İletişim  İstiklâl Mah.Reşadiye Esnafı Sok .No:38/A 055  0552 613 9456

 

Kybele Doğal Sabunculuk Kurucusu Nedim Yurtsever, 1999 yılından bu yana Eskişehirlileri doğal sabunlarla buluşturuyor. Yurtsever, doğal sabunun nasıl yapıldığını ve hangi sabunun hangi cilt ve saç problemlerine iyi geldiğini anlattı. Yurtsever, insanların artık doğal ürünlere yönelmeye başladığını, bilinçlendiğini ve sonrasında Türkiye’nin her yerinden müşterileri olduğunu söyledi.

Eskişehir’de sabun satma fikri nasıl ortaya çıktı ne zaman başladı? Nasıl karar verdiniz bu işi yapmaya?

İstiklal mahallesi Reşadiye esnafı sokak, 38-A Belediye Aşevi’nin karşısında yer alan bu dükkân babamındı. Ben aslında balık adam, dalgıç eğitmeniyim, İzmir’deydim, yurt dışında uzun zaman yaşadım, 1998’de babam bu dükkânın boşaldığını söyledi ve dönmemi istedi. Sabunlarla tanışma hikayem ise abimle başladı, yurt dışındayken Türkiye’ye tatile geldiğimde abimin banyosunda Bıttım Sabunu gördüm ve saçlarımı yıkadım, müthişti, abim doktor ve doğuda görev yaptığı zamanlarda edinmiş bu sabunlardan. Sonra 1999 yılında bu dükkânı açtım zeytin satıyordum, ama dükkanın bir köşesinde de Bıttım Sabunu satıyordum. Burdaki sabunları alanlar bir daha almaya, eşine dostuna da alamaya başladı, memnun kalan tekrar istiyordu, derken biz sadece Bıttım Sabunu satmaya başladık ve adımız sabuncu oldu. Sonrasında herkes gelip bize sabun sormaya başladı ve biz de böylece sabunları araştırmaya ve yeni çeşitler getirmeye başladık ve zamanla onlarca çeşit sabunu burada satmaya başladık. Yani işin özeti, bizi vatandaş yönlendirdi ve sabuncu olduk.

Kybele’de yer alan Bıttım Sabunu için gerçek ve doğal bıttım diyorsunuz, sizin sabunlarınızın ne farkı var diğer sabunlardan?

Bizim en önemli farkımız sabunları kendimizin yaptırması ve hammaddelerimizi kendimizin temin etmesi. Her sabunu ait olduğu bölgede yaptırıyoruz, örneğin Bıttım Sabunu’nu Siirt’te zeytinyağlı sabunları Milas’ta yaptırıyoruz, sabunun hammaddelerini biz temin ediyoruz ve sabunculara yaptırıyoruz, hammaddeyi kendimiz verdiğimiz için de ürünümüzü istediğimiz kalitede yaptırabiliyoruz. Çünkü sabunda oran çok önemli…

Oran derken neden söz ediyoruz?

Zeytinyağının sabunlarda anahtar rolü var, yüzde yüz Bıttım yaparsanız ya da defne yaparsanız bile içinde zeytinyağı yoksa aynı verimi alamıyorsunuz sabundan. Kostik oranı da çok önemli, kostik kimyasal bir madde ve hassas bir oranı var, sabun yapımında bu oranı aştığınız zaman zararlı oluyor. Kullanılan yağ oranına göre kullanılması gereken kostik oranı var, eğer yağın alabileceğinden fazla kostik koyarsanız yağ ile birleşmeyen kostik sabunun dışında kalıyor ve o zaman bu fazla kostik kişi için zararlı hale geliyor.

Bıttım Sabunu sizin ilk göz ağrınız ve en çok bilinen sabunlardan ne özelliği var bu sabunun?

Bıttım; sakız ağacı familyasından yabani bir bitki, Antep Fıstığı’nın anası diye geçiyor, dağlarda kendi kendine yetişen bir bitki, çerez olarak da yeniyor ancak çok pahalı. Bu sene kilosu 350 liraydı, çok hoş bir tadı var. Bıttım türleri, aslında ülkemizin pek çok yerinde yetişiyor ancak bölgeden bölgeye adı değişiyor, Menengiç, Çitlembik, Sakızlık, Meneviş gibi isimleri var, bizim buralarda Sakarılıca taraflarında da yetişiyor Sakızlık ve Meneviş deniyor burada. Bıttım bunun Arapçası aslında ve Siirt’te ilk olarak yapıldığı için de Bıttım Sabunu adını almıştır.

Sabunun özelliklerine gelince; saç dökülmesine karşı dünyanın en etkili sabunu, saç derisini besliyor, bunun yanı sıra cilt problemleri için alanlar da var. 20 yıldır satıyorum ve saç dökülmesine karşı alanların yüzde 80-90’ının memnun kaldığını söyleyebilirim.

Defne Sabunu da son zamanlarda çok tercih edilmeye başlandı, bu sabunun özelliklerinden de söz eder misiniz?

Defne Sabunu, dünyanın en güzel sabunlarından bir tanesi ancak tabi bu sabunların hakikisini almak gerekiyor, 2,3 liraya satılan bir sabun defne ya da bıttım sabunu olamaz. Defne yine saç bakımında kullanılıyor, kepek, kafa derisindeki kaşıntılar, sedefe egzamaya kullananlar var, rahatlatıcı bir kokusu var, çok sevilen bir sabun.

Cilt güzelliği için eşek sütü sabunu öneriliyor, nedir bu sabunun özelliği?

Eşek Sütü Sabunu, 5-6 yıldır sattığımız bir sabun. Benim eşim doktor, Eşek Sütü Sabunu satıyorum dediğimde, eşek sütü anne sütüne en yakın süt demişti, ben de o zaman öğrenmiştim. Çok pahalı, ancak insan için çok faydalı bir süt, bu Kleopatra’nın güzelliğini borçlu olduğu süt olarak anılıyor, cilt için mükemmel bir sabun, özellikle cilt lekelerine, güneş lekelerine karşı çok etkili, bu sabunları cilde peeling yapar gibi uygulamak gerekiyor, leke olmasa dahi cildi çok güzelleştiren ve parlatan bir sabun. Sivilcelere iyi geliyor, ışıl ışıl yapıyor cildi, saça ve vücuda kullananlar da var.

Diğer sabunlardan ve özelliklerinden de söz eder misiniz?

Selülit için Yosun Sabunu öneriyoruz, deniz yosunundan yapılıyor, bu nedenle her zaman bulunmuyor, dönem dönem getiriyoruz bu selülite karşı en etkili üründür. Rüşur Taşı, yeni bir ürün, Türkiye’ye yeni yeni gelen bir taş, İran’da bir mağaradan çıkan bir taş. Bu taş, İranlıların hamam kültüründe yüzlerce yıldır kullandığı bir taş, bunun küçük bir parçasını elimize alıp suyla ezip yüzümüze peeling yapar gibi uyguluyoruz, birkaç dakika bekletip yıkıyoruz, cilt lekelerine, koltuk altı kararmalarına vs. çok iyi geliyor. Doğal bir peelingdir bu.

Saç çıkaran sabun çok tercih ediliyor, vitaminli sabun diye satıyorduk, b8 ve b5 vitamini ve 7 çeşit bitkisel yağ bulunuyor içinde, bunu alan müşterilerim belli bir süre kullandıktan sonra saçlarının çıktığını anlattılar, bunu kahvede aile ziyaretlerinde söylüyormuş müşteriler, sonra insanlar bana gelip, sende saç çıkaran sabun varmış diye sordular ve adı da böylece saç çıkaran sabun olarak kaldı, tabi hiç kökün olmadığı bir alanda saç çıkartamaz ancak kökü zayıflamış, incelmiş saçları güçlendiriyor. Saçın her gün yıkanması da doğru değil, çünkü saçın ve saç kökünün yağlanmaya da ihtiyacı var.

Argan Sabunumuz var, Argan bir tek Fas’ta küçük bir bölgede üretiliyor, bunu ilk yapmak istediğimizde Argan Yağı almıştık, bunun tahlilini yaptırdık yüzde 40’ı Argan çıkmıştı, sonra yurtdışında araştırmaya başladık ve bu yağı Avrupa’da da bulamadık çok az vardı, özetle çok az bulunan bir yağ Argan ve çok kıymetli ve müthiş bir sabun, hem yüzde hem ciltte kullanılıyor.

Kesme sabunlarımız var bunların tümünün nemlendirme özelliği var çünkü bitkisel gliserin içeriyor, kostik içermiyor, kostik kimyasal bir madde ve hassas bir oranı var sabun yapımında bu oranı aştığınız zaman zararlı oluyor, kullanılan yağın oranına göre kullanılması gereken kostik oranı var, eğer yağın alabileceğinden fazla kostik koyarsanız yağ ile birleşmeyen kostik sabunun dışında kalıyor ve o zaman zararlı hale geliyor. Bu sabunlar kaynatılmadan yapılıyor, geleneksel tarzda ısıtarak yapılan sabunlarda hammadde ve yağın bazı özellikleri kaybolabiliyor soğuk proseste ise tüm mineraller ve vitaminler sabunda kalıyor, soğuk sıkım gibi, bunu yapması zor ve biraz fazla zaman alıyor ama hem faydası çok fazla.

Editör: TE Bilişim