıyorum. Futbolculuk yaparken Serdal Eroy beni Eskişehirspor Kanlıkavak Futbol Okulu’nda görevlendirmişti. Bir gün bir maçımızı seyrettiler. Serdal hoca o maçın ardından bana ‘ya antrenörlük yap, ya da futbolculuğa devam et’ dedi. Ben de 25 yaşında antrenör olmaya karar verdim. Yaz, kış okulları, akademi takımları derken 11 yıl geçti ve bugünlere geldik” dedi.

“KARİYERİMİN DÖNÜM NOKTASI 2003 DOĞUMLU OYUNCULARIM”

Antrenörlük kariyerindeki büyük çıkışı 2003 doğumlu oyuncularıyla yakaladığını ifade eden Söğüt, “1999 doğumlu ve sonrası bütün yaş grupları ile çalıştım. 2003 doğumlu oyuncular bana takım olarak emanet edilmişti ve bu benim için bir ilkti. Eskişehir’i gezerek 2003 doğumlu, yetenekli oyuncular toplamaya başladım. Amatör takımlardan, okul takımlarından oyuncu topladım. 5 yıl sonra bu oyuncular 14 yaşına geldi ve biz U14 takımı olarak Türkiye finali oynadık. Final maçında Galatasaray’a mağlup olduk. Eskişehirspor’a güzel paralar kazandırarak transfer olan Bilal Ceylan ve Metehan Altunbaş gibi şimdi A takımımızda forma giyen bir çok çocuğumuz da o takımın oyuncularıydı” dedi

“YAŞLARINA GÖRE CİDDİ İŞLER YAPIYORLAR”

A takımda görev yapan genç oyuncuları yakından tanıdığını belirten Söğüt, “A takıma çıkan genç oyuncularımız çok büyük bir sorumluluğun altına girdiler. Eksikleri varken bu durumdalar. Bence bu gençler zamanla çok daha iyi olacaktır. Ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum. Yaşlarına ve kariyerlerine rağmen ciddi işler yapıyorlar. İki maç A takımın başında görev aldım. Bu oyuncularla çalışma imkanı buldum. Sıcak bir iletişimiz oldu. Ankaraspor ile berabere kaldık, Adanaspor’a mağlup olduk. Kamuoyunda geçmiş maçlara nazaran daha iyi bir mücadelenin olduğu yazıldı. Biz bu oyuncuları yakından tanıdığımız için bazı kararları alırken daha cesur davrandık. Alabilecekleri risklerin sınırlarını biliyorduk. Bu takım çok daha iyi işler yapabilecek potansiyele sahip” dedi.

“U19 LİGİ’NDE HEDEFİMİZ İLK 3’E GİRMEK”

Söğüt, U 19 Ligi’nin pandemi şartları nedeniyle Mart ayı içerisinde başlamasıyla ilgili olarak ise planlamayı şu sözlerle aktardı; “İlk iki maçımızı oynadık. 17 maçın ardından normal sezon sona erecek ve ilk 8 sırada oynayanlar play off maçlarını oynayacaklar. 19 Haziran’da normal sezon sona erecek ve play off maçları daha sonraki tarihlerde oynanacak. Play off’a kalan 8 takım oynanan maçların ardından 4’e düşecek ve bu 4 takım Antalya’da kendi aralarında bir turnuva oynayacak. İlk 3’e giren takımlara da para ödülü verilecek. Bizim hedefimiz de bu 3 takım arasında olmak.”

“CİDDİ VE ÖNEMLİ BİR TAKIMA SAHİBİZ”

Sportif başarının yanı sıra A takıma oyuncu yetiştirmenin de temel hedefleri olduğundan bahseden Yasin Söğüt, “Geniş bir oyuncu havuzuna sahibiz. A takıma çıkan çıktı, kalanlar geride kaldı görüşlerine katılmıyorum. Kumaşı kötü olan oyuncu ile işimiz yok. Potansiyeli ve geleceği olan oyuncularla antrenman yapıyoruz. Takımımızda 2001, 2002, 2003 ve 2004 doğumlu oyuncular var. Pandemi nedeniyle U17 ligi bu sezon oynanmıyor. O yaş grubundan da oyuncular takımımıza dahil ettik. Ciddi ve önemli bir takıma sahibiz. Bu oyuncuları geliştirip, A takıma kazandırmayı istiyoruz. Oyuncuların yaşları ile değil, potansiyellerine göre kararlar alıyoruz” açıklamalarını yaptı.

“OYUNCULARLA GÖRÜŞÜP, YENİDEN MOTİVE EDİYORUZ”

 A takımdan U19’a gönderilen genç oyuncuların psikolojik olarak etkilendiklerini dile getiren Yasin Söğüt, “Kulübümüzün içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı A takım ve U19 takımları arasında çok oyuncu gidiş gelişi oldu. A takıma dahil edilen oyuncuların yeniden U19’a dönmesi psikolojik açıdan sıkıntılar yarattı. Genellikle yeniden motive olma konusunda mental problemler yaşıyorlar. Biz de hocaları olarak onlarla birebir görüşmeler yapıyoruz. Profesyonel hayatta bunların olabileceğini söylüyoruz. Sıkı çalışırsa yeniden A takıma yükselebileceğini ifade ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

“YETİŞEN BİR OYUNCUDA TÜM ANTRENÖRLERİNİN EMEKLERİ VARDIR”

Bizim öncelikli görevimiz A takıma futbolcu yetiştirmek diyen Söğüt, son olarak, “Bir oyuncu A takıma çıkıp, başarılı işler yapmaya başlayınca bazı kimseler çıkıp ‘bu oyuncuyu ben yetiştirdim’ diyebiliyor. Bu tarz açıklamalar doğru değil. Yetişen bir oyuncuda altyapıda çalışmış tüm hocalarının emekleri vardır. Eskişehirspor altyapısından A takıma çıkan, farklı takımlara transfer olan her oyuncu Eskişehirspor altyapısının ürünüdür. Ahmet, Mehmet, Hasan veya Ali’nin yetiştirdiği oyuncu değil, Eskişehirspor altyapısının yetiştirdiği oyuncu cümlesi daha doğrudur” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilişim