Haber: Nevin Bulut Atak

Haber Kaynağı Manşet Gazetesi

Eskişehir Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İbrahim  Durgut ile hedefleri, yapılanları ve yapılacakları konuştuk. 

Eskişehir Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği kaç yılında kuruldu ve kuruluş amacı hakkında bilgi verir misiniz?

Gönül verdiğimiz Eskişehirli kimliğinin önemli bir bileşeni olarak, Eskişehir’in ekonomik ve bölgesel gelişime daha etkin biçimde katkı yapmak amacıyla arkadaşlarımızla birlikte Aralık 2015 tarihinde ERİAD-Eskişehir Rumeli Sanayici Ve İş Adamları adı altında derneğimizi kurduk.

Rumeli Sanayici ve İş Adamları derneğine kimler üye olabilir?

Derneğimize yalnızca Rumeli Sanayici ve İş Adamları üye olabilmektedir. Fakat, danışma kurulumuz olan Yüksek İstişare Kurulunda ise bu tür bir şart aranmamaktadır.  Sanayici ve İş Dünyası içinde yer almak, saygınlığını korumuş olmak gereklidir.  Üyelik başvuruları Yönetim Kurulu oy birliği ile üyeliği kabul edilmektedir. Bu arada Eskişehir Sanayici ve İş Adamlarını derneğimize üyeliğe davet ediyorum. 

Yüksek İstişare Kurulu: Derneğin danışma organıdır. Kurul, Türk ekonomisi ve çalışma hayatında önemli görevler üstlenmiş, engin bilgi ve tecrübeleri ile ülkesine ve topluma önemli katkı sağlamış, Balkan-Rumeli camiası içinde saygın, önder ve örnek olmuş, görev süreleri ve sayısı Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sanayici, işadamı, serbest meslek sahibi, bilim adamı, bürokratlardan oluşur.

Yönetim Kurulunun çalışmalarına ışık tutacak stratejilerin geliştirilmesine yönelik görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna sunar.

 Derneğin kuruluş amacıyla ilgili bilgi verir misiniz?

  • Sanayici ve İş adamlarının liderlik vasıflarını kent hizmetine yönlendirecek,
  • Emanet aldığımız örf ve adetlerin yaşatılmasını destekleyecek,
  • Gereksinim duyduğumuz işbirliği ve dayanışma ruhunu güçlendirecek,
  • Toplumun sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak, yaşam standardını yükseltecek,
  • Girişimcilik kültürünün ve yeteneğinin geliştirilmesini, yaygınlaşıp kök salmasını sağlayacak,
  • Çabalarımızı hedefe ulaştıracak liderlik vasıflarının her alanda ortaya konmasına ve benimsenmesine destek olacak,
  • Sanayici ve İş adamlarının sorunlarına sahip çıkacak,

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasında Eskişehir Bölgesi üyelerimizin söz sahibi olmasını sağlayan, köklü ve güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmak için Eskişehir Rumeli sanayici ve İş Adamları adı altında dernek yaratmayı hedefledik.

Bu hedeflere ulaşmak için; Anayasamızın öngördüğü esaslara, Atatürk İlkelerine ve Laik Cumhuriyetimizin temel değerlerine bağlı kalmayı ilke olarak benimsedik.

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınması için Bölgesel, Ulusal ve Uluslararası sanayici ve iş adamları ile iletişimde bulunmak, stratejik planlar üretmek, kültürler arası etkileşimin de yardımıyla değişik alanlarda ve platformlarda Eskişehir’in daha aktif rol almasını sağlamak ve

  • Demokrasi kültürüne bağlı,
  • Kendisi ve çevresi için kalıcı değerler yaratan
  • Değişimin ve gelişmenin çağdaş çizgisinden ayrılmayan
  • İşbirliğini ve dayanışmayı öne çıkaran
  1. üreten ve paylaşan bireyler olarak toplumsal faaliyetlerde bulunmayı misyonumuz edindik.

Derneğinizde ne gibi etkinlikler oluyor?

RUMELİ BULUŞMALARI  adı altında etkinliklerimizi yapmaktayız. Başlıca Rumeli buluşması etkinliğimiz olmuştur.  Etkinliklerimize yalnız üyelerimiz değil, Sanayici ve İş Dünyasının tamamı davet edilmektedir . Buradaki ilk amacımız İş Dünyasının kendilerine tanınan olanaklardan, teşviklerden yararlanmalarını sağlamaktır.

Başlıca Rumeli Etkinliklerimiz:

  •  İş Kur tarafından Sanayici ve İş Adamlarına bilgilendirme yapılarak, iş dünyasının İş Kur olanaklarından yararlanması sağlanmıştır.
  •  İş dünyasının büyük sorunu olan ve özellikle İşveren-çalışan arasında sıkıntılara neden olan Arabulucu ve Uzlaşma konulu bir etkinlik düzenledik.
  • Marka, Patent ve Hibe destekleri konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
  • KOSGEB olanaklarının bilgilendirilmesi ve bu konuda nasıl yararlanılacağıydı.
  • “Rekabet, Marka ve Zor Zamanları Yönetmek” içerikli Strateji konusunda bilgilendirme eğitimi verilerek Rumeli Buluşmalarını sürdürdük.

Burada Sanayi ve İş Dünyası için yaptığımız ana etkinlikleri belirttim. Rumeli Buluşmaları etkinliklerimiz sürecektir.

Eskişehirli sanayici, işadamı, tüccar ve esnafının en büyük sorunu nedir?

Benim kanımca, Türkiye’de ki Sanayici ve İş adamların temel sorunu ile Eskişehir Sanayici ve İş adamlarının temel sorunu aynıdır.

Öncelikle ana güvencemizin Hukuk ve Demokrasi olduğunu belirtmek isterim.

  • Yatırım yapmak için öncelikle ekonomik ve siyasi kararların istikrarı olmalıdır.
  • Sosyal devlet konusunda gözlemlediğimiz yapısal ve hukuksal eksiklikler için daha yoğun çaba gösterilmelidir.
  • Bir ülkede hukuk ve demokrasi tabanının güçlü olması, sağlıklı işlemesi yatırımcının ve yatırım ortamının güvencesidir.
  • Üretim ve istihdam politikalarının düzenli olarak gözden geçirilerek iyileştirilmesi, uygun kaynaklar ve araçlar ile desteklenmesi gerekmektedir.
  • Eskişehir özelinde, büyük ölçekli bir sermaye birikiminin mevcut olmamasına karşın, önemli bir ekonomik araç olan yatırım ortaklıklarındaki eksikliğe işaret etmek isterim.

 Milyonlar ile ifade edeceğim yatırımlar yapılmakta, iş olanakları ve istihdam sağlanmakta ve bunlar aracılığıyla sanayi üretimine ciddi bir katkı yapılmaktadır. Tabii ki, bu süreç çerçevesinde üretilen vergi gelirleri ile ülke ekonomisine yapılan büyük katkıyı da unutmamak gerekir.

Maalesef, yukarıda değindiğim kritik ekonomik varlıkları üreten kuruluşlarımıza gereğince sahip çıkıldığına çok ender şahit olmaktayız.

Günümüz Sanayici ve İş Adamlarının potansiyellerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sanayici ve İş Adamlarının potansiyellerini değerlendirirken,  bunların profillerini göz önüne almamızda yarar vardır. Özellikle girişimcilik sayesinde rekabet potansiyeli yüksek iş alanlarını belirlemeliyiz.  Günümüz Sanayici ve İş adamları ekonomik istikrar ve mevzuat da süreklilik durumunda ülke ekonomisine katkı yapabilecek kapasitelere sahiptirler. İşte burada beklenen Demokrasi ve Hukuk anlayışının sağlıklı yürütülmesidir.

 Bir İş adamlarının olarak hükümetten beklentileriniz nelerdir?                

  • Girişimcilere teşvik, vergi muafiyeti
  • Ekonomik istikrar olmazsa olmazlardandır.
  • Mevzuat vb. düzenlemelerde süreklilik,
  •  Güven ve rekabet ortamını iyileştiren kamu politikası
  • Her düzeyde gelişmeleri izleyen yönlendirici akıl hocalığı,

 Türkiye ekonomisinin şekillenmesinde Eskişehir'in rolü ne durumda ve şehrimizden yeteri kadar girişimci yetiştiğini düşünüyor musunuz?

  • Ulusal düzeyde önemli sektörler; makina imalat (havacılık, raylı sistemler, diğer), kimya-plastik, taş-toprak, gıda, ağaç, metal eşya ) Eskişehir de yer almaktadır. Ulusal ve Uluslar arası girişimcilik kapasitesinin yönlendirilmesi ile Eskişehir’in başarılı girişimcileri ve kayda değer atılımları ile daha çok ses getireceğine inanıyorum. Özellikle Havacılık sektörünü incelediğimizde Eskişehir’li girişimcilerin neler kattığını görebiliyoruz. Tabii ki, Eskişehir Sanayisinin temelinde var olan Beyaz Eşya, Toprak Ürünleri, Otomobil Sektörünün de yoğun bir şekilde büyümesini ve yeni girişimciler yarattığını da görüyoruz.

Özellikle İstanbul, Kocaeli, Adapazarı ve Bursa Sanayim alanlarının dolması, çift yolların ve YHT hatlarının ulaşımı kolaylaştırması, Eskişehir’i sanayide cazibe haline getirmektedir.

Eskişehir’in yeterli alt yapısı ve gelişmiş kent kültürü yanında,  Sanayici ve İş Adamı kuruluşları da etkinlikleriyle Eskişehir cazibesine çok olumlu katkılar yapmaktadır.

Girişimcilerin önünün açılması için sizce ne gibi tedbirler alınabilinir?

Yukarıda 8. Madde de belirttiğimiz özellikler bu sorunuza kısmen de olsa yanıt verdiğimi düşünüyorum. Ayrıca,

  • Mevcut ve yeni sektörel alanların geliştirilmesi geliştirilmesi,
  • Teknik ve ara eleman için Meslek liselerinde uygulamalı eğitimin verilmesi,
  • Bölgeye yönelik işgücü göçünün nitelik olarak fiziksel güçten beyin gücüne  dönüşmesi için uygun önlemlerin alınması,
  • Sanayi ile Üniversite arasındaki iletişimin ve işbirliğinin güçlendirilmesi,

ve benzeri  temel politika başlıkları altında girişimcilere kapsamlı destek sağlanması  ekonomi gündeminin üst sıralarında yer almalıdır.

Bugün Türkiye ve Eskişehir ekonomisi sizce nasıl bir görüntü veriyor?

Türkiye ekonomisi 2015 yılına kadar reel anlamda büyüyerek gelişmesini sürdürdü. Fakat,özellikle 2015 den sonra sanayimiz duraklama ve gerileme dönemine girdi. Burada ki en büyük gösterge Sanayi Üretim Endeksinin önceki yıllara göre küçülmesidir benim için. Buna bağlı olarak da ihracatımızda düşüş yaşandı.

Benzer sorunlar Eskişehir ekonomisinde de yaşanmaktadır. Bununla birlikte, Eskişehir’in özellikle tanınan bir sanayici kenti, bir eğitim ve öğrenci kenti olması; Havacılık Kümesinin Ankara’dan sonra Eskişehir’de merkezlenmesi ekonomimizi dengelemede yararlı olmuştur. Eskişehir ve çevresi olarak baktığımıza Beyaz Eşya, Seramik ve Otomobil yan sanayisi ile dengeler kısmen korunmuştur. Havacılık sektörü otuz iki yıllık bir sektör olup, son on yıl da hızla gelişen bir katma değer olmuştur. Özellikle Beyaz Eşya ve Seramik Sektörünün Eskişehir ekonomisine katkısı yadsınamaz.

 Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu ne?

Şehir merkezi olarak, özellikle mesai saatleri başlangıcı ve bitiminde trafik diyebilirim. Eskişehir deki araç sayısı Türkiye ortalamasının % 25 kadar üstündedir ve nüfusa göre kişi başına düşen araç sayısında kentimiz Türkiye sıralamasında 5.sırada yer almaktadır. Buna otoparkların yetersizliği ve araç sahiplerinin otoparkları kullanmayışlarını eklediğimizde sorun normalin çok üstünde bir ciddiyet arzetmektedir. Eskişehir büyük görünmesine karşın yerleşim açısından merkezi bir kenttir ve şehir nüfusunun % 85 i Eskişehir merkezine bağlı olarak Odunpazarı ve Tepebaşı semtlerinde yaşamaktadır. Araç alışkanlığımız o kadar yoğun ki, neredeyse işlerimizi göreceğimiz yerlerin içine aracımızla gireceğiz. Aslında Eskişehir merkezi için araç kullanımına gerek yoktur.

Ayrıca, Batıkent, Vadişehir, Çankaya, Sultandere, vb. oluşturulacak çevre yerleşim alanları, buralarda kurulacak yeni alış veriş merkezleri, bankalar vb. ile şehir merkezindeki yoğunluğunu azaltabiliriz. Tabii, böylesi yeni mekanlara yerel hizmetlerin sağlıklı götürülmesiçok önemli bir kentleşme faktörüdür. Benzer biçimde, Eskişehirliler de çevresel yerleşim birimlerinde yaşamaya alışmalıdır.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Lozan antlaşması ile 1924 yılında Türkiye ye gelen Yunanistan’ın Manastır Bölgesinde Grebena İline bağlı Krifçe köyünden gelen MUBADİL bir alinen çocuğu olarak 1962 yılında Eskişehir de doğmuşum. İlk, orta ve yüksek öğrenimimi Eskişehir’de tamamlayarak Maden Mühendisi olarak iş hayatına atıldım. Bu arada yaşamım boyunca bir alaylı olarak çalıştım.Bir yıl Seyitömer/Kütahya Bölgesinde Maden mühendisliği yaptıktan sonra Eskişehir de Metalurji firmasında 2 yıl Satış Mühendisliği yaptım. Kendi mesleğimi yapmak üzere iş yerimi kurdum. Fakat, yaşam koşulları iş yerimi açışımınikinci yılında şu anda yapmakta olduğum işe yönlendirdi. İyi ki de öyle olmuş. Şu anda yapmakta olduğum işten çok mutluyum ve başarılı olduğumuza inanıyorum. Geniş bir kadro ile Eskişehir-Kütahya-Bilecik-Afyon bölgesi olmak üzere Teknik Malzeme satışı ticareti yapmaktayız. İmalat sektöründeki tüm fabrikalar müşterimizdir. Evli, iki kız ve bir erkek çocuk sahibiyim.

Editör: TE Bilişim