Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 

Dilara Serintürk Yurtdışı Eğitim ve Hibe Danışmanlığı Ofisi sahibi Dilara Serintürk ile teşvik ve hibeler hakkında konuştuk.

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? Bu işe ne zaman ve nasıl başladınız?

1998 yılında Eskişehir’e bir üniversite öğrencisi olarak gelmiştim. Öğrenci olarak geldiğim şehirde kaldım ve burada iş hayatına atıldım. 15 sene Es Group bünyesinde çalıştım. Daha sonra farklı bir kulvar olan danışmanlık işine yöneldim. Bu konuda eğitimler aldım. Çok yakın bir arkadaşım Samsun’da bu işi yapıyordu. Onların projelerini yazmaya, denemeler yapmaya başladım. Son 3 senede onunla birlikte projeler yazdım. Sonrasında bu işi sürekli yapmak istediğimi fark ettim ve yola çıktım. Şu an için keyifli gidiyor…

İşin tanımını yapar mısınız bize?

İş yapanlara, iş kuranlara yıllardan beri devletin belli başlı teşvikleri oluyor. İlk olarak KOSGEB ile bu destekler anılmaya başlandı. Şimdi pek çok kurumun farklı teşvikleri mevcut. İşletmeler ve kurumlar, kendi imkanlarıyla geldikleri noktaları, bu teşviklerle ve doğru planlamayla faydalı şekilde kullanabilirler. Alınacak teçhizattan, personele, işletme için gereken belgelerden yurtdışında pazar bulmaya kadar pek çok konuda teşvikler yer almakta. Önceki senelerde başvuruların daha zor olduğu ancak son dönemlerde yapılan çalışmalarla belge yükünü ortadan kaldırarak başvuruları sistem üzerinden almaya başladılar. Bu da süreci biraz daha kolaylaştırıcı hale getirdi. Tabi bu destekler Firmaların yararına olduğu kadar ülke ekonomisinin güçlenmesine de çok büyük katkı sağlıyor. Kobiden sanayiye yatırım ve büyüme planı olan her kesime destek verici paketlerle duyuruluyor.

İş yükü yoğun firmaların bu teşvikleri yoğunluktan dolayı takip edemedikleri zamanlarda onların talep-istek ve hedefleri doğrultusunda proje yazımı, iş takibi gibi süreçlerinde danışman desteği ihtiyacı duydukları takdirde DS Danışmanlık olarak tarafımıza ulaşıyorlar. DS Danışmanlık olarak sürekli ya da proje bazlı çalışarak ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermekteyiz. Bu desteklerin çağrıya çıktığından, uygun şartları taşıyıp taşımadıklarından firmalar haberdar olamayabiliyor. Aslında sanayi odaları, ticaret odaları, desteği veren kurumlar bu çağrıları her kanaldan paylaşarak yararlanıcıları faydalanmaya davet ediyorlar ama maalesef şirketlerde bu işlerle ilgilenebilecek birisi belirlenmedikçe ya da böyle bir departman kurulmadığı sürece projeyi yazsalar da takipte sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu yüzden özellikle altını çiziyorum gerçekten dışarıdan desteğe ihtiyaç duyan firmalara bu süreçleri için hizmet vermekteyim.

Genel olarak danışmanlık isminin yıllar içinde olumsuz olaylarla anılmış olması, çalışmalarımı yaparken ekstra titiz davranmama ve bu şekilde çalışmayı yoluma ışık yapmama sebep oldu.

Bunun yanında devletin danışmanları denetleme konusunda da adımları olması yararlanıcıları da belli başlı risklerden korumak adına çok doğru bir karar diye düşünmekteyim. İlerleyen günlerde danışmanların alması zorunlu belgeler yeni yeterlilik şartları ile devlet kanallarının gerçekleştireceği sınavlarla, başarılı olanlara verilecek. Bu durum işini doğru yapacaklar için çok doğru bir ayrıştırıcıdır diye düşünüyorum. Bu  düzenlemeler sonrasında daha da güzel işler yapılacağı inancındayım. Yoksa her firma ilgili kurumundan istediği zaman her istediği konu ile ilgili bilgiyi rahatlıkla alabiliyor. Kurumlardaki uzmanlar son derece yardımcı bu konularda. Karşılıklı görüşüldüğünde destek yararlanıcıları aracı bir hizmet almak istediği takdirde yatırımcı ve kurum arasında sadece bir kolaylaştırıcı olduğumuzu düşünüyorum.

DS Danışmanlık olarak hangi konularda hizmet veriyorsunuz?

Proje yazımı, belge alım işlemleri, teşviklerle alakalı sürekli danışmanlık, fizibilite hazırlama, yetkinliğim konularında eğitim verme ve bunun gibi birçok konuda hizmet vermekteyim. Sürekli danışmanlık ve sadece proje danışmanlığı yaptığım çok sayıda firma var. Ayrıca 2 ilçe belediyeye de TANAP ve BEBKA üzerinden yazdığım ve geçen projelerin sürekli takibini yapmaktayım.

Son 2 ayda kurumların açıkladıkları mevzuat değişikliği ile uygulamaya geçecek olan birçok destek paketi önümüzdeki günlerde ilgililer tarafından gerektiği şekilde duyurulur diye düşünüyorum. Ve yatırım kararı alan tüm firmalara bu destekler hakkında bilgi sahibi olmaları açısından kurumlarla irtibata geçmelerini öneriyorum. Sonrasında gerekli gördükleri takdirde biz de DS Danışmanlık olarak her türlü desteğe hazır olarak firmalara hizmet vermeyi isteriz…

Editör: TE Bilişim